Ahmet Ö.
Kurumsal
- Konu Yazar
## IT ve OT Uyumundaki Görünmeyen Riskler
Üretim süreçlerinin giderek dijitalleştiği günümüzde, bilgi teknolojileri (IT) ile operasyon teknolojilerinin (OT) entegrasyonu kritik bir sorun olarak öne çıkıyor.
Geçmişte IT ve OT genellikle ayrı çalışmalar yürütürken, IT kurumsal sistemler ve siber güvenliğe, OT ise üretim sahası ekipmanlarına ve çalışma süresine odaklanıyordu. Bugün ise bu iki alanın birleşimi, üretimin verimliliği, güvenliği ve ölçeklenebilirliği için hayati öneme sahip.
Dijital dönüşüm ve artan siber tehditler, IT/OT entegrasyonunu stratejik bir öncelik haline getirirken, üreticiler sigorta şirketleri ve düzenleyici kurumların siber güvenlik uyumluluğu talepleriyle karşı karşıya. Ancak eski altyapılar ve parçalanmış ağlar, kritik zayıflıklar yaratıp maliyetli duruşlara ve üretim gecikmelerine yol açabiliyor.
### Uyum Sorunlarının Yol Açtığı Riskler
IT ve OT ekipleri işbirliği yapmadığında, ağ güvenliği sahipliği belirsizleşiyor, yamalama uygulamalarında tutarsızlıklar oluyor ve bağlanan varlıkların görünürlüğü sınırlı kalıyor. Bu durum riskleri artırıyor ve modernizasyon süreçlerini zorlaştırıyor.
### Yaygın Zorluklar ve Değişimin Motivasyonları
Üreticiler genellikle aşağıdaki sorunlarla karşılaştıklarında IT/OT entegrasyonunu araştırmaya başlar:
- Siber güvenlik uyumluluğu: Sigorta şartları ve endüstri düzenlemeleri daha güçlü güvenlik önlemleri gerektiriyor.
- Eski altyapı: Miras kalan sistemler ve modası geçmiş donanım operasyonel verimlilik ve güvenlik açıkları yaratıyor.
- Ağ anormallikleri ve duruşlar: Yetersiz segmentasyon ve belirsiz sorumluluklar beklenmedik kesintilere sebep oluyor.
- IT/OT uyumsuzluğu: Ekipler arası işbirliği eksikliği karar alma süreçlerini yavaşlatıyor, modernizasyon projelerini karmaşıklaştırıyor.
### Değerlendirmelerin Rolü
IT/OT değerlendirmeleri nadiren süreç başında istenir ancak bu adım, modernizasyon için yol haritası oluşturmak açısından kritik önemde. Bu değerlendirmeler şunları sağlar:
- Görünürlük: Avar varlıkların tam envanteri ve zafiyetlerin belirlenmesi.
- Açık analizi: Her tesisin güvenlik ve altyapı hazırbulunuşluğunun analizi.
- Eyleme dönüştürülebilir öneriler: Öncelikli iyileştirme ve düzeltme tavsiyeleri.
Çoklu tesise sahip organizasyonlar için bu değerlendirmeler, tesisler arasında standart yaklaşımlar geliştirilmesini sağlayarak uyumluluğu kolaylaştırır, karmaşıklığı azaltır ve ölçeklenebilirliği destekler.
### Akıllı Üretim için Temel Oluşturma
IT ve OT entegrasyonu sadece teknik bir işlem olmayıp stratejik bir avantajdır. Birleşik yaklaşım sayesinde üreticiler:
- Güvenli, yönlendirilebilir ağlar ve uzaktan erişim imkanları sağlar.
- Eski sistemlerden geçişte riskleri azaltır.
- Öngörücü analiz, dijital ikizler ve yapay zeka destekli optimizasyon gibi ileri teknolojilere hazırlanır.
Sonuç olarak, IT/OT uçurumunu kapatmak, gerçek zamanlı karar almayı ve sürekli iyileştirmeyi mümkün kılan akıllı üretimin temelini oluşturur.
### Üreticilerin Atması Gereken Adımlar
1. İşbirliğiyle başlayın: IT ve OT ekiplerini erken dönemde bir araya getirerek roller, sorumluluklar ve ortak hedefler belirleyin. Bu uyum çatışmaları önler ve uygulamayı kolaylaştırır.
2. Siber güvenliğe öncelik verin: Uyumluluk artık isteğe bağlı değil, sigorta ve düzenleyici gereksinimler zorunludur. Ağ segmentasyonu, yama yönetimi ve güvenli uzaktan erişimle başlayın.
3. Değerlendirmeleri stratejik kullanın: Boşlukları belirlemek, bütçelemeyi yönlendirmek ve modernizasyonu desteklemek için değerlendirmeleri kullanın. Çoklu tesislerde yatırımları önceliklendirmek ve tutarlılık sağlamak için yol haritası oluşturun.
4. Uzun vadeli düşünün: IT/OT entegrasyonu tek seferlik proje değil, dayanıklılık ve inovasyona yönelik sürekli bir yolculuktur. Başından itibaren ölçeklenebilirliği ve gelecek teknolojileri planlayın.