Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Esnek CNC Üretiminde Modüler Otomasyon Stratejileri

Ahmet Ö.

Kurumsal
  • EMS Engineer
  • 1773648123388-107932-Tezmaksan1.jpg

## Esnek CNC Üretiminde Modüler Otomasyon Stratejileri

CNC üretim ve havacılık tedarik zincirlerinde üretim çeşitliliği arttıkça, otomasyon sistemlerinin esneklikle standartizasyon arasında denge kurması ön plana çıkıyor. Tezmaksan Robot Technologies, bu dengeyi sağlamak için modüler otomasyon mimarilerinin önemini vurguluyor.

### Üretimde Değişkenlik ve Otomasyon Zorlukları
    Havacılık gibi sektörlerde orijinal ekipman üreticilerinin (OEM) karmaşıklığı tedarik zincirine kaydırmasıyla birlikte, parçaların çeşitliliği, tolerans hassasiyetleri ve geçiş süreleri artıyor. Bu durum, iş gücü ve üretim alanı artışı olmaksızın üretim esnekliğini zorlaştırıyor.

Endüstri araştırmaları, otomasyon yatırımlarındaki en büyük engellerin iş gücü ve beceri eksikliği olduğunu gösteriyor. Havacılık sektöründe de talep artsa da üretim kapasitesi iş gücü ve tedarik kısıtları nedeniyle sınırlandırılıyor.

### Tam Özelleştirilmiş ve Tam Standart Otomasyonun Sınırları
    Özelleştirilmiş otomasyon hücreleri verimliliği artırsa da ürün değişikliklerinde yeniden programlama veya mühendislik müdahaleleri gerekiyor. Standart sistemler ise maliyetleri düşürse de yüksek parçalı üretimde yeterli esnekliği sağlayamıyor.

CNC işlemlerinde malzeme ve parça çeşitliliği, katı otomasyon sistemlerinin kullanımı için engel oluşturuyor. Bu nedenle üreticiler, hangi süreçlerde standartizasyonun verimli olduğunu ve nerelerde özelleştirme gerektiğini değerlendiriyor.

### Modüler Otomasyon: Pratik Bir Yaklaşım
    Modüler otomasyon, standart altyapı ile uygulamaya özel özelleştirmeyi ayrıştırıyor. Robot kolları, güvenlik yapıları ve kontrol sistemleri gibi temel bileşenler standart tutuluyor. Özelleştirme ise uç aparat, parça taşıma yöntemleri ve hücre yerleşimleriyle yapılıyor.

1773648123707-107932-Tezmaksan2.jpg

Bu yapı, üretim kurulumlarında kapsamlı yeniden tasarım olmadan değişiklik yapılmasına izin veriyor. Kavrama aparatları değiştirilebiliyor, tutucular uyarlanabiliyor ve iş akışları yeniden düzenlenebiliyor.

CNC ortamlarında bu yöntem, otomasyonun aşamalı benimsenmesini destekliyor. Örneğin, önce tek bir makinenin yükleme-boşaltma işlemi otomatikleştirilip sonra çoklu makine otomasyonuna geçilebiliyor.

### Havacılık Tedarik Zincirlerinde Uygulama
    Havacılıkta yüksek karışımlı ve düşük hacimli üretimlerde, modüler otomasyon yatırımın kademeli yapılmasını ve sıkı kalite ile izlenebilirlik şartlarının sağlanmasını mümkün kılıyor.

### Modüler Otomasyon için Platform Örnekleri
    Tezmaksan Robot Technologies’in CubeBOX CNC otomasyon hücresi ve RoboCAM yazılımı, robotik hücre mimarisini yapılandırılabilir taşıma sistemleri ve yazılım katmanlarıyla birleştiriyor. Böylece otomasyon, üretim gereksinimleriyle evrilebiliyor.

### Otomasyon Sürekli Gelişen Bir Üretim Yeteneği
    Otomasyon yatırımları artık tek seferlik değil, sürekli gelişen süreçler olarak görülüyor. Standart platformlar istikrar sağlarken, yapılandırılabilir aparatlar değişen üretim taleplerine adapte oluyor.

Bu strateji, üreticilerin hem standartizasyonun avantajlarını korumasını hem de değişen üretim koşullarına hızlı uyum sağlamasını kolaylaştırıyor.

Geri