Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

SEMI: 2026 ve 2027'de Küresel 300mm Yarı İletken Üretim Ekipman Harcamalarında Yüzde Onların Üzerinde Büyüme Bekleniyor

Cengiz Özemli

Akademisyen
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • 1775066752072-semi-news-april-1-2026-web.png

Küresel 300mm yarı iletken üretim ekipman harcamalarının 2026 yılında %18 artışla 133 milyar dolara, 2027'de ise %14 artarak 151 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu artış, yapay zeka (AI) çiplerine olan talebin ve gelişmiş üretim düğümlerine yönelik yatırımların öncülüğünde gerçekleşiyor.

### Yatırım Artışının Nedenleri
    • Veri merkezleri ve uç cihazlar için AI çip talebinin hızla yükselmesi
    • Bölgesel endüstriyel ekosistemler ve tedarik zinciri yeniden yapılanmaları ile yarı iletkenlerin yerelleştirilmesi ve öz yeterlilik stratejileri

### Beklenen Yatırım Trendleri
    SEMI raporuna göre, 2028'de küresel 300mm fab ekipman yatırımının %3 artışla 155 milyar dolara, 2029'da ise %11 artarak 172 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

SEMI Başkanı Ajit Manocha, "Yapay zeka, yarı iletken üretim yatırımlarının ölçeğini yeniden şekillendiriyor. 2027'de 300mm fab ekipman harcamalarının ilk kez 150 milyar doları geçmesi, sektörde gelişmiş kapasite ve dayanıklı tedarik zincirlerine yapılan tarihi ve kalıcı bir bağlılığı işaret ediyor," dedi.

### Segman Bazında Yatırım Rakamları
    • Logic & Micro: 2027-2029 arasında 228 milyar dolarlık yatırım ile lider konumda. Özellikle 2nm ve altındaki ileri üretim düğümleri talebi bu büyümeyi destekliyor.
    • Memory (Bellek): 175 milyar dolarlık harcamayla ikinci sırada. DRAM ekipman harcamaları 111 milyar dolar, 3D NAND ekipmanları ise 62 milyar dolar seviyesinde.

AI eğitimi ve çıkarımı, yüksek bant genişliği belleği (HBM) ve NAND Flash depolama taleplerini artırarak bellek segmenti yatırımlarını canlandırıyor.

### Bölgesel Yatırım Eğilimleri
    • Çin, Tayvan, Kore ve Amerika, gelişmiş düğüm genişlemeleri ve hafıza kapasitesi arttırımları ile önemli harcamalar yapacak.
    • Japonya, Avrupa & Orta Doğu ve Güneydoğu Asya ise hükümet teşvikleri ve tedarik zinciri dayanıklılığı stratejileri sayesinde yatırımlarını artırmaya devam edecek.

### SEMI Hakkında
    SEMI, dünya çapında 3.000'den fazla üye şirketi ve 1.5 milyon profesyoneli bir araya getiren küresel yarı iletken ve elektronik endüstrisi derneğidir. Üyelerinin iş ve yenilikçiliklerini desteklemek için teknoloji toplulukları, standartlar ve pazar istihbaratı sağlar.

Geri