Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Endüstriyel Kablosuz Dağıtım Sistemlerinde Ağ Köprüleme Teknolojisi

Erkan Teskancan

Kurumsal
  • OLM MUH
  • 1773856959130-antaira-news-march-18-2026-web.png

## Endüstriyel Kablosuz Dağıtım Sistemlerinde Ağ Köprüleme Teknolojisi

Endüstriyel kablosuz ağlarda, yüksek performanslı bir ağın merkezinde yer alan temel teknoloji Wireless Distribution System (WDS) köprüleridir. Bu köprüler, izole edilmiş erişim noktalarını birleşik, ölçeklenebilir bir ağ yapısına dönüştürerek kritik görev üstlenir.

Kablosuz Dağıtım Sistemi (WDS) köprüleri, geniş fabrikalar, kampüs alanları veya uzak saha lokasyonlarında güvenilir ve akıllı ağ köprüleme sağlar. Kablolu Ethernet altyapısının zorlu ve maliyetli olduğu ya da yapılamadığı alanlarda, WDS ile kablo ihtiyacı ortadan kalkar, böylece maliyet, karmaşıklık ve kesinti riski azaltılır.

### Neden Endüstriyel Ortamlar WDS'yi Tercih Eder?

Üretim tesisleri ve endüstriyel sahalarda kablolu Ethernet kullanımı genellikle pratik değildir. Aktif üretim alanlarında kablo döşemek, açık alanlarda bağlantı sağlamak veya kampüs genelinde dağınık alanları bağlamak yüksek kurulum maliyeti ve operasyonel kesinti anlamına gelir. IEEE 802.11 tabanlı WDS teknolojisi, erişim noktalarını kablo yerine kablosuz olarak birbirine bağlayarak hızlı, uygun maliyetli ve esnek ağ çözümleri sunar.

### WDS Köprü Yapılandırması Nasıl Çalışır?

WDS ağında bir cihaz ana erişim noktası (ana baz istasyonu) olarak atanır ve kablolu ağa bağlantıyı sağlar. Diğer erişim noktaları (röle istasyonları ya da uzak baz istasyonları) ana noktaya kablosuz bağlanarak veri iletimini sağlar.

• Noktadan Noktaya (Point-to-Point): Yüksek kazanımlı yönlü antenlerle iki erişim noktası arasında, kablo döşemenin maliyetli ya da mümkün olmadığı mesafelerde kablosuz bağlantı sağlanır.
    • Noktadan Çok Noktaya (Point-to-Multipoint): Tek ana erişim noktası aynı anda birden fazla uzak erişim noktasına bağlantı sağlar, böylece büyük tesislerde veya kampüslerde merkezi ağ dağıtımı yapılabilir.

Noktadan çok noktaya yapıda tüm erişim noktaları aynı SSID, kablosuz kanal, kimlik doğrulama ve güvenlik ayarlarını paylaşmalı, ayrıca aynı LAN IP alt ağı içinde olmalıdır. Hem 2.4 GHz hem de 5 GHz bantları WDS köprüleme için uygundur, ancak farklı bantlar arasında tek bir bağlantıda köprüleme yapılamaz.

### Kritik Tasarım Unsurları

• Erişim Noktası Konumu ve Sinyal Gücü: Her WDS atlaması gecikme yaratır ve potansiyel veri hızını düşürür. AP'lerin çok uzak yerleştirilmesi bu etkiyi artırır. En iyi performans için sinyal gücü ve hat görüşü optimize edilerek stratejik yerleştirme yapılmalıdır.
    • Güvenlik ve Erişim Kontrolü: Endüstriyel ağlar kritik altyapı olduğundan WDS erişimi yetkilendirilmiş kişilerle sınırlandırılmalıdır. WEP eski sistemlerle uyumluluk için kullanılabilirken, modern kurulumlarda WPA ve WPA2 protokolleri tercih edilerek güvenlik ve şifreleme seviyesi artırılır.

### Antaira WDS Köprü Çözümleri

Antaira, endüstriyel ortamlara uygun, dayanıklı WDS köprü donanımları sunar:

• AMY-5133-AC-PD: Kompakt ve uygun fiyatlı 802.11 5 GHz kablosuz AP/Istemci Köprüsü, basit WDS kurulumları için tasarlanmıştır.
    • ARX-7235-AC-PD-T: Çok işlevli endüstriyel cihaz; 802.11a/b/g/n/ac Erişim Noktası, İstemci, Köprü, Tekrarlayıcı, Yönlendirici, NAT ve VPN özelliklerini tek bir PoE PD cihazda sunar.

Her iki platform da endüstriyel operasyonların gerektirdiği güvenli ve kararlı kablosuz köprüleme sağlar. Antaira’nın tam portföyü; endüstriyel kablosuz yönlendirici, IoT geçidi, erişim noktası, istemci ve tekrarlayıcıları içerir ve hepsi aynı yüksek standartlarda üretilmiştir.

Antaira ürünleri, aşırı sıcaklıklar, yüksek nem, titreşim, darbe ve endüstriyel elektromanyetik parazit gibi zorlu ortamlara dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu dayanıklılık, endüstriyel mühendislik prensipleriyle cihazlara entegre edilmiştir ve kablosuz dağıtım sisteminizin çevresel koşullardan etkilenmeden sorunsuz çalışmasını garanti eder.

### Antaira Hakkında

2005 yılından beri Antaira Technologies, yüksek kaliteli endüstriyel ağ ve iletişim çözümleri geliştirmekte ve üretmektedir. Ürün portföyü endüstriyel Ethernet anahtarları, kablosuz cihazlar, medya çeviriciler ve seri iletişim ekipmanlarını kapsamaktadır. Antaira, otomasyon, ulaşım, güvenlik, petrol ve gaz, enerji ve sağlık sektörlerinde kritik uygulamalar için güvenilir çözümler sunar. ISO9001 sertifikasına sahiptir.

Geri