Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## ABB, Enerji Yönetiminde Yenilikçi SaaS OPTIMAX Platformunu Tanıttı
ABB, yeni bulut tabanlı OPTIMAX platformunu yayınlayarak işletmelerin enerji kullanımını optimize etmelerine, emisyonları azaltmalarına ve ileri analizleri daha hızlı uygulamalarına olanak tanıyor.
ABB, Ability Energy Management and Optimization (Optimax) 7.0 sürümünün yazılım hizmeti (SaaS) versiyonunu ve yeni güncellenen Ability Advanced Process Control (APC) 7.0 yazılımını duyurdu. Bu yazılımlar, müşterilere esnek kullanım ve dağıtım seçenekleri sunarak enerji verimliliğini artırmayı, enerji tasarrufu sağlamayı ve daha sürdürülebilir operasyonlar geliştirmeyi hedefliyor.
### SaaS OPTIMAX 7.0 Yazılımının Avantajları
Yeni bulut tabanlı Optimax 7.0, sahada yazılım kurulumu sırasında yaşanan gecikmeleri azaltarak müşterilere operasyonlarını esnek şekilde yönetme imkanı veriyor. Önceden, enerji yönetimi ve karbon emisyonlarının optimizasyonu için şirketlerin kendi dahili BT altyapılarını kurmaları ve yönetmeleri gerekiyordu. Küçük BT ekiplerine sahip işletmeler ve çeşitli konumlara dağılmış varlıklar için bu süreç zorluk yaratıyordu.
SaaS sürümüyle ABB, yazılımı bulut ortamında barındırıyor, yönetiyor ve güncellemeleri yapıyor. Böylece müşterilerin dahili yönetim yükü azalıyor, devreye alma süresi kısalıyor ve maliyetler düşüyor.
### OPTIMAX 7.0 Özellikleri
- Bulut tabanlı platform ile hızlı ve esnek dağıtım
- Çoklu saha ve tesislerde enerji ve karbon emisyonlarının merkezi yönetimi
- Yapay zeka ve öngörücü analitik entegrasyonu
- Enerji talebi, üretim ve ticaret modellerinin tahmini
- Üretim programlamasının optimizasyonu
- Kubernetes orkestrasyonu ile yüksek ölçeklenebilirlik ve siber güvenlik
- Sürekli güncelleme ve iyileştirme desteği
### SaaS OPTIMAX 7.0'ın İşletmelere Sağladığı Katkılar
ABB'nin SaaS OPTIMAX platformu, müşterilerin yük planlaması, varlık kullanımı ve enerji tedariki konusunda bilinçli kararlar almasına yardımcı oluyor. Enerji piyasalarında rekabet avantajı sağlamak, yüksek kullanım ücretlerini minimize etmek ve operasyonel giderleri düşürmek için uygun üretim planları oluşturabiliyor.
Bulut tabanlı yapısı sayesinde, Optimax 7.0 farklı lokasyonlardaki enerji kaynakları, işletme uygulamaları ve mevcut kontrol sistemleri ile uyumlu çalışabiliyor. ABB, bu yazılımın güncellemelerini merkezi olarak yöneterek müşterilerin kesintisiz hizmet almasını sağlıyor.
Bu özellikler, OPTIMAX 7.0'ı enerji piyasalarının dalgalanmalarına, yasal düzenlemelere ve emisyon azaltım hedeflerine uyum sağlayabilen esnek ve sürdürülebilir bir platform haline getiriyor.
ABB'nin bu yeniliği, enerji yönetimi ve optimizasyonunda yeni bir dönemin kapılarını aralıyor ve sektörde dijital dönüşümün hızlanmasına katkı sağlıyor.