Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
Universal Robots, endüstriyel robotların gerçek dünya verileri ile eğitilmesini sağlayan yeni yapay zeka aracı UR AI Trainer'ı duyurdu. Bu yenilik, robot kontrolünü önceden programlanmış işlemlerden, tamamen otomatik AI destekli rutinlere taşımada ilk adım olarak öne çıkıyor.
### UR AI Trainer ve İşlevi
UR AI Trainer, robotların sadece görsel veriye bağlı kalmayıp, Doğrudan Tork Kontrolü ve kuvvet geri bildirimi kullanarak öğrenmesini mümkün kılıyor. Bu sayede robotlar, etkileşim sırasında nesneleri tutma gücünü ve çevrelerindeki insanlarla çalışma biçimini optimize edebiliyor. Doğrudan Tork Kontrolü, robotların hareket sırasında sadece "nasıl görünmesi" değil, aynı zamanda "nasıl hissetmesi" gerektiğini de gösterebiliyor.
### Eğitim Süreci
Operatör, "lider" robotu belirli görevler boyunca yönlendiriyor. Lider robot hareket, kuvvet ve görsel verileri kaydederek Bunları Vizyo-Dil-Eylem (Vision-Language-Action, VLA) veri setine dönüştürüyor. Diğer robotlar ise bu verilerle eğitilerek lider robotun hareketlerini yansıtıyor.
### Robotların Otomatikleşmesi ve AI'nın Rolü
UR AI Trainer, makinelerin makineleri eğitmesinde ilk adım olma özelliği taşıyor. Yapay zeka, optimize edilmiş takım yolları belirleyebilir, hız ve kontrol arasında denge kurabilir ve güvenlik kurallarına uygun akıllı iş akışları geliştirebilir. Bu süreçlerin çoğu, robotların kendi işlem gücüne aşırı yük getirmeden AI'nın ana bilgisayarında işlenebiliyor.
### UR AI Trainer Özellikleri
- Gerçek dünya verileriyle AI destekli robot eğitimi
- Doğrudan Tork Kontrolü ile kuvvet farkındalığı
- Vizyo-Dil-Eylem (VLA) veri seti oluşturma
- Lider robot hareketlerinin diğer robotlara aktarılması
- İnsanlarla güvenli etkileşim için kuvvet geri bildirimi
- AI ile optimize edilmiş hareket ve iş akışları
- AI’nın ana bilgisayarında yüksek işlem gücü
UR AI Trainer, esnek, dayanıklı ve uzun ömürlü robot bağlantıları için tasarlandı ve endüstriyel otomasyonda yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.