Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## Dijital İkizler İnsan Benzeri Robotlarda Güvenlik Doğrulamasını İleri Taşıyor
Infineon Technologies, NVIDIA ile iş birliğini genişleterek yarı iletkenler, simülasyon platformları ve siber güvenlik unsurlarını birleştiren dijital ikiz tabanlı sistem mimarileri geliştirdi. Bu çalışma, insan benzeri robotların endüstriyel ve hizmet alanlarında güvenli ve etkili çalışması için gerekli sistem entegrasyonunu hedefliyor.
İnsan benzeri robotlar, çevrelerini algılamak, verileri işlemek ve gerçek zamanlı hareket edebilmek için sıkı entegre algılama, işlem, aktüasyon ve güvenlik sistemlerine ihtiyaç duyar. Infineon'un yarı iletken teknolojileri; motor kontrol sistemleri, mikrodenetleyiciler, güç elektroniği ve donanım tabanlı güvenlik bileşenlerini içerirken, NVIDIA yapay zeka işlem platformları ve robotik yazılım çerçeveleri sunuyor.
### Dijital İkizler ile Simülasyon Destekli Geliştirme
Infineon’un akıllı aktüatörleri ve bazı sensörlerini temsil eden dijital ikizler, NVIDIA Isaac Sim ve Isaac Lab simülasyon ortamlarına entegre edilerek hareket kontrolü, algılama ve etkileşim senaryolarında testler gerçekleştiriliyor. Bu sayede yazılım ve donanım entegrasyonundaki sorunlar, fiziksel üretim öncesi sanal ortamda tespit ediliyor ve mühendislik süreçleri hızlandırılıyor.
Simülasyonlar, gerçekçi çalışma koşullarında robot davranışlarını test etmeye ve otomatik üretim ortamları ile dijital tedarik zinciri süreçlerine uygunluğu sağlamaya yardımcı oluyor.
### Teknik Özellikler
- Infineon motor kontrol teknolojileri
- NVIDIA Jetson Thor geliştirici platformu
- NVIDIA Holoscan Sensör Köprüsü
- Infineon AURIX™ mikrodenetleyiciler ve PSOC™ cihazları
- Post-kuantum kriptografi (PQC) destekli güvenlik mekanizmaları
- Donanım Trusted Platform Module (TPM) tabanlı güvenlik mimarileri
- Güvenli önyükleme, şifreli iletişim ve korumalı yazılım güncellemeleri
### Fonksiyonel Güvenlik ve Sertifikasyon
İş birliği, NVIDIA Halos güvenlik çatısı ile robot uygulamalarına yönelik seviyelendirilmiş otonom sistemlerde işlevsel güvenlik gereksinimlerini karşılayacak donanım ve yazılım entegrasyonlarını içeriyor. Infineon, algılama, kontrol ve aktüasyon katmanlarında işlevsel güvenliği destekleyen yarı iletken platformlar ve siber güvenlik mekanizmaları sunuyor.
### Infineon’un Robotik Yarı İletkenleri
Infineon’un portföyü; sensörler, mikrodenetleyiciler, aktüatörler, Ethernet tabanlı bağlantı bileşenleri, bellek ürünleri ve batarya yönetim sistemlerini kapsar. Yarı iletken teknolojileri silikon (Si), silikon karbür (SiC) ve gallium nitrür (GaN) tabanlıdır.
Bir insan benzeri robot için ortalama yarı iletken içerik maliyeti yaklaşık 500 dolar olup, bu rakam fiziksel algılama, kontrol, hareket ettirme ve bağlantı işlevlerini karşılayan bileşenleri kapsamaktadır.
Bu ortak çalışma ile robotik alanında prototip aşamasından endüstriyel uygulamaya geçişi destekleyecek donanım platformlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.