Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

AstraZeneca ve Multiply Labs Hücre Terapisi Robotiklerinde İş Birliği Başlattı

Cengiz Özemli

Akademisyen
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • 1770699655342_0_ghhgqb1e.jpg

## AstraZeneca ve Multiply Labs Hücre Terapisi Robotiklerinde İş Birliği Başlattı

AstraZeneca ile Multiply Labs arasında, hücre terapisi üretiminde verimliliği artırmak üzere modüler robotik sistemlerin kullanılması amacıyla yeni bir iş birliği başlatıldı.

Bu ortaklık, Multiply Labs’in GMP uyumlu ve modüler robotik kollarının yüksek kapasiteli üretim ortamlarında değerlendirilmesini hedefliyor. İş birliği, AstraZeneca’nın klinik ve üretim deneyimi ile Multiply Labs’in otomasyon teknolojisini bir araya getirerek, robot destekli hücre terapisi üretiminde ticari ölçekli yeni çözümler geliştirmeyi amaçlıyor.

### Hücre Terapisi Robotik Modülleri

Multiply Labs’in robotik platformu, modüller arasında kayarak hücre terapisi üretim görevlerini paralel olarak yürüten robotik kollardan oluşuyor. Bu sistem, üretim süreçlerinde hem verimliliği hem de süreç hızını artırıyor.

### Hücre Terapileri ve Üretim Zorlukları

Hücre tedavileri, bağışıklık hücrelerinin genetik olarak değiştirilip hastaya geri verildiği karmaşık ve kişiye özel tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Tedavi sürecinde tüm aşamalar GMP ve klinik standartlara uygun olarak titizlikle izlenmeli ve yürütülmeli.

Autolog hücre tedavisi, hastanın kendi hücrelerinin genetik modifikasyonu ve çoğaltılması sürecidir ve yüksek maliyetlidir. Diğer yandan, allojenik hücre tedavisi sağlıklı donör hücrelerinin genetik olarak değiştirilip toplu üretimini içerir, bu yöntem maliyeti azaltırken bağışıklık reddi gibi riskler taşır.

Her iki tedavi türü de laboratuvar işlemlerinde yüksek doğruluk ve hassasiyet gerektirir. Ayrıca hücre terapisi üretiminin ölçeklendirilmesi ve verimliliğinin artırılması bugün sektörde öncelikli ihtiyaçlar arasında yer almaktadır.

### Multiply Labs Robotik Sistemi

Multiply Labs’in modüler robotik sistemi, kullanıcıların hücre terapisi üretiminde istedikleri süreci belirli modüller seçerek oluşturmalarına olanak sağlar. Modüller, hücre çoğaltma, inkübasyon, steril koşulların korunması, reaktif karışımı gibi spesifik görevler için özel enstrümanlar içerir.

Paralel çalışan bu modüler yapı, robotik kolların modüller arasında hızlı hareket etmesini sağlayarak üretim akışını optimize eder. Böylece hız, hassasiyet ve enstrüman erişilebilirliği ile üretkenlik ve çıktı artışı desteklenir.

### İş Birliği ve Gelecek Vizyonu

Multiply Labs, 2024 başında Stanford GMP Laboratuvarı ile manuel ve otomatik hücre terapisi süreçlerinin karşılaştırılması için ortak çalışmaya başladı. Bu iş birliği, sektöre otomasyonun faydalarını göstermeyi hedefliyor.

AstraZeneca ile Multiply Labs arasındaki son sözleşme ise robot destekli hücre terapisi üretiminin ticari ölçeklerde test edilmesini kapsıyor. Multipy Labs’in robotik kolları ve teknolojisi, AstraZeneca’nın klinik uzmanlığıyla birleşerek yüksek kapasiteli, verimli ve standartlara tam uyumlu üretim altyapısı oluşturmayı amaçlıyor.

Özetle, bu iş birliği hücre terapisi alanında robotik otomasyonun yaygınlaşması ve üretim süreçlerinin endüstriyel boyutta optimize edilmesi yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

Geri