Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🚀 Rockwell Automation'dan Üretimde Kalite Kontrole Yapay Zeka Dokunuşu!

Cengiz Özemli

Akademisyen
Endüstri Vadisi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • art_416_a4e3c5fc926b03013bb6be256c7fadcc.jpg

✨ Rockwell Automation, Plex QMS ve FactoryTalk Analytics VisionAI'ı Birleştirdi​

Rockwell Automation, bulut tabanlı Plex Kalite Yönetim Sistemi (QMS) ile FactoryTalk Analytics VisionAI'ı entegre ederek üretimde otomatik, görüntü tabanlı kalite denetimini bir üst seviyeye taşıyor. Bu yenilikçi çözüm, yapay zeka destekli kalite kontrol ve izlenebilirliği üretim ortamlarına taşıyor.

👁️‍🗨️ Görüntü Tabanlı Anomali Tespiti ve Kalite İş Akışları​

Plex QMS'in API öncelikli tasarımı sayesinde, FactoryTalk Analytics VisionAI ile doğrudan bağlantı kuruluyor. Bu sayede, makine öğrenimi iş akışları hem eski hem de yeni kamera altyapılarına entegre edilebiliyor. Otomatik görüntü sistemleri, üretim döngüleri sırasında üretim hatalarını ve yüzey anomalilerini tespit edebiliyor.

Denetim sonuçları doğrudan Plex platformuna kaydedilerek ürün serileştirmesi, tam izlenebilirlik ve geçmiş denetim kayıtları oluşturuluyor. Bu, manuel görsel denetim süreçlerinin tarihsel olarak karşılaştığı doğruluk ve kayıt tutma sınırlamalarını ortadan kaldırıyor.

🗣️ Doğal Dil Ajanları ve Otomatik İş Akışları​

Plex paketi, ön saflardaki operasyonlar ve operasyonel raporlama genelinde yapay zeka özelliklerini de içeriyor. Plex Connected Worker'ın Dijital Çalışma Talimatları modülünde, bir yazma ajanı Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) dosyalarını ve teknik belge varlıklarını ön saflardaki iş gücü için adım adım talimatlara dönüştürüyor.

Ayrıca, Plex Raporlama ve Analiz motorunda yerleşik bir yapay zeka ajanı, önceden yapılandırılmış gösterge tabloları sunuyor. Sistem operatörleri, operasyonel verileri değerlendirmek, riskleri analiz etmek ve gerçek zamanlı karar metriklerini doğrudan uygulama arayüzünde işlemek için doğal dil komutlarını kullanarak bu raporlama araçlarıyla etkileşim kurabiliyor.

⚙️ Teknik Detaylar​

Plex QMS ve FactoryTalk Analytics VisionAI arasındaki entegrasyon, RESTful API'ler ve güvenli Webhook'lar kullanarak gerçek zamanlı görsel denetim yüklerini, meta verileri ve Geçti/Kaldı telemetrisini doğrudan bulut Kalite Yönetim Sistemine aktarıyor. FactoryTalk Analytics VisionAI, kenar bilişim donanımı veya yerel IPC'ler (Endüstriyel PC'ler) üzerinde çalışan derin öğrenme nesne algılama modelleri ve bilgisayar görüşü algoritmaları kullanıyor. Bu sayede yüksek hızlı montaj hatlarında yakalama noktasında düşük gecikmeli kare işleme sağlanıyor.

Yazılım, GigE Vision, USB3 Vision ve RTSP (Gerçek Zamanlı Akış Protokolü) video akışları dahil olmak üzere standart endüstriyel görüntüleme protokolleriyle arayüz oluşturuyor. Hata eşikleri tetiklendiğinde, sistem Kalite Yönetim Sistemi veritabanında seri numaralı olay günlükleri oluşturuyor, istatistiksel proses kontrol (SPC) çizelgelerini güncelliyor, uygunsuzluk raporlarını (NCR) başlatıyor ve manuel operatör müdahalesi olmadan soy ağacı kayıtlarını işaretliyor. Yazma aracısındaki Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) ayrıştırması, vektör koordinatlarını ve montaj hiyerarşilerini çıkarmak için nötr dosya geometri değişim formatlarını (STEP veya IGES gibi) kullanarak görsel montaj talimatlarının oluşturulmasını otomatikleştiriyor.

Geri