Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

HD Hyundai, Entegre Dijital Gemi İnşa Platformu İçin Siemens Xcelerator'ı Seçti

Cengiz Özemli

Akademisyen
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • 1771268720766_0_qnx05nab.jpg

## HD Hyundai, Entegre Dijital Gemi İnşa Platformu İçin Siemens Xcelerator'ı Seçti

HD Hyundai, tüm küresel tersane tesislerinde süreç tutarlılığını sağlamak için gemi inşa sürecini tek bir veri akışı olarak yönetecek entegre dijital platform oluşturmak üzere Siemens ile iş birliği yapıyor.

Siemens, HD Hyundai'nin "Geleceğin Tersanesi" projesinin dijital omurgasını sağlayacak. 2030 yılına kadar tamamlanması hedeflenen bu proje, gemi tasarımı ve üretim süreçlerindeki veri kopukluklarını ortadan kaldırmayı ve dijital olarak desteklenen daha yapısal bir gemi inşa ortamı kurmayı amaçlıyor.

### Projenin Amacı ve Kapsamı

Entegre platform, mühendislik ve üretim fonksiyonları arasındaki iş birliğini güçlendirirken, giderek karmaşıklaşan gemi inşa projelerinin istikrarlı yürütülmesini destekleyecek. Tasarımdan üretime kadar olan veri akışını gerçek zamanlı olarak birleştirerek süreçler arasındaki verimsizlik ve hataları önemli ölçüde azaltacak.

### Siemens Xcelerator ve Dijital Dönüşüm

Siemens Xcelerator açık dijital iş platformu temelinde geliştirilen bu sistem, CAD, PLM, dijital imalat, otomasyon ve simülasyon gibi anahtar alanları sanal ortamda entegre ederek gemi planlama, inşaat ve değişiklik süreçlerinin çevrimiçi değerlendirilmesini sağlayacak.

### Teknik Özellikler

• Tek bir dijital veri omurgası ile tasarım ve üretimin gerçek zamanlı entegrasyonu
    • Bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve ürün yaşam döngüsü yönetimi (PLM) sistemleri ile uyumluluk
    • Dijital üretim, otomasyon ve simülasyon destekli süreç optimizasyonu
    • 3D entegre model kullanımı ile blok montaj, kaynak, boru ve elektrik verilerinin yönetimi
    • Ticari ve özel gemi türlerine yönelik uygulama kapsamı
    • Ekipman ve bileşen verilerinin yapısal yönetimi
    • Model tabanlı performans analizi ve yaşam döngüsü odaklı bakım mühendisliği
    • Endüstriyel metaverse tabanlı gemi ve tersane dijital temsil projeleri
    • Siemens Digital Twin teknolojisi ile yapay zekâ destekli üretim ortamları

HD Hyundai ve Siemens, 2026'da aşamalı uygulama sürecine başlayarak, 2028'den itibaren operasyonel gemiler üzerinde platformun kullanılmasını hedefliyor.

Bu iş birliği, gemi inşasında dijital dönüşümü hızlandırarak veri tutarlılığını artırmak ve süreç verimliliğini yükseltmek isteyen endüstri profesyonelleri için önemli bir gelişme olarak görülüyor.

Geri