Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Agentic AI Mimarisi Endüstriyel Otomasyon İş Akışlarını Hedefliyor

Erkan Teskancan

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • OLM MUH
  • 1776153924627-109169-lantek1.jpg

Lantek ve IKERLAN iş birliğiyle geliştirilen Agentic AI mimarisi, endüstriyel üretim süreçlerinde gerçek zamanlı karar alma, veri kontrolü ve ölçeklenebilir uygulamayı hedefliyor. GALAXIA projesi kapsamında geliştirilen bu çok ajanlı yapay zeka sistemi, klasik veri analizinden öteye geçerek üretim iş akışlarında koordineli yürütme sağlıyor.

### Çok Ajanlı AI Mimarisi
    • AI ajanları, analiz, planlama, denetim ve yürütme gibi farklı roller üstleniyor.
    • Sistem, üretim süreçlerindeki birbirine bağlı işler arasında koordinasyon sağlıyor.
    • Veri ve süreç kontrolü organizasyonlarda dış platformlara bağımlılığı azaltıyor.
    • Farklı üretim senaryolarına uyarlanabilecek ölçeklenebilir yapı sunuyor.

### Uygulama Alanları ve Faydaları
    • Gelen mesajlardan otomatik teklif oluşturulması.
    • Perakende ortamında bilgisayarla görme sayesinde stok yenileme.
    • Tekrarlayan iş akışlarında teknik problemlerin otomatik çözümü.
    • Destek işlevinden operasyonel görevlerin tam otomasyonuna geçiş.

### Düzenleyici Uyum ve Güvenlik
    • Avrupa Yapay Zeka Yönetmeliği ile uyumlu şekilde şeffaflık, güvenlik ve yönetim sağlanıyor.
    • Ajanların yetki ve otonomi sınırları net olarak belirleniyor ve takip ediliyor.

### Proje Ortakları ve Ekosistem
    • Lantek, endüstriyel yazılım ve üretim odaklı AI alanında uzman.
    • IKERLAN, akıllı sistemler ve endüstriyel araştırmalarda lider.
    • Eroski, Mondragon Assembly, Goizper gibi farklı sektörlerden firmalar projeyi gerçek senaryolarla test ediyor.

### Dijital Tedarik Zincirine Katkı
    • GALAXIA projesi, veri temelli içgörüleri doğrudan operasyonel eylemlere bağlayarak endüstriyel süreçlerde otomasyonu artırıyor.
    • İnsan karar verme süreçlerini destekleyerek tekrarlayan görevlerin AI tarafından üstlenilmesini sağlıyor.

Bu yenilikçi mimari, imalat sektöründe yapay zekanın sadece analiz değil, aynı zamanda uygulama ve koordinasyon için kullanılmasının önünü açıyor.

Geri