Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

ABB, Almanya'da Mission to Zero Programı ile Düşük Karbon ve Enerji Dayanıklı Üretimi Geliştiriyor

Erkan Teskancan

Kurumsal
  • OLM MUH
  • 1770298374091_0_lq58mnt7.png

## ABB, Almanya'da Mission to Zero Programı ile Düşük Karbon ve Enerji Dayanıklı Üretimi Geliştiriyor

ABB, Almanya'nın Sasbach üretim tesisinde Mission to Zero programını ilerleterek, yenilenebilir enerji, elektriklendirme ve dijital enerji yönetimiyle anlamlı karbon emisyonu azaltımları sağlarken enerji dayanıklılığını da güçlendiriyor.

Sasbach tesisi, yerel ve bölgesel pazarlara yönelik muhafazalar ve enerji dağıtım sistemleri üretmekte olup ABB'nin Almanya'daki üretim ağını desteklemektedir. Mission to Zero programının bir parçası olarak, tesiste enerji verimliliği, yenilenebilir elektrik ve akıllı enerji yönetimi odaklı veri destekli bir karbon azaltım yol haritası uygulanıyor. Sasbach, dünya genelinde programda yer alan 37 ABB tesisinden biridir.

Üretim sektörü küresel karbon emisyonlarının yaklaşık beşte birini oluştururken, enerji verimliliğinin artırılması ve elektriklendirme hızlandırılması Avrupa iklim hedeflerine ulaşmak için kritik önemdedir. Sasbach örneği, üreticilerin güvenilir ve rekabetçi operasyonlarını sürdürürken emisyonlarını nasıl azaltabileceğini gösteriyor.

### Sasbach Tesisi Karbon Emisyonları Azaltımları

• Toplam CO₂ tasarrufu yaklaşık 3786 ton olarak gerçekleşiyor.
    • Net satın alınan sertifikalı yenilenebilir elektrikten sağlanan tasarruf 2700 ton CO₂.
    • Tesis içi önlemlerle yılda yaklaşık 1086 ton CO₂ azaltımı sağlanıyor.
    • Bu yıllık tesis içi tasarrufun yaklaşık 550 tonu güneş enerjisinden elde ediliyor.
    • Tesis 3.410 fotovoltaik modül ile yılda yaklaşık 1.500 megavatsaat elektrik üretiyor, bu da yaklaşık 400 evin yıllık tüketimine eşdeğer.

Tesis içinde üretilen elektrik, toplam elektrik talebinin yaklaşık üçte birini karşılayarak dalgalanan enerji fiyatlarına karşı koruma ve uzun vadeli enerji güvenliği sağlıyor. Yeni kurulan bir trafostasyon, yenilenebilir enerjinin tesise verimli ve kararlı entegrasyonunu mümkün kılıyor. Geri kalan emisyon azaltımları ise elektriklendirilmiş üretim iyileştirmeleri, enerji verimliliği önlemleri ve dijital enerji yönetimi yoluyla gerçekleştiriliyor.

"Sasbach'ta yaptığımız çalışmalar Mission to Zero™ programının pratikte nasıl işlediğini gösteriyor," diyor ABB Elektrifikasyon Akıllı Binalar Bölümü Başkanı Mike Mustapha. "Yenilenebilir enerjiye yatırım yaparak, süreçlerimizi elektriklendirerek ve dijital enerji yönetimiyle emisyonları azaltırken aynı zamanda enerji dayanıklılığını ve operasyonel kararlılığı artırıyoruz. Bu tür somut ilerlemeler, enerji geçişi sürecindeki üreticiler için en önemli olanlar."

ABB, ayrıca üretim süreçlerini modernize ederek enerji talebini kaynaktan azaltmaya devam ediyor. Yeni toz boya tesisi, üretim kapasitesini artırırken enerji ihtiyacını önemli ölçüde düşürüyor. İki katlı tesiste ısı geri kazanımı mevcut ve geleneksel sistemlere kıyasla çok daha az kurulu ısıtma gücü kullanılıyor, bu da verimlilik ve üretim güvenilirliğine katkı sağlıyor.

Tesis genelinde tam LED aydınlatma, ABB i-bus KNX bina otomasyonu, basınçlı hava sistemlerinden atık ısı geri kazanımı ve optimize edilmiş proses kontrolleri gibi ilave verimlilik önlemleri uygulanıyor. Ayrıca 21 adet elektrikli araç şarj istasyonu, çalışanlar ve ziyaretçiler için düşük emisyonlu ulaşımı destekliyor.

Bu girişimler 2019 seviyelerine kıyasla enerji verimliliğinde ciddi iyileşmeler sağlarken, operasyonların stabilizasyonuna ve işletme maliyetlerinin düşürülmesine katkıda bulunuyor. ABB'nin Bina Otomasyon Sistemi (BMS) ve enerji yönetim çözümleri, gerçek zamanlı enerji kullanım görünürlüğü sağlayarak sürekli iyileştirmeyi ve veri odaklı karar verme süreçlerini destekliyor.

### Gelecek Adımlar ve Strateji

ABB, Sasbach'ta karbon azaltımının bir sonraki aşaması için net bir yol haritası belirledi. Fazla güneş enerjisinin depolanması ve yoğun talep ile gece vardiyasında üretimin desteklenmesi için batarya depolama sistemleri planlanıyor. Gazla çalışan ısıtma sistemleri yerine elektrikli ısı pompası çözümleri kademeli olarak uygulanarak fosil yakıtlara bağımlılık azaltılıyor. Ayrıca, yerel rüzgar enerjisi üretim potansiyeli de değerlendiriliyor.

Sasbach tesisi, Avrupa, Amerika ve Asya'da artan Mission to Zero ağının bir parçası olarak, elektriklendirme, dijitalleşme ve enerji verimliliği ile düşük karbonlu üretimde ölçülebilir ilerlemeler sunuyor. ABB tesisleri yıllık 60.000 tonu aşan CO₂ eşdeğeri emisyon azaltımı sağlamakta.

Yenilenebilir elektrik, elektriklendirilmiş süreçler ve akıllı enerji yönetimi alanlarındaki süregelen yatırımlarla ABB'nin Sasbach tesisi çevresel sorumluluğu operasyonel performans ile birleştirerek daha dirençli ve verimli bir endüstriyel altyapı destekliyor.

---

### ABB Hakkında

ABB, elektriklendirme ve otomasyonda küresel teknoloji lideridir. Mühendislik ve dijitalleşme uzmanlıklarını birleştirerek sanayilerin yüksek performansla çalışmasını sağlarken verimlilik, üretkenlik ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur. ABB, 140 yılı aşkın geçmişi ve yaklaşık 110.000 çalışanı ile faaliyet göstermektedir.

### ABB Elektrifikasyon Hakkında

ABB Elektrifikasyon, elektirik dağıtımının kaynaktan prize kadar güvenli ve verimli sağlanmasına odaklanmış küresel teknoloji lideridir. 100 ülkede 50.000'den fazla çalışanıyla elektrik dağıtımı ve enerji yönetiminde zorlukları çözmektedir. Enerji geçişi ve artan elektrik talebi karşısında güvenli ve sürdürülebilir elektriklendirme çözümleri sunmaktadır.

Geri