Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Siemens ve Palo Alto Networks'ten Endüstriyel 5G için Doğrulanmış AI Destekli Siber Güvenlik Çözümü

Cengiz Özemli

Akademisyen
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • 1772737395479_0_dap8wxhc.png

## Siemens ve Palo Alto Networks'ten Endüstriyel 5G için Doğrulanmış AI Destekli Siber Güvenlik Çözümü

Siemens, Mobile World Congress 2026'da Palo Alto Networks iş birliğiyle endüstriyel özel 5G ağları için doğrulanmış bir siber güvenlik çözümünü duyurdu. Bu yenilik, yapay zeka destekli üretim süreçlerinde yüksek performans ve kapsamlı güvenlik gereksinimlerini karşılamayı hedefliyor.

Siemens’in özel 5G altyapısı, Palo Alto Networks’un Yapay Zeka ile optimize edilmiş Yeni Nesil Güvenlik Duvarı (NGFW) ile birleşerek yüksek erişilebilirlik, ağ direnci ve kesintisiz operasyon sağlamak üzere test edildi. Üreticilere sektöre özgü güvenlik taleplerini karşılarken performanstan ödün vermeden güvenli bağlantı sunuyor.

### Çözümün Endüstriyel Güvenlikte Önemi

Veri odaklı üretim sistemleri, sayısız sensör ve hareketli varlık için kablosuz bağlantıya ihtiyaç duyuyor; bu da özel 5G ağlarını vazgeçilmez kılıyor. Ancak siber saldırılar, üretim duruşlarına ve işçi güvenliğine ciddi zararlar verebiliyor. NIS2 gibi düzenlemeler ise IEC 62443 standardına uygun savunma derinliğinde güvenlik mimarilerini zorunlu kılıyor. Geleneksel IT güvenlik çözümleri genellikle endüstriyel ortamlarda performans sorunları yaratıyor veya gerçek zamanlı ihtiyaçları karşılayamıyor.

Siemens ve Palo Alto Networks arasındaki iş birliği, bu ihtiyacı özel olarak ele alıyor. Palo Alto Networks, Siemens’in özel 5G altyapısını çeşitli senaryolarda kapsamlı test ederek NGFW teknolojisini optimize etti. Böylece düşük gecikme ve yüksek veri hızı gibi endüstriyel üretim için kritik performans özellikleri korunurken güvenlik standartları sağlanıyor.

### Siber Güvenlik İçin Üç Temel Bileşen

Siemens'in Almanya Erlangen’deki Dijital Bağlantı Laboratuvarı’nda test edilip doğrulanan çözüm, şu bileşenlerden oluşuyor:

• Siemens’in özel 5G Altyapısı: Tesis içi, belirlenebilir kablosuz bağlantı sağlayarak mobil varlıkları koruyor ve çekirdek ağ altyapısını güvence altına alıyor. Mobil operatörlere bağımlı olmadan düşük gecikme iletişim sunuyor.
    • SINEC Güvenlik Monitörü: Üretim esnasında pasif ve kesintisiz olarak tesis içi güvenlik izlemesi yapıyor, anormal iletişim, yetkisiz cihaz veya tehditleri tespit ediyor ancak üretime müdahale etmiyor.
    • Palo Alto Networks Güvenlik Duvarı: Endüstriyel ortamlara özel olarak optimize edilmiş Katman 7 güvenliği ve OT protokol analizini sağlıyor. Gerçek zamanlı kontrol sistemleri için gerekli düşük gecikmeyi koruyarak, kötü amaçlı yazılım, izinsiz giriş ve veri sızıntısına karşı derin paket denetimi yapıyor.

Bu üç bileşenli mimari IEC 62443 standartlarına uygun endüstriyel otomasyon ve kontrol sistemleri güvenliği sunarken üretim süreçlerinin kesintisiz ve performanslı çalışmasını garanti ediyor. Çözüm, Siemens Xcelerator portföyü kapsamında erişilebilir durumda.

### Siemens ve Palo Alto Networks'un Vizyonu

Siemens Dijital Endüstri CEO'su Michael Metzler, sektörlere özel güvenlik ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulduğunu belirterek, "İlaç fabrikası ile otomotiv montaj hattının güvenlik talepleri farklıdır. Siemens ve Palo Alto Networks iş birliği, bu ihtiyaçlara özel çözümler sunar," dedi.

Palo Alto Networks'ten Dharminder Debisarun ise, "Birlikte sadece fabrika katını değil, geleceğin endüstrisi için zeki, otonom ve tasarımsal olarak güvenli merkezi sinir sistemini inşa ediyoruz," açıklamasında bulundu.

### Teknik Özellikler

• Doğrulanmış yapay zeka destekli NGFW teknolojisi
    • Düşük gecikme ve yüksek veri aktarım hızı
    • IEC 62443 standardına uygunluk
    • Üretim süreçlerine müdahale etmeyen sürekli güvenlik izleme
    • Endüstriyel özel 5G ağ altyapısı
    • Katman 7 güvenliği ve OT protokol derin paket analiz
    • Performans kaybı olmadan siber tehditlere koruma

Siemens Digital Industries, üretim süreçlerinin dijital dönüşümünü hızlandırmak ve sürdürülebilirliği desteklemek için bu tür ileri teknolojileri geliştiriyor. Palo Alto Networks ise global siber güvenlik lideri olarak, endüstriyel IoT ve yapay zeka temelli yeniliklerle sektöre güvenli çözümler sunuyor.

Geri