Gelişim, birlikte başlar.

Kaçak Akım Rölesi Nedir?

Kaçak akım rölesi elektrik tesisatlarında insan hayatını ve yangın güvenliğini korumak amacıyla geliştirilen önemli bir koruma cihazıdır. Bu cihaz elektrik devresinde oluşabilecek yalıtım hataları veya beklenmedik akım sızıntılarını tespit eder. Akabinde tehlike anında devreyi otomatik olarak keser. Böylece elektrik çarpması, yangın çıkması veya ekipman hasarı gibi ciddi sonuçlar doğurabilecek durumların önüne geçilir.

kacakakimrolesi1.webp

Kaçak Akım Rölesi Nasıl Çalışır?​

Çalışma prensibi açısından kaçak akım rölesi bir elektrik devresine giren ve çıkan akımların büyüklüklerini sürekli olarak karşılaştırır. Normal koşullarda devreye giren akım ile devreden dönen akım birbirine eşittir. Herhangi bir yalıtım arızası nem veya toprak teması gibi durumlarda bu denge bozulur ve bir kısmı toprak hattına yönelen akım farkı ortaya çıkar. Röle bu akım farkını algıladığında önceden belirlenmiş bir eşik değeri aştığında milisaniyeler içinde devreyi keser.

kacakakimrolesi2.webp

Kaçak Akım Rölesinin Önemi Nedir?​

Kaçak akım rölelerinin önemi, yalnızca elektrik çarpmasını engellemekle sınırlı değildir. Elektrik tesisatında meydana gelen izolasyon zayıflıkları, aşırı nem, hatalı kablolama veya cihaz arızaları sonucu oluşabilecek kaçak akımlar, zamanla ısınmaya ve dolayısıyla yangın riskine neden olabilir. Röleler bu gibi durumlarda akımı keserek yangın çıkma ihtimalini ciddi ölçüde azaltır. Bu yönüyle kaçak akım rölesi güvenliğin ve makinelerin zarar görmemesi için kullanılan önemli sistemlerden biridir.

Kaçak Akım Rölesi Kullanım Alanları​

Kullanım alanları oldukça geniş olan kaçak akım rölelerinin kullanıldığı bazı alanlar şu şekildedir?

• Kaçak akım röleleri öncelikli olarak konutlarda kullanılmaktadır.
  • Endüstriyel tesisler, hastaneler ve eğitim kurumlarına kadar her tür yapıda yer alır.
  • Özellikle su ile temasın sık olduğu mutfak, banyo, havuz kenarı gibi bölgelerde sıkça kullanılıyor.
Elektrik çarpması riski daha yüksek olduğundan bu cihazların kullanımı büyük önem taşır. Ayrıca çocukların bulunduğu evler hassas cihazların yer aldığı iş yerleri ve kalabalık toplu yaşam alanlarında kaçak akım rölesi güvenlik açısından vazgeçilmezdir.

Geri