Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Sanayi Kuruluşları Uzaktan Erişim Güvenliğini Fazla Değerlendiriyor: Yeni Küresel Raporun Bulguları

Ahmet Ö.

Kurumsal
  • EMS Engineer
  • 1772564785487_0_i1zx2ppe.png

## Sanayi Kuruluşları Uzaktan Erişim Güvenliğini Fazla Değerlendiriyor: Yeni Küresel Raporun Bulguları

"The State of Industrial Remote Access 2026" raporu, yükselen tedarikçi riskleri, görünürlük boşlukları ve birleşik OT erişim platformlarına hızlanan geçişi gözler önüne seriyor.

### Rapordan Öne Çıkanlar

2026’ya girerken, sanayi kuruluşları uzaktan erişim güvenlik pozisyonlarına artan bir güvenle yaklaşıyor. Ancak, global bir araştırma bu güvenin operasyonel gerçeklerle çoğu zaman tutmadığını gösteriyor. Raporda, 400 üretim ve kritik altyapı sektöründen üst düzey liderin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına dayanarak, çoğu kuruluş kendi oturum görünürlüğü ve düzenleyici uyumu ‘‘iyi’’ olarak değerlendiriyor.

Derinlemesine analizler ise tedarikçi denetimi, kimlik bilgisi hijyeni ve denetlenebilirlikte önemli yapısal boşluklar olduğunu ortaya koyuyor. Raporda, sanayi siber güvenliğinde ‘‘güven-evidence boşluğu’’nun giderek büyüdüğü vurgulanıyor. Uyum güveni orta seviye görünürlükle hızla yükselse de, tam tedarikçi oturum denetimi nadiren sağlanabiliyor.

### Temel Bulgular

- Tedarikçi Erişimi Birincil Risk Çarpanı: Tedarikçi ekosistemlerinin genişlemesiyle birlikte olay riskleri de keskin bir şekilde artıyor. 21-100 dış tedarikçi yöneten kuruluşların en yüksek risk seviyesine sahip olduğu belirtiliyor. Risk, tedarikçi oturum görünürlüğünün kısmi olduğu ve kimlik bilgilerinin nadiren gözden geçirildiği durumlarda yoğunlaşıyor. Rapora göre, risk esas olarak tedarikçi davranışlarından değil, kuruluşların tedarikçi erişimini nasıl yapılandırıp yönettiklerinden kaynaklanıyor.

- Kısmi Tedarikçi Görünürlüğü Küresel Norm: Kuruluşların sadece %43’ü tedarikçi oturumlarının tam denetim izlerini raporluyor. Çoğunluk kısmî görünürlükle çalışıyor; bu da uyum ve adli süreçlerde kör noktalar yaratıyor. Tedarikçi görünürlüğünün yokluğu, evrensel olay maruziyeti ile ilişkilendiriliyor.

- Sıfır Güven Yaklaşımı Ölçülebilir Etki Sağlıyor: Sıfır Güven prensiplerinin derinliği, yüksek oturum görünürlüğü, gelişmiş tedarikçi denetlenebilirliği, daha hızlı erişim sağlama ve olayların azalan değişkenliği ile net bir ilişki gösteriyor. Beş temel Sıfır Güven prensibini uygulayan kuruluşlar, yalnızca araç kullanarak sağlanamayan görünürlük seviyelerine ulaşıyor.

- Yönetim ve IT/OT Uyumunun Başarıyı Tahmin Etmesi: Yaklaşık %70 kuruluş ortak IT/OT yönetim modelleriyle çalışıyor ki bu yapı, dengeli güvenlik, operasyon hızı ve denetlenebilirlik açısından en tutarlı sonuçları sağlıyor. Uyum zayıfladığında, tedarikçi kaynaklı olay riski üç katına çıkıyor.

- Araç Parçalanması Kontrolü Aşındırıyor: Çoğu kuruluş VPN, OEM araçları, PAM çözümleri ve OT’ye özel gelişen platformlar gibi birden çok paralel erişim aracı kullanıyor. Araç yığını karmaşıklığı arttıkça oturum görünürlüğü belirgin şekilde azalıyor. Üç veya daha fazla uzaktan erişim aracı kullanan kuruluşlar, konsolide ortamlarda çalışanlara kıyasla daha düşük görünürlük ve daha yüksek sürtünme bildiriyor.

- Konsolidasyon Hızı Artıyor: Veriler, kimlik merkezli, birleşik OT uzaktan erişim platformlarına doğru açık bir piyasa kaymasını gösteriyor. OT’ye özel platformları kullanan kuruluşlar; daha yüksek ortalama oturum görünürlüğü, güçlü tam denetim izleri, daha düşük olay riski, daha hızlı tedarikçi erişimi ve daha sağlam IT/OT uyumu bildiriyor.

### Sanayi Uzaktan Erişiminde Yapısal Kayma

Uzaktan erişim, pratik bir araç olmaktan çıkarak endüstriyel operasyonlar için stratejik bir kontrol yüzeyine dönüştü. Düzenleyici baskıların artması ve tedarikçi ekosistemlerinin genişlemesiyle sektör, aşağıdaki unsurlara yöneliyor:

• Federatif tedarikçi kontrol modelleri
    • Ortak IT/OT yönetimi
    • Kimlik bazlı erişim uygulamaları
    • Zaman sınırlandırılmış, oturum tabanlı izinler
    • Birleşik denetlenebilirlik

Raporda, bu sürecin, parçalanmış ve tepki veren erişim modellerinden, standartlaştırılmış, güvenli ve politika odaklı uzaktan operasyonlara geçiş olduğu belirtiliyor.

### Rapor Hakkında

"The State of Industrial Remote Access 2026" raporu, üretim ve kritik altyapı sektörlerinde 400 OT, IT, uyum ve yönetici liderin katılımıyla yapılmış global bir araştırmaya dayanıyor. Çalışma; mimari modeller, yönetim yapıları, tedarikçi erişim uygulamaları, Sıfır Güven benimsemesi, düzenleyici uyum ve operasyonel performans göstergelerini inceliyor.

### Secomea Hakkında

Secomea, endüstriyel ağlar ve OT ekipmanları için özel olarak geliştirilmiş Güvenli Uzaktan Erişim (SRA) çözümü sunuyor. Dünya genelinde 8.000’den fazla müşteri, makinelerine güvenli erişim sağlamak, kesinti önlemek ve siber güvenliği artırmak için Secomea’ya güveniyor. 15 yılı aşkın süredir Secomea, üreticilere ve makine üreticilerine IT/OT gereksinimlerini birleştiren, görünürlük, uyum ve kontrol sağlayan basit ve ölçeklenebilir çözümler sunuyor.

Geri