- Konu Yazar
🚨 Üretim Hatları Karardığında: Fidye Yazılımı Kabusu
Üretim hatlarının günlerce, hatta haftalarca durduğunu hayal edin. Raflar boş, tedarik zinciri felç... Bu durum, en alt kademeden en üst yönetime kadar herkesi etkiliyor. Peki, fidye yazılımı saldırıları üreticileri nasıl vuruyor?
🦠 Fidye Yazılımı Nasıl Yayılır?
Fidye yazılımı, bilgisayarları enfekte ederek kilitler ve fidye ödenene kadar dosya veya sistemleri şifreler. Üretim ortamlarında bu kötü amaçlı yazılım, ağdaki tüm bilgisayarları tek tek ele geçirerek hızla yayılabilir. Mikserden etiketleme makinesine kadar her ekipman, bu ağ bağlantılı, IoT ortamında birbiriyle iletişim halindedir.
Fidye yazılımı saldırıları herkesi hedef alabilse de, gıda ve içecek şirketleri özellikle savunmasız ve koordineli saldırılardan ağır darbe alabilir.
🎯 Gıda ve İçecek Üreticileri Neden Hedefte?
Üreticiler arasında gıda ve içecek, oldukça görünür tüketici ürünleridir. Tüketici güvenindeki herhangi bir kayıp, kalabalık bir pazarda şirketin itibarını ciddi şekilde zedeleyebilir. Üretim hattının durması, ambalajdan fazla mesaiye, tüketici talebini karşılamaya kadar her şeyi anında etkiler.
Bir üretim tesisinin performansı, BT kullanımı ve OT ağlarının güvenilirliğine bağlıdır. Bağlantı, otomasyon, veri odaklı ve hatta yapay zeka destekli sistemler standart hale geldikçe, üreticiler OT sistemlerini ve süreçlerini ayak uydurmaya çalışarak zamanla yamalı ağlar geliştirmişlerdir.
- Satıcı entegrasyonları
- Uzaktan erişim
- Yamalanmamış üçüncü taraf açıklar
- Gölge BT
...gibi faktörler, önemli aksaklıklara neden olabilecek fidye yazılımlarına karşı daha savunmasızdır.
OT ağları, bir ucundan diğer ucuna erişilebilir olacak şekilde kurulmuştur. Yalnızca ABD'de 42.700'den fazla gıda ve içecek işleme tesisiyle çok sayıda açık hedef bulunmaktadır. Tüm bu faktörler, gıda ve içecek sektörünü fidye yazılımı saldırganları için nispeten kolay bir hedef haline getirmektedir.
📉 Geçmişten Dersler: Büyük Saldırılar
Arizona Beverages, 2019'da haftalar süren kesintilere yol açan ciddi bir fidye yazılımı saldırısı yaşadı. Güncel olmayan işletim sistemleri durumu kötüleştirdi. Şirket, olayın ardından yüz binlerce dolar harcadı.
Geçen yaz, United Natural Foods Inc.'e (UNFI) yapılan hedefli bir saldırı daha da maliyetli oldu. Kuzey Amerika'nın önde gelen sağlık ve özel gıda toptancısı UNFI, bu olay nedeniyle 400 milyon dolar satış kaybetti.
Bu ve benzeri saldırılarda endişe verici bir model ortaya çıktı: Saldırganlar, ilk sızmadan OT'deki daha geniş saldırılara kolayca geçerek şirketin operasyonlarının daha fazlasını etkileyebilir ve daha yaygın aksaklıklara neden olabilirler.
OT ortamları için güvenliği güçlendirmenin önemi her zaman açık olsa da, ortalama bir üreticinin haftada 1.585 saldırı girişimiyle karşı karşıya kalmasıyla aciliyet hiç bu kadar yüksek olmamıştı.
🛡️ BT ve OT Güvenliği Arasındaki Farklar
BT'yi her gün kullanırız: bilgisayara giriş yapar, Wi-Fi'ye bağlanır, web sitelerine erişir, uygulamalar indiririz. Güncellemeler ve yamalar BT'de rutin bir durumdur.
Buna karşılık, OT, eski, eski yazılımlar tarafından desteklenebilen teknik protokoller üzerinde çalışan oldukça uzmanlaşmış donanımlardır. OT, üretimi sürdürmek için sistem kullanılabilirliğine ve fiziksel güvenliğe öncelik verir. OT'nin tescilli protokolleri, kullanıcı şifreleri ve veri şifreleme gibi temel güvenlik özelliklerinden yoksundur.
Statik tasarımlı ağlar, OT'nin göreceli güvenlik duruşuna karşı çalışan başka bir faktördür. Her OT cihazının sabit bir işi vardır ve kararlılık ve öngörülebilirlik için tasarlanmıştır. Güncellenmeleri zordur ve kolayca yamalanmazlar. Bir güvenlik yama güncellemesini test etmek genellikle maliyetlidir, çünkü genellikle bir montaj hattını veya tüm bir tesisi kapatmayı gerektirir.
Birbirine bağlı makineler ve kırılgan sistemler, tek hata noktası üretim hatları oluşturur. Sürekli montaj hatlarında, tek bir hatalı kontrolör tüm bir fabrikayı durdurabilir. Bir sunucuyu yeniden başlatmak veya ağır bir antivirüs taraması yapmak, standart BT güvenlik taktikleri olmasına rağmen, OT ağlarını aşırı yükleyebilir ve üretimi durdurabilir.
Bir siber saldırı sırasında, fidye yazılımı Windows bilgisayardan Windows bilgisayara veya Windows'tan Linux'a geçer. Programlanabilir mantık denetleyicisi kötü amaçlı yazılım yaymaz. Robot kolları ve konveyör bantları fidye için rehin alınmaz.
Bunun yerine, onları kontrol eden Windows 7 veya Ubuntu bilgisayarı savunmasızdır ve enfekte olur. OT ortamlarının bir parçası olarak giderek daha fazla kullanılan çok amaçlı uç noktalar, fidye yazılımı saldırganlarının hedefleridir.
Tüm bu faktörler, OT'nin kullanılabilirliğe ve sıfır kesintiye olan keskin odaklanmasıyla birlikte, dış saldırılara karşı benzersiz bir şekilde savunmasız üretim sistemlerine katkıda bulunur.
playbook 🚀 Modern Üreticilerin OT Güvenlik Rehberi
Peki, bu saldırılara maruz kalmayı sınırlamak için ne yapılabilir? Gerçek zamanlı üretim ağı görünürlüğü, BT ve OT arasında kimlik doğrulama eşitliği ve izolasyon yanıt süresi gibi önlemler, OT'nin saldırganlara karşı oyun alanını dengelemeye yardımcı olabilir.
Bu süreçler, gizli tehditleri engelleyerek, yetkisiz yanal hareketi önleyerek ve aktif siber saldırıları ekipmana zarar vermeden önce kontrol altına alarak kritik bir fark yaratabilir.
Bu uygulamaların ötesinde, üreticiler BT'den ders çıkarabilir ve güvenlik açıklarını bulmaktan sorunu düzeltmek için harekete geçmeye geçerek kavramları OT'ye uygulayabilirler. Kritik altyapıdan uyarlanacak dersler de vardır; CI Fortify modeli, izolasyon ve kurtarmanın siber tehditleri nasıl azaltabileceğinin önemli bir örneğidir.
Uluslararası standartlar ISA/IEC 62443'e göre, şirketlerin saldırılara karşı savunmada sistemleri bölgelerde güvenlik altına alması ve güvenilirliği sağlaması gerekir. Bir olay durumunda, CI Fortify tehdidi kontrol altına almaya ve makineleri karantinaya almaya, ardından güvenli ve hızlı bir şekilde kurtarmaya yardımcı olabilir.
Üreticileri güçlendirmenin başka bir yolu da OT'ye kimlik getirmektir. Kimlik, ekiplerin hangi sistemlerin bağlanıp birlikte çalışabileceğini belirlemesine olanak tanır. Ağdaki her makine tanımlandığında, cihazları izole etmek ve erişimi kontrol etmek, bu saldırıların hem riskini hem de etki alanını azaltır.
Ve kimlik tarafından etkinleştirildiğinde, izolasyon statik veya sabit değildir ve olası tehditleri karantinaya alarak bile yanıt verebilir. Üretim hızla dinamik bir dünyaya doğru ilerlerken ve siber tehditler her gün artarken, kimlik, ayak uydurmanın ve mümkün olduğunca güvende kalmanın en iyi yolunu sunacaktır.
Başarılı bir oyun planı, fabrikadaki her makineyi bilmektir. Her makinenin kimliği ve kontrol edilen erişimi vardır. Daha sonra gerektiğinde güvenli bir şekilde bölümlere ayırabilir, izole edebilir ve hatta karantinaya alabiliriz.