Gelişim, birlikte başlar.

3D Baskı Hizmetleri Nelerdir?

3dbaski1.webp

3D baskı hizmetleri modern üretim teknolojilerinin yenilikçi alanlarından birini oluşturmaktadır. Temel olarak 3 boyutlu dijital modellerin fiziksel forma dönüştürülmesi esasına dayanan bu teknoloji bilgisayar destekli tasarım yazılımları veya üç boyutlu tarayıcılar aracılığıyla elde edilen verilerin katmanlı imalat yöntemleriyle üretilmesini sağlar.

3D baskı sürecinde seçilen malzeme belirli bir tasarım doğrultusunda katman katman birleştirilir ya da eritilir. Bu işlem sonucunda dijital ortamda tasarlanan nesneler, gerçek dünyada birebir ölçekte ve yüksek hassasiyetle üretilebilir. Üretim tamamlandığında destek yapılarının temizlenmesi yüzey işleme ve montaj gibi son işlemler uygulanarak ürün kullanıma hazır hale getirilir.

3D Baskı Hizmetlerinde Kullanılan Malzemeler Nelerdir?​

3D baskı hizmetleri, kullanılan malzemeler açısından da geniş bir çeşitliliğe sahiptir. ABS, PLA, naylon, PETG, ahşap filament, seramik, metal alaşımlı filamentler ve karbon fiber gibi farklı fiziksel özelliklere sahip malzemeler projenin gereksinimlerine göre seçilebilir. Bu çeşitlilik hem prototip hem de nihai ürün üretiminde malzeme performansının optimize edilmesine imkân tanır.

3dbaski2.webp

3D Baskı Hizmetleri Kullanım Alanları​

Kullanım alanları açısından değerlendirildiğinde 3D baskı teknolojisi endüstriyel imalat, havacılık ve uzay sanayi, savunma sektörü, otomotiv endüstrisi, tıp ve medikal cihaz üretimi, mühendislik ve mimarlık, kuyumculuk, sanat ve eğitim gibi oldukça büyük bir kullanım yeri bulmaktadır. Bu alanlarda ürünlerin düşük adetlerde dahi maliyet etkin bir şekilde üretilebilmesi, 3D baskı hizmetlerini vazgeçilmez kılmaktadır. Örneğin, medikal sektörde hasta anatomisine birebir uyumlu protezler ve implantlar üretilirken, mimari projelerde tasarım maketleri ve yapısal prototipler hızlıca elde edilebilmektedir.

3D baskı hizmetleri yalnızca bir üretim yöntemi olarak görülmüyor aynı zamanda tasarım mühendislik ve inovasyon süreçlerini yeniden tanımlayan stratejik bir teknolojidir. Bu teknoloji, tasarım özgürlüğünü artırmakta, üretim maliyetlerini düşürmekte ve ürün geliştirme süresini kısaltmaktadır. Gelecekte malzeme çeşitliliğinin ve baskı hızlarının daha da artmasıyla, 3D baskı hizmetlerinin endüstriyel üretimde çok daha yaygın ve standart bir yöntem haline gelmesi beklenmektedir.

Geri