Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

NVIDIA, Fiziksel Yapay Zeka Sistemleri için Açık Veri Mimarisi Geliştiriyor

Erkan Teskancan

Kurumsal
  • OLM MUH
  • 1773943341784-108085-nvidia.jpg

## NVIDIA, Fiziksel Yapay Zeka Sistemleri için Açık Veri Mimarisi Geliştiriyor

NVIDIA, Microsoft Azure ve Nebius iş birliğiyle fiziksel yapay zeka sistemleri için ölçeklenebilir bir veri fabrikası çözümü sunuluyor. Bu mimari, robotik, görsel yapay zeka ajanları ve otonom araç geliştirme çalışmalarını desteklemeyi hedefliyor.

### İş Birliğinin Amaçları
    Bu iş birliği, yapay zekanın fiziksel dünyadaki uygulamalarında temel bir sorun olan büyük ve kaliteli eğitim veri setlerinin bulunabilirliğine odaklanıyor. Otonom araçlar ve robotik platformlar gibi sistemlerin, nadir ve güvenlik açısından kritik senaryoları içeren çeşitli veri setlerine ihtiyacı var. Gerçek ortamda veri toplamak oldukça kaynak yoğun ve pratik değil. Bu nedenle, manuel veri toplama süreçleri otomatikleştirilmiş ve hesaplama destekli veri üretimi ile değiştiriliyor.

### Teknik Çözüm ve Sorumluluk Dağılımı
    Çözüm, NVIDIA Fiziksel Yapay Zeka Veri Fabrikası Planı (Blueprint) temel alınarak geliştirilmiş bir açık mimari üzerine kuruludur. Veri işlemleri üç modüler aşamada şekillendiriliyor: düzenleme, artırma ve değerlendirme.

• NVIDIA, Cosmos tabanlı araçlar dahil olmak üzere veri işleme, sentetik veri üretimi ve doğrulama yazılımlarını sağlıyor. Bu sistemler, sınırlı veri kümelerini simülasyon ve üretici modellerle genişletiyor.
    • Microsoft Azure, blueprint mimarisini bulut tabanlı dijital altyapısına entegre ediyor; IoT operasyonları, veri platformları ve gerçek zamanlı analiz gibi hizmetlerle kurumsal ölçekli makine öğrenimi iş akışlarını destekliyor.
    • Nebius, GPU hızlandırmalı hesaplama (RTX PRO 6000 Blackwell sınıfı sistemler), nesne depolama ve sunucusuz çalıştırma gibi altyapı entegrasyonlarını sağlıyor.

Mimari, ham veri setlerini otomatik işleyen, uzun kuyruk senaryoları da dahil olmak üzere sentetik veri varyasyonları üreten ve çıkarımlı değerlendirme modelleriyle çıktıları doğrulayan iş akışlarıyla çalışıyor. Bu sayede manuel müdahale azalıyor ve veri kalitesi standartlaştırılıyor.

### NVIDIA OSMO ile Orkestrasyon
    NVIDIA OSMO katmanı, dağıtık iş yüklerini yöneterek kaynak dağıtımı ve boru hattı yürütmesini otomatikleştiriyor. AI kodlama ajanları ile entegre yapısıyla veri iş akışlarının endüstriyel ölçekte otomasyonuna olanak sağlıyor.

### Uygulama ve Kurulum
    Blueprint, özellikle bulut ortamlarında uygulanarak geliştiricilerin özel altyapı oluşturmadan veri boru hatlarını yapılandırmasına imkan tanıyor. Azure üzerinde açık fiziksel yapay zeka araç zincirinin parçası olarak sunuluyor ve kurumsal BT sistemleriyle entegrasyon sağlanıyor. Nebius, mimariyi AI bulutunda kullanıma açıyor ve üretim seviyesinde boru hatları için yönetilen çıkarım ve veri servisleri sağlıyor.

### Erken Benimseyenler ve Kullanım Alanları
    FieldAI, Hexagon Robotics, Linker Vision ve Teradyne Robotics gibi öncü kurumlar, algılama, hareketlilik ve pekiştirmeli öğrenme iş akışlarında sistemi test ediyor. Nebius altyapısında ayrıca video analitiği ve robotik uygulamalar destekleniyor.

### Endüstriyel Kullanım Senaryoları
    • Otonom sürüş sistemleri için uç durum senaryoları eğitimi
    • Pekiştirmeli öğrenme kullanan endüstriyel ve servis robotları
    • Gözetim ve analitikte kullanılan görsel yapay zeka ajanları

Başlıca kullanım alanları simülasyon tabanlı eğitim, algılama modellerinin değişken koşullarda doğrulanması ve uyarlanabilir sistemler için sürekli veri seti genişletmesi olarak sıralanabilir.

### Sonuçlar ve Beklenen Etki
    Bu iş birliği, veri toplama yerine veri üretimi yaklaşımına geçişi sağlıyor. Hesaplama kaynakları kullanılarak sistematik şekilde eğitim veri setleri oluşturuluyor. Böylece gerçek dünya verisine olan bağımlılık azalırken nadir senaryoların kapsamı artıyor.

Operasyonel olarak, çerçeve AI eğitim boru hatlarının ölçeklenebilirliğini, tekrarlanabilirliğini ve doğrulanabilirliğini artırıyor. Bulut tabanlı dijital altyapı ve otomatikleştirilmiş iş akışlarının entegrasyonu sayesinde, daha hızlı model döngüleri ve karmaşık ortamlar genelinde tutarlı performans elde ediliyor.

Geri