Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## Tekniker'in BIEMH 2026'da Tanıttığı Robotik Metrologi Sistemi
Tekniker, BIEMH 2026 fuarında işbirlikçi robotik, dijital metrologi ve akıllı fabrika dijitalleşmesini bir araya getiren entegre bir çözüm sunuyor. Bu yenilikçi sistem, otomotiv, havacılık, enerji ve hassas parça üretimi gibi ileri üretim sektörlerine hitap ediyor.
Sistem, esnek otomasyon ile yüksek hassasiyetli, hat içi ölçüm teknolojisini birleştirerek; neredeyse aynı geometrilere sahip parçaların otomatik tanımlanması, alınması, konumlandırılması ve boyutsal muayenesini sağlıyor. Robotik tutma ve dijital metrologiyi tek bir iş akışında bir araya getirerek, kalite doğrulama ve otomatik sınıflandırmayı üretim hattında gerçekleştiriyor.
### Robotik Metrologi Sisteminin Temel Özellikleri
- Robotik ölçüm hücresi, bileşen görselleştirme, tutma, ölçüm ve sınıflandırmayı otomatik sistemde topluyor.
- Esnek parça besleme ile gelişmiş metrologiyi birleştirerek kesintisiz, engelsiz kalite kontrol sağlanıyor.
- ZEISS DuraMax koordinat ölçüm sistemi, üretim koşullarına uyumlu ve yüksek hassasiyetli inceleme için kullanılıyor.
- KUKA'nın yedi eksenli işbirlikçi robot kolu, insan operatörlerle güvenli ve hassas tutma yeteneği sunuyor.
- SCHUNK tarafından sağlanan kavrama ve tutma sistemleri, parçaların ölçüm sırasında güvenli şekilde sabitlenmesini sağlıyor.
- Tekniker’in geliştirdiği Smart Picking teknolojisi, makine görüşü ile robotun karmaşık ortamlarda doğru şekilde yönlendirilmesini mümkün kılıyor.
### Veri Odaklı Üretim Entegrasyonu
Çözüm, Tekniker’in Smart Factory Hub yazılımıyla entegrasyonu sayesinde, gerçek zamanlı veri toplama, üretim takibi ve öğrenme tabanlı karar destek sistemi sunuyor. Bu dijital katman, üreticilerin kritik süreç verilerini yönetmesini ve operasyonları sürekli optimize etmesini sağlıyor.
Robotik, metrologi ve tesis dijitalleşmesini tek bir mimaride toplayan bu sistem, otomasyon ve veri zekasının geleceğin fabrikalarında nasıl bir araya geldiğinin somut örneğini oluşturuyor.
Sistem, BIEMH 2026 süresince Tekniker standında (Salon 1, Koridor E24) ziyaretçilere tanıtılacak.