Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
ABB, endüstriyel süreç otomasyonu ve dağıtılmış kontrol sistemi (DCS) alanında System 800xA 7.0 versiyonunu kullanıma sundu. Petrol ve gaz, kimya, enerji üretimi ve süreç imalatı sektörleri için tasarlanan bu platform, kesintisiz operasyon hedefiyle modernizasyon, uzun vadeli kararlılık ve dijital entegrasyona odaklanıyor.
### Uzun Vadeli Destek ve Yaşam Döngüsü Yönetimi
System 800xA 7.0, Uzun Vadeli Destek (LTS) sürümü olarak sunularak, hem yeni projeler hem de mevcut sistemler için genişletilmiş yaşam döngüsü imkanı sağlıyor. Bu yaklaşım, kapsamlı sistem yükseltmelerine olan ihtiyacı azaltırken, öngörülebilir bakım planlamasına imkan tanıyor.
Platform, Windows Server 2025/2022 ve Windows 11/10 işletim sistemlerinin iki kuşağını desteklemekte olup, VMware ve Hyper-V gibi sanallaştırma platformlarıyla uyumluluğunu genişleterek esnek altyapı dağıtımı ve kademeli geçiş stratejilerine olanak veriyor.
### Automation Extended Mimari Yaklaşımı
Versiyon 7.0, ABB’nin Automation Extended mimarisini benimseyen ilk DCS sürümü olma özelliği taşıyor. Bu mimari, kritik kontrol katmanını dijital ortamdan izole ancak güvenli bağlantılı tutarak "endişelerin ayrılması" prensibine dayanıyor.
Bu yapı, operatörlerin sistem performansı izleme, analiz ve yapay zeka destekli karar destek sistemleri gibi gelişmiş dijital fonksiyonları, süreç güvenliği ve erişilebilirliğini sağlamak için temel kontrol işlevleriyle çatışmadan devreye almalarını mümkün kılıyor.
### Modüler Genişletme Paketleri
Yeni yazılım sunum modeli, Extension Packs adı verilen modüler güncellemelerle müşterilerin ana yazılım sürümünden bağımsız olarak yeni özellikleri uygulamasına izin veriyor. Bu sayede operasyonel riskler azalırken, sistem genelinde kesintiye yol açan büyük yükseltmeler engelleniyor.
### Siber Güvenlik ve Sistem Güçlendirme
System 800xA 7.0, IEC 62443 standartlarına uygun gelişmiş siber güvenlik özellikleri sunuyor. Microsoft Defender’ın yerleşik kötü amaçlı yazılım koruması, iyileştirilmiş sertifika yönetimi ve güncellenmiş çekirdek bileşenlerle sistem dayanıklılığı artırılıyor.
Bu iyileştirmeler, endüstriyel siber güvenlik gereksinimlerine uyumu kolaylaştırırken işletme güvenliğini de güçlendiriyor.
### Mühendislik ve Bağlantı Yenilikleri
Genişletilmiş OPC UA istemci/sunucu özellikleri, Ethernet-APL cihaz entegrasyonu ve geliştirilmiş ağ merkezli G/Ç performansı, karmaşık otomasyon projelerinde birlikte çalışabilirliği ve ölçeklenebilirliği artırıyor.
ABB’nin Modular Automation Orchestration Designer aracıyla entegre edilen son Module Type Package (MTP) standartları, modüler üretim ünitelerinin esnek üretim tesislerinde kullanılmasına destek sağlıyor.
### Adım Adım Dijital Modernizasyon
Büyük ölçekli süreç tesislerinde DCS sistemlerini tamamen değiştirmek yüksek risk taşırken, System 800xA 7.0 uzun vadeli platform stabilitesi ve yeni nesil otomasyon teknolojilerine geçişi birleştirerek bu riski azaltıyor.
Modüler güncellemeler, sanallaştırma esnekliği, gelişmiş siber güvenlik ve ayrık dijital mimari ile sürekli çalışma odaklı modernizasyon stratejilerini destekliyor.