Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

SCADA ve Analitik Yazılımlarının OEE Üzerindeki İyileştirici Etkisi

Erkan Teskancan

Kurumsal
  • OLM MUH
  • 1771959766349_0_9bj07cax.png

## SCADA ve Analitik Yazılımlarının OEE Üzerindeki İyileştirici Etkisi

Üretimde işleyişi artırmak ve operasyonel mükemmeliyeti sağlamak için, hem OEM’ler hem de son kullanıcı üreticiler dijital dönüşümle birlikte yeni stratejiler arıyor. Bu süreçte, manuel uygulamalar teknolojiyle yer değiştirerek operasyonel görünürlük ve analiz imkanları artırılıyor.

### OEE Odaklı Yaklaşım

Genel ekipman etkinliği (OEE), hem üretim süreçlerinin hem de bireysel makinelerin performansını ölçmek için kritik bir metrik olarak ön plana çıkıyor. OEE, erişilebilirlik, performans ve kalite bileşenlerine dayanıyor ve bu üç göstergenin eş zamanlı takibi yüksek verimlilik için zorunlu.

Fakat bu veriler genellikle farklı PLC’lerdeki karmaşık erişim gereklilikleri veya kağıt kayıtlar arasında dağınık şekilde tutulduğu için ulaşılması zor oluyor. Bu durum, gerçek zamanlı analiz ve müdahaleyi güçleştiriyor.

### SCADA ve Analitik Yazılımın Rolü

Dijital dönüşümü gerçekleştirmede en önemli adım, operasyon verilerinin görünürlüğünü artırmak ve analiz süreçlerini geliştirmektir. SCADA yazılımı ile entegre analiz çözümleri, sensörlerden uç noktaya ve buluta kadar geniş kapsamlı veri işleme kapasitesi sağlamalıdır.

Operatörler, makinelerin performansını ve duruş nedenlerini net şekilde görmeli, üretim durumu ve kalite sorunlarını anında tespit edebilmelidir. Böylece performans takibi ve problem analizi anlık olarak yapılabilir.

### Ekipman Erişilebilirliğinin Değerlendirilmesi

Plansız duruşlar üretimde en büyük verimlilik kayıplarından biridir. Geleneksel sistemlerde bu duruşlar kağıt üzerinde kaydedilip sonradan analiz edilirdi, ancak bilgiler geç ve hatalı olabiliyordu. SCADA ve analitik yazılım entegrasyonu, operatörlerin duruş verilerini anlık ve doğru şekilde kaydedip analiz etmesini sağlar.

Bu sayede duruş süreleri, nedenleri ve performans KPI’ları otomatik olarak oluşturulur ve OEE hesaplamaları gerçek zamanlı yapılır.

### Kalitenin Nicelenmesi

Kalite sorunlarının tespiti elle yapılan analizlerle gerçekleştirildiğinde, üretim sırasında oluşan verilerden yoksun kalındığı için kalıcı çözümler zorlaşır. SCADA ile entegre analitik sistemlerde, kalite hataları anında tespit edilip, üretim koşullarıyla birlikte kayıt altına alınabilir. Bu, kök neden analizini hızlandırarak çözümlere ulaşmayı kolaylaştırır.

### Performansın Teşviki

OEM’ler, üreticilere operasyonel zorlukları daha iyi anlamalarını sağlayacak makineler sunmak isterken, üreticiler de gerçek zamanlı ve erişilebilir verilerle üretim hedeflerine ulaşmayı amaçlıyor. SCADA ve analitik yazılım, üretim hatlarındaki gerçek zamanlı performans takibini mümkün kılarak, darboğazların ve kalite sorunlarının hızlıca çözülmesini sağlar.

Özetle, entegre SCADA ve analitik yazılım çözümleri, üretim verimliliğini artırmak, arıza ve kalite problemlerini minimize etmek ve OEE’yi optimize etmek için önemli araçlar olarak öne çıkmaktadır.

Geri