Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🚀 Cognizant'tan Üretim Sektörüne Yapay Zeka Devrimi: "Merkezi Sinir Sistemi" Geliyor!

Semih Asil

Endüstri Vadisi
Industry Valley
art_528_6c4f394788213d525963c386a93abe55.jpg

💡 Üretimde Yapay Zeka Entegrasyonu Yeniden Tanımlanıyor​

Üreticiler, yapay zeka ajanlarını benimsemeye devam ederken, Cognizant, fiziksel sistemleri ve ajans tabanlı yapay zekayı tek bir pakette birleştiren, aynı zamanda yönetişim özelliklerine sahip bir platformu piyasaya sürdü. Bu yenilik, şirketlerin operasyonlarında kullandığı yapay zeka ajanlarını bir araya getirmeyi hedefleyen "Intelligence Spine" üzerine inşa edilmiş bir hizmet olarak fiziksel yapay zeka platformu olarak karşımıza çıkıyor.

🧠 "Merkezi Sinir Sistemi" Gibi Çalışan Bir Platform​

Cognizant, platformunu fiziksel yapay zeka için egemen bir kurumsal PaaS olarak tanımlıyor. Sensörler, kameralar, robotlar ve yapay zeka ikizleri gibi fiziksel fabrika unsurlarını, akıl yürüten ve hareket eden ajans katmanıyla birleştirerek, fiziksel yapay zeka sistemlerini ajans tabanlı yapay zeka ile tek bir sistemde entegre ediyor. Cognizant'ın Küresel Fiziksel Yapay Zeka ve Üretim, Lojistik, Enerji ve Kamu Hizmetleri İş Birimi Başkanı Vijay Narayan, bu sistemi "birden fazla fiziksel varlığa nüfuz eden, algılayabilen, akıl yürütebilen, eyleme geçebilen ve tek bir varlık gibi öğrenebilen bir 'merkezi sinir sistemi' gibi düşünün" şeklinde açıklıyor.

🌍 Geniş Bir Endüstri Yelpazesine Hitap Ediyor​

Bu platform, üretim, petrol ve gaz, kamu hizmetleri, lojistik, ulaşım, havacılık ve savunma, sağlık ve yaşam bilimleri, tüketici, perakende ve ambalajlı tüketim malları dahil olmak üzere sekiz farklı endüstride kullanılabilecek şekilde tasarlandı.

🧩 "Ceplerdeki Zeka" Sorununa Çözüm​

Narayan, üretim ortamlarında fiziksel yapay zeka sistemlerinin verileri topladığını ancak bu zekayı birbirleriyle paylaşmadığını belirtiyor. Bu durumu "cepteki zeka" olarak adlandıran Narayan, bunun üreticilerin yapay zekayı ölçeklendirmesini zorlaştırdığını vurguluyor. Cognizant'ın platformu, farklı şirketler tarafından üretilen ve farklı işlevler için kullanılan yapay zeka ajanlarını bir araya getirerek bu sorunu çözmeyi amaçlıyor.

art_528_3254231ccb05da33c64e1e6041e4946c.jpg

🚗 Otomotiv ve Yarı İletken Sektörlerinde Uygulama Örnekleri​

• Otomotiv: Farklı OEM'ler tarafından üretilen ve aynı fabrikada çalışan bilgisayar görüş sistemleri, otomatik güdümlü araçlar ve insansı robotlar gibi farklı fiziksel ajanları birleştirebilir. Örneğin, bir montaj hattında ön camlar fiziksel yapay zeka ajanları tarafından monte edilirken, ayrı bir denetim hattı ajanı, montaj hattında olanlardan haberdar olmayabilir. Cognizant'ın platformu, bu parçalanmış OEM'leri tek bir yapay zeka olarak çalıştıran tutarlı bir zeka sistemi oluşturabilir.
  • Yarı İletkenler: Platform, insansı robotların insan işçilerle birlikte çalıştığı yarı iletken üretim tesislerinde de kullanılıyor. Bu insansı robotlar, güvenlik önlemleri alabilir, insanların mekansal farkındalığını koruyabilir ve binlerce sensörü izleyebilir. Ayrıca insan işçilere tavsiyelerde bulunabilir ve montaj hattına müdahale edebilirler.

🔒 Yönetişim Özellikleri ve Siber Güvenlik​

Platform, farklı yapay zeka platformlarını birleştirirken işletmelerin güvenliği sürdürmesini sağlayan özelliklere sahip. Kurumsal hafıza, farklı ajanlardan gelen bilgileri depolarken, bağlama duyarlı motor, herhangi bir eylem veya akıl yürütmenin kurumsal bağlam dışında gerçekleşmemesini sağlıyor. Bu özellikler, siber güvenliğin daha akıllıca uygulanmasına olanak tanıyor. Üreticiler, fidye yazılımı saldırılarının en çok hedefi olmaya devam ederken, bu tür güvenlik önlemleri büyük önem taşıyor.

Platform ayrıca, tüm parçalanmış ajanlar arasında aynı etik anayasasının uygulanmasına izin veriyor. Cognizant'ın Baş Yapay Zeka Sorumlusu Samih Fadli, "Siber güvenliği değiştirmedik. Siber güvenliğin potansiyelini ortaya çıkaracak bir şey yaptık" diyor. Platformun yönetişim modeli, bir işletmenin etik anayasasını yüklemesine olanak tanıyor ve tüm fiziksel yapay zeka modelleri bu anayasaya uygun olarak çalışıyor. Ayrıca, her kararın denetim izlerini bir defterde tutarak, bir olay meydana geldiğinde ajan kararlarını geriye dönük olarak izlemeyi mümkün kılıyor.

Geri