Gelişim, birlikte başlar.

Diğer PLC Nedir ve Programlama Nasıl Olmalıdır?

PLC.webp
PLC, teknolojinin üretim ve makinelere hızlı şekilde uygulanmasıyla sıkça duyduğumuz bir kelime. Açılımına baktığımızda Programlanabilir Mantık Denetleyicisi yani Programmable Logic Controller olarak karşımıza çıkıyor.

Otomasyonun hızlı hayatımıza girmesi nedeniyle de, ön plana çıkan bir yapıya sahiptir. Bu ürünler makineleri ve süreçleri otomatikleştirmek için kullanılan, dayanımı yüksek ve gerçek zamanlı çalışan kontrol cihazlarıdır. Aslında hepimizin bildiği Röle-Kontaktör sistemlerinin yeni versiyonları olarak tanımlanabilir. Eski ürünlere göre daha hızlı, esnek ve bakım sorunu olmayan çözümlerdir.

PLC Hangi Alanlarda Kullanılır?

Üretim hattı, kontrol sistemi olan hemen her alanda PLC görmek mümkün. Bunların başında fabrika otomasyonları yer alır. Paketleme, dolum hatları, HVAC (havalandırma sistemleri), su arıtma, sulama ve enerji yönetimi gibi birçok uygulama noktasını sayabiliriz.

PLC Programlamada Hangi Yapılar Kullanılır?

Aslında bir insan ara yüzü olarak tanımlayabileceğimiz PLC, girişlerden aldığı sinyalleri işledikten sonra, çıkışları kontrol etme mantığı ile çalışır. Burada girişlerde sensör- buton ve switch sayılırken, çıkış ünitelerinde motor- valf ve röle gibi aksamları görmekteyiz.

Kullanılan programlama yazılımlarına genel olarak göz attığımızda;

LD – Ladder Diagram: Sahada en çok kullanılan programlama türüdür. Röle mantığını en iyi yansıtan dildir.

FBD – Function Block Diagram: Kısaca özetlersek hazır bloklarla süreç kontrolünü hızlandırır.

ST – Structured Text: Daha yüksek seviyeli ve karmaşık algoritmalar için ideal bir yapıya sahiptir.

SFC – Sequential Function Chart: Sıralı- adım adım olan prosesler için uygulanmaktadır.

Endüstriyel haberleşmede Modbus, Profibus, Profinet ve Enhernet/IP gibi protokoller kullanılarak, sahada ki cihazlarla veri alışverişi yapılır.

İyi bir PLC yazılımında olması gerekenler ise; Modüler yapı, açık adlandırma, yorum satırları, hata – alarm yönetimi ve simülasyon süreçleri büyük öneme sahiptir.

PLC Ekran – HMI Nedir?

Human-Machine İnterface’in kısaltılmışı olan HMI, operatörün sistemi izlemesine, yönetmesine ve müdahale edebilmesine olanak sağlayan bir ekrandır.

Bu ekranda;

• Anlık değerler, trendler ve alarm/uyarılar görüntülenir
  • Set- Ayar değerleri değiştirilebilir, içeride ki reçeteler yönetilebilir,
  • Arıca durumları teşhis edilir ve bakım birimleri takip edilir.
Günümüzde kullanılan HMI ekranlar, dokunmatik, çok dilli, uzaktan erişim ve kayıt yapabilen yetenekli ürünlerdir. Kullanımın kolay ve sade olması, operatör için de rahatlık sağlayacaktır. Bu nedenle programlama yaparken, proseslere hakim olmak önemlidir. En basit şekilde işleme alabileceğiniz, basit ara yüzler kurmak, yazılımcının önceliği olmalıdır.

Geri