Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

OT'de Yapay Zekanın Yeri ve Güvenli Entegrasyonun Hızdan Önemli Olmasının Nedeni

Erkan Teskancan

Kurumsal
  • OLM MUH
  • 1773838916652-69b1c93cc3ebb9e9e86e3734-dreamstime_m_18359096.png

## OT'de Yapay Zekanın Yeri ve Güvenli Entegrasyonun Önemi

Üreticiler, operasyonel karar alma süreçlerini iyileştirmek, süreçleri optimize etmek ve ekipman arızalarını önceden tahmin etmek için yapay zekayı (YZ) keşfediyor. Bu teknolojinin teoride verimliliği artırması, plansız kesintileri azaltması ve ürün kalitesini daha sıkı kontrol etmesi bekleniyor. Ancak Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı'nın (CISA) ortak rehberi, YZ entegrasyonlarının son derece dikkatli yapılması gerektiğini vurguluyor.

### OT Ortamında YZ'nin Önemi

CISA'nın vekil yöneticisi Madhu Gottumukkala'nın belirttiği gibi, "OT sistemleri ülkemizin kritik altyapısının belkemiğidir ve bu ortamlara YZ entegre etmek dikkatli, risk bilgili bir yaklaşım gerektirir." YZ kullanımı temel hizmetlerin güçlendirilmesine yönelik olmalı, sistemlere zarar verecek bir açık kapı olmamalıdır. Bu nedenle YZ'nin OT ortamlarında devreye alınmadan önce yönetişim, güvence ve risk yönetimi süreçleri tamamlanmalıdır.

Kötü analitik uygulamalar, ofis ortamında finansal kayıplar veya planlama sorunlarına yol açabilirken, operasyonel ortamlarda yanlış YZ çıktıları üretimi durdurabilir, yasal riskler doğurabilir veya insan hayatını tehlikeye atabilir.

### OT'de YZ'nin Riskleri ve Zorlukları

YZ, yeni arıza biçimleri getirir. Veri bütünlüğündeki sorunlar YZ sistemlerinin güvenilirliğini hızla zedeler, modeller sapabilir ve karar mekanizmaları oldukça şeffaf olmayabilir. Ayrıca hackerlar, YZ modellerini yanıltmak veya zehirlemek için kötü niyetli girdiler oluşturabilir. Bu durum, özellikle üretim kontrolü, kalite eşikleri veya güvenlikle ilgili kararlar etkileniyorsa, kontrollü ortamda doğrudan risk oluşturur.

OT ortamlarında ekipman ömrü uzun, yükseltme pencereleri sınırlı ve duruş maliyetleri yüksektir. Dijitalleşme süreci devam ederken birçok eski sistem hâlâ kullanılmakta ve modern platformlarla uyumu zor olabilmektedir. İzole ortamlarda geliştirilen YZ sistemleri, canlı üretim verisiyle bağlandığında farklı davranış gösterebilir.

### YZ'nin OT Mimarisi İçindeki Yeri

YZ'nin OT içindeki konumu operasyonel riski belirler. Bazı sistemler öneri sunar ve insan operatör karar verirken, diğerleri süreç parametrelerini doğrudan değiştirebilir ya da otomatik kararlar alabilir. Bu iki kullanım şekli güvenlik ve yönetişim açısından farklı yaklaşımlar gerektirir.

Danışmanlık sistemi operatörü sürece dahil eder ve denetimi sağlar; özerk sistemler ise model ile üretim arasında doğrudan bağımlılık oluşturur. Örneğin, bakım takvimi öneren bir YZ sistemi nispeten düşük riskliyken, üretim parametrelerini doğrudan değiştiren bir sistem sıkı kontrol ve güvenlik önlemleri gerektirir.

### Model Performansının Güvencesi

YZ modelleri eğitimde kullanılan veri koşullarından farklı ortam koşullarında performans kaybedebilir. Üretim ortamları sürekli değişir: ekipman yaşlanır, bakım performansı etkiler, ürün karışımı değişir ve tedarik zincirleri evrilir. İzleme yapılmazsa, modeller gerçek koşullardan sapabilir ancak hala güvenilir gibi görünebilir.

Bu nedenle üreticiler, performans izleme, modelin yeniden eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, tahminlerin doğruluğunun gerçek sonuçlarla karşılaştırılması ve model davranışlarının düzenli denetimini sağlamak için yapılandırılmış süreçler kurmalıdır.

### Pratik Bir Temel Oluşturmak

YZ, dikkatli yönetildiğinde üretim ortamlarında ölçülebilir faydalar sağlar. Öngörücü bakım, kalite analizi ve süreç optimizasyonu bu teknolojiden yararlanır. Ancak tüm faydalar, teknolojinin operasyonel sistemlere nasıl entegre edildiğine bağlıdır.

Organizasyonlar, YZ'nin OT mimarisindeki yerini, mevcut kontrol sistemleriyle etkileşimini ve siber risk yönetimini net olarak anlamalıdır. Kurulum; güvenlik mühendisliği uygulamaları, siber güvenlik önlemleri ve operasyonel yönetişim ile uyumlu olmalıdır. YZ uygulamasında öncelik hızdan çok disiplinli entegrasyona verilmelidir.

YZ, operasyonel performansı destekleyebilir ancak yalnızca güvenlik, güvenilirlik ve sistem bütünlüğünü koruyan bir çerçeve içinde çalıştığında. NSA ve CISA rehberi, YZ üretim ortamına girdiği anda onun da operasyonel teknoloji olduğunu vurgulamaktadır.

Geri