Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## Patlamaya Dayanıklı Dört Ayaklı Robotlar ve Yönetim Yazılımı Entegrasyonu
Yokogawa ve ANYbotics iş birliğiyle, patlamaya dayanıklı ve standart dört ayaklı denetim robotları, merkezi bir robot yönetim yazılımı platformunda buluşuyor. Bu entegrasyon, özellikle petrol, gaz, enerji üretimi ve metal işleme gibi zorlu endüstriyel ortamlarda kullanım için tasarlandı.
### Robot Yönetim ve Denetim Platformları Entegrasyonu
Yokogawa’nın OpreX Robot Management Core yazılımı, fabrika bakımında yer alan çeşitli robotik sistemlerin merkezi bir şekilde yönetilmesini sağlıyor. ANYbotics’in ANYmal robot yazılımıyla entegre edilen bu sistem, operatörlere robot görevlerinin planlanması, verilerin toplanması ve farklı robot platformlarının koordinasyonu için birleşik bir kontrol imkanı sunuyor.
Robotlar tarafından toplanan operasyonel veriler, fabrika kontrol sistemleriyle entegrasyon içinde işlenerek, denetim ve süreç sistemleri arasında yapılandırılmış bir veri akışı sağlanıyor. Bu da otonom fabrika operasyonlarına yönelik önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
### ANYmal Endüstriyel Denetim Robotları
ANYmal, zorlu endüstriyel koşullar için geliştirilmiş dört ayaklı, otonom bir denetim robotu platformudur. Yüksek çözünürlüklü sensörlerle donatılmış olan robot, IP67 koruma sınıfı ile toz ve geçici su teması gibi dış etmenlere karşı dayanıklı yapıdadır.
ANYbotics, iç ve dış mekan kullanımı için yüksek hareket kabiliyetine sahip ANYmal D ile patlayıcı ortamlar için ATEX ve IECEx Zone 1 sertifikasına sahip ANYmal X modellerini sunuyor. ANYmal X, patlayıcı riskli alanlarda kullanılabilen ilk sertifikalı patlamaya dayanıklı dört ayaklı denetim robotudur.
### Tehlikeli ve Proses Endüstrilerine Uygulama
Bu iş birliği, yüksek sıcaklıklar, patlayıcı atmosferler ve zorlu arazi koşullarında rutin denetim gerektiren sektörlere yönelik çözümler sunuyor. Özellikle petrol ve gaz sektöründe görsel denetim, akustik ölçümler ve termal izleme yapılabiliyor. Enerji üretimi ve metal üretimindese robotik denetimler insan çalışanların riskli ortamlara maruz kalmasını azaltıyor.
Sertifikalı patlamaya dayanıklı robotların merkezi yönetimi, hem tehlikeli hem de normal alanların bulunduğu karma ortamlar için denetim süreçlerini standart hale getiriyor.
### Teknik Özellikler
- Yazılım: Yokogawa OpreX Robot Management Core ile entegrasyon
- Robot Tipi: ANYmal dört ayaklı, otonom denetim robotları
- Koruma Sınıfı: IP67 (toz geçirmez, suya dayanıklı)
- Modeller: ANYmal D (iç ve dış mekan), ANYmal X (ATEX ve IECEx Zone 1 sertifikalı, patlamaya dayanıklı)
- Uygulama Alanları: Petrol ve gaz, enerji üretimi, metal işleme
- Sensörler: Yüksek çözünürlüklü veri toplama sensörleri
- Fonksiyonlar: Görev planlama, veri toplama, merkezi kontrol, veri entegrasyonu
Bu gelişme, endüstrideki otomasyon ve güvenlik standartlarını bir adım daha ileri taşıyor.