Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## HANNOVER MESSE 2026'da Yapay Zeka: Teoriden Uygulamaya
Endüstride yapay zeka (YZ) HANNOVER MESSE 2026 ile somut hale geliyor. Fuar, üretim şirketlerinin YZ’den nasıl karlı biçimde faydalanabileceğini uygulamalı örneklerle ortaya koyuyor.
### HANNOVER MESSE 2026’nın Yenilikleri
Yeni katılımcılar, tematik yapının güncellenmesi, optimize edilmiş ziyaretçi rehberliği, yeni iletişim formatları ve güçlü bir YZ odağı ile fuar, günümüzün zorluklarını stratejik rekabet avantajlarına dönüştürmenin yollarını sunuyor.
Küresel rekabet, artan maliyet baskısı ve teknolojik yeniliklerin hızlı gelişimi, üretim endüstrisini tarihinin en büyük dönüşümüne zorluyor. Bu bağlamda şirketler, teknolojik inovasyonları gerçek uygulamalara dönüştüren bir platform arıyor. HANNOVER MESSE 2026, YZ, otomasyon, dijitalleşme, enerji sistemleri ve araştırmaların nasıl birlikte sürdürülebilir rekabet gücü sağladığını gösteriyor.
### Endüstriyel Yapay Zeka ve Katkıları
Endüstriyel YZ, üretim verilerini gerçek zamanlı analiz ederek süreçleri optimize ediyor ve üretim akışlarını akıllı, uyarlanabilir şekilde yönetiyor. Bu sayede verimlilik artıyor, üretkenlik yükseliyor ve kaynaklar daha bilinçli kullanılıyor. Ayrıca veri temelli yeni iş modelleri ve ilave değer yaratma potansiyeli de açığa çıkıyor.
Dr. Jochen Köckler, Deutsche Messe AG Yönetim Kurulu Başkanı, "Şimdi YZ, otomasyon ve dijital sistemlere yatırım yapma zamanı. Cesurca yatırım yapanlar verimlilikte sıçrama, dayanıklılık ve sürdürülebilir rekabetçiliğin temelini atıyor," dedi. HANNOVER MESSE, ziyaretçilere somut YZ uygulamalarını deneyimleme ve katılımcılarla etkileşim yoluyla verimliliği artırma fırsatı sunuyor.
### Fiziksel Yapay Zeka ve Yeni Katılımcılar
HANNOVER MESSE 2026'da ilk kez Fiziksel YZ konusu ön plana çıkacak. Bu, makineler, tesisler veya robotlarla doğrudan etkileşim kuran YZ sistemlerini ifade ediyor. Endüstriyel ve insansı robotlarda YZ’nin üretken güç olduğunu vurgulanıyor.
Mekanik mühendisliği, elektrik ve dijital sektör ile enerji alanından yaklaşık 3.500 firma, bugün ve geleceğin üretim ve enerji çözümlerini sunacak. AWS, Microsoft, SAP, Schneider Electric, Siemens gibi global şirketler ile Beckhoff, Festo, HARTING, ifm, LAPP, Phoenix Contact, Rittal, Schaeffler, SEW gibi teknoloji liderleri fuarda olacak.
### Yeni Katılımcılar ve Robotiğin Yükselişi
Rockwell Automation, yıllar sonra ilk kez HANNOVER MESSE'ye katılarak otomasyon ve dijitalleşme çözümlerini sergileyecek. Agile Robots, endüstriyel ve insansı robotlarıyla ilk kez fuarda yer alacak. DMG Mori, dijital ikizler ve otomatik üretim çözümlerini tanıtacak. Bosch Connected Industry, endüstriyel IoT ve YZ uygulamalarını sergileyecek.
Schwarz Digits, güvenli veri ve bulut altyapıları ile güçlü YZ ekosistemleri geliştirmeye odaklanan yeni katılımcılar arasında. Ayrıca Jumo, Denso, Wandelbots ve German Edge Cloud gibi firmalar da yer alacak.
### Tematik Yapı ve Ziyaretçi Deneyimi
Fuarın yeni tematik yapısı ve salon düzeni, katılımcı ve ziyaretçiler için daha net yönlendirme ve görünürlük sağlıyor.
### Yeni İletişim Formatları
Masterclasslar, yuvarlak masa toplantıları, uzman panelleri ve eşleştirme etkinlikleri gibi formatlarla bilgi derinliği ve iş ağı oluşturma fırsatları artırılıyor.
### Center Stage Etkinlikleri
Endüstri, siyaset ve araştırmadan lider isimler, sanayinin geleceğine dair somut çözümleri tartışacak:
- Siemens Yönetim Kurulu Üyesi Cedrik Neike, otomasyon ve YZ’nin önemini vurguluyor.
- Girişimci Verena Pausder, inovasyon kültürü ve girişimcilik ekosistemi için öneriler sunuyor.
- Amy Webb, teknolojik megatrendleri analiz ediyor.
- Accenture CEO’su Julie Sweet, YZ ve veri odaklı iş dönüşümünü anlatıyor.
- Dijital İşler Bakanı Karsten Wildberger, dijital egemenlik ve yenilik koşullarını paylaşıyor.
- Rheinmetall CEO’su Armin Papperger, sanayi güvenliği ve teknolojik bağımsızlığı değerlendiriyor.
### Yeni Konu Alanı: Savunma Üretim Parkı
Savunma Sanayi’nde modern üretim teknolojilerinin güvenlik ve kaliteyi koruyarak nasıl ölçeklendirilebileceği gösterilecek. Coğrafi ve jeopolitik dönüşümler ışığında hızlı kapasite artışının yolları tartışılacak.
### Yüksek Düzey Siyasi Katılım ve Partner Ülke Brezilya
2026’da Brezilya partner ülke olarak öne çıkıyor. Almanya Şansölyesi Friedrich Merz ve Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inácio Lula da Silva fuarı birlikte açacak. Brezilya ve Güney Amerika, Almanya ve Avrupa için önemli bir ticari ve endüstriyel ortak haline geliyor.
Fuar, küresel temsilcileri ve Almanya’dan önde gelen siyasetçileri ağırlayacak, endüstri ve teknoloji için uluslararası iş birliklerini güçlendirecek.
### HANNOVER MESSE Hakkında
HANNOVER MESSE, dünyanın lider üretim endüstrisi fuarıdır. Elektrik, makine mühendisliği, dijital ve enerji sektöründen yaklaşık 3.500 katılımcı, rekabetçi ve sürdürülebilir çözümlerini sergiler. Ana sergi alanları: Otomasyon & Dijitalleşme, Enerji & Endüstriyel Altyapı, Araştırma & Teknoloji Transferi. YZ teması tüm alanlarda işlenir. Sonraki fuar 20-24 Nisan 2026 tarihlerinde Hannover'de düzenlenecek, Brezilya partner ülkedir.