Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🚀 Dijital Dönüşümde Yeni Dönem: Deneme Süreci Bitti, Uygulama Başladı! 🏭

art_37_4ddb59352865dd4d02bd78bd2a0c1fa2.jpg

Rekabetçi kalmak isteyen üreticiler için dijital dönüşüm artık bir tercih değil, zorunluluk. Endüstriyel otomasyon devi Rockwell Automation'ın son raporu, bu dönüşümde yapay zekânın (AI) ne kadar kritik bir rol oynadığını gözler önüne seriyor.

─────────────────────────

📊 Akıllı Üretim Raporu: Rakamlar Ne Söylüyor?​

Rockwell'in 11. yıllık Akıllı Üretim Durumu Raporu (2026 State of Smart Manufacturing Report), 1.500'den fazla üreticiyle yapılan anketin sonuçlarını paylaştı. Katılımcıların tam %90'ı, operasyonel başarı için dijital dönüşümün (AI, bulut bilişim, veri analizi gibi teknolojilerle süreçlerin dijitalleştirilmesi, kestirimci bakım ve IT/OT entegrasyonu dahil) vazgeçilmez olduğunu belirtiyor.

• []Maliyet baskısı

[
    ]İş gücü sıkıntısı

[]Siber güvenlik tehditleri

[
    ]Tedarik zinciri sorunları
Gibi sürekli değişen ve zorlayıcı koşullar altında faaliyet gösteren firmalar için bu dönüşüm daha da önem kazanıyor.

🤖 Yapay Zekâ (AI) Yükselişi: Denemeden Uygulamaya​

Raporun en çarpıcı bulgularından biri, yapay zekânın endüstrideki yaygınlaşması. Ankete katılan 17 ülkedeki firmaların %34'ü, operasyonlarında halihazırda AI destekli çözümler kullandığını ifade ediyor. Bu çözümler; kalite kontrol, siber güvenlik ve süreç optimizasyonu gibi alanlarda aktif rol oynuyor. Üreticiler, 2030 yılına kadar operasyonlarının yarısından fazlasının AI tarafından desteklenmesini bekliyor.

Rockwell yetkilileri, bu durumun bir dönüm noktası olduğunu ve birçok üreticinin "deneme" aşamasından "geniş çaplı uygulama" aşamasına geçtiğini vurguluyor. Artık daha az kuruluş pilot projelerle uğraşırken, daha fazlası akıllı üretim teknolojilerini günlük operasyonlarında aktif olarak kullanıyor. Örneğin, bu yıl sadece %18'i pilot aşamada olduğunu belirtirken, %59'u bu araçları aktif olarak kullandığını ifade etti.

💡 Liderlerin Bakış Açısı: Teknoloji, İnsan ve Süreç​

Rockwell Automation Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Blake Moret, "Bu yılki araştırmada öne çıkan şey sadece zorluklar değil, aynı zamanda liderlerin dijital dönüşümü temel bir operasyonel öncelik haline getirerek nasıl yanıt verdikleri," dedi. Moret, "Sonuç gören kuruluşlar, teknolojiyi, insanları ve süreçleri bir araya getirerek içgörüleri daha iyi kararlara, daha güçlü performansa ve daha fazla dayanıklılığa dönüştürenlerdir," diye ekledi.

🔍 Raporun Öne Çıkan Diğer Bulguları​

• []Pilotlardan Ölçeklenmeye Geçiş: Katılımcıların %60'ı akıllı üretim teknolojilerini aktif olarak kullanırken, sadece %18'i pilot aşamada kaldı. Bu, önceki yılların pilot ağırlıklı döneminin sona erdiğini gösteriyor.

[
    ]Operasyonların Üçte Biri AI Destekli: Yapay zekâ, kalite, siber güvenlik ve süreç optimizasyonu gibi işlevleri destekliyor.

[]Operasyonel Zekâ Rekabetçi Bir Ayırıcı: Kuruluşlar giderek artan miktarda veri toplasa da, rapor sadece %43'ünün etkin bir şekilde kullanıldığını belirtiyor. Bu da performansın önündeki engelin veri mevcudiyeti değil, uygulama olduğunu gösteriyor.

[
    ]Siber Güvenlik Bir Gerçek: Üreticilerin yaklaşık yarısı (%46) geçen yıl en az bir siber olay yaşadı. Operasyonlar daha bağlantılı ve otonom hale geldikçe riskler artıyor. Güvenli, entegre IT/OT mimarileri artık AI'yı ölçeklendirmek ve gelişmiş otomasyonu kullanmak için temel oluşturuyor.

[]Dijital Dönüşüm Olmayan Yerlerde Planlanıyor: Henüz akıllı üretim benimsemeyen kuruluşların bile %70'i önümüzdeki 12 ay içinde yatırım yapmayı planlıyor.

[
    ]Bütçeler Dijital Dönüşümü Ciddiye Alıyor: Katılımcıların işletme bütçelerinin %28'i artık endüstriyel teknolojiye ayrılıyor. Bu da yatırımın artık keşif değil, uygulama odaklı olduğunu gösteriyor.

Özetle, endüstriyel dijital dönüşüm artık bir "olursa iyi olur" durumundan, "olmazsa olmaz" bir stratejiye evrildi. Yapay zekâ ve akıllı üretim teknolojileri, işletmelerin sadece hayatta kalması değil, aynı zamanda gelecekteki başarıları için de kilit rol oynayacak.

Geri