Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Üreticilerin %61'i Neden Yapay Zekayı Tam Olarak Kullanamıyor ve Bu Açık Nasıl Kapanır?

Ahmet Ö.

Kurumsal
Endüstri Vadisi
  • EMS Engineer
  • 1775671291617-69c422568bdede8ec6fe2022-adobestock_954527730.png

Yalnızca üreticilerin %39'u NIST verilerine göre yapay zekayı (YZ) üretim operasyonlarında tam olarak hayata geçirmiş durumda. Bu yıl YZ benimsenmesi artarken, yaygın kullanım henüz kurumsal çapta bir dönüşüm yaratabilmiş değil. Arada belirgin bir uygulama ve hedef farkı bulunuyor.

YZ başarısının anahtarı, üreticilerin nereden başlayacaklarını, nasıl ölçeklendireceklerini ve somut sonuçlara nasıl ulaşacaklarını bilmeleridir. YZ, üretim sahasında devrim yaratma potansiyeline sahip ancak bu yalnızca dört kritik alanda değişime açık organizasyonlar için geçerli.

### YZ İş Akışları Geleneksel Yapıların Yeniden Düşünülmesini Gerektiriyor

Üretim sektöründeki işletmeler genellikle sert hiyerarşiler, bölümlere ayrılmış yapılar ve ardışık iş akışlarına dayanıyor. Günümüzde bu yapılar birçok şirketin gelişimini engelliyor. YZ, planlama, üretim, tedarik zinciri, servis ve işgücü faaliyetlerini gerçek zamanlı bağlayabilirken, doğrusal süreçler için tasarlanmış organizasyonlarda bu potansiyel departmanlar arasında sıkışıp kalıyor.

• YZ, fonksiyonlar arasındaki bilgi akışını hızlandırmalı.
    • Onay süreçleri teknoloji hızının önünde engel olmamalı.

Üreticiler, YZ’nin tam değerini sunmasını engelleyen bariyerleri kaldırmak için organizasyonel tasarımlarını yeniden düşündüğünde, gerçek getiriler mümkün olur. YZ destekli iş akışlarının hız, netlik ve performansı artıran sistemlerde serbestçe akmasına izin veren yapılar önem kazanacaktır.

### Otomasyon İş Yükünü Hafifletecek

Dijital dönüşüme yapılan yüksek yatırımlara rağmen, birçok üretici çıktının henüz yeterince artmadığını sorguluyor. En büyük kısıtlama kapasite, işgücü sıkıntıları ise kritik bir seviyeye ulaştı. Manufacturing Institute verilerine göre, 2030'a kadar 2,1 milyon üretim işi boş kalabilir ve bu yılda 1 trilyon dolara kadar kayba yol açabilir.

• Kalifiye teknisyenlerin emekliliği, yeni işgücünün girişinden daha hızlı.
    • Boş pozisyonlar aylarca doldurulamıyor.

Günlük iş akışlarının, güvenlik protokollerinin ve ekip yapılarının, akıllı makinelerle hızlı ve güvenle çalışacak şekilde yeniden tasarlanması gerekiyor. İnsanlar ve makineler birlikte çalışacak; görevlerin hangi kısmının insan, hangisinin makine tarafından yapılacağı netleşmeli.

### Tedarik Zincirinde İçerideki Zekaya Öncelik Verilmeli

Tedarik zinciri verileri hala birçok sistem ve format arasında dağınık durumda. Bu durum kolayca çözülemeyecek olsa da, üreticilerin veri kullanım biçimini değiştirmesi şart.

YZ, bu dağınık ve tutarsız veriyi bile çıkarabilir, düzenleyebilir ve anlamlandırabilir.

• YZ destekli tedarik zinciri modelleme ve simülasyon araçları, mevcut veri boşluklarında bile senaryolar oluşturup test yapılmasını sağlar.
    • 2026'da tedarik zinciri zekasının şirket içinde düzenli olarak kullanılacağı öngörülüyor.

Bu yöntem, optimizasyon, dayanıklılık ve değer yaratmayı günlük tedarik zinciri yönetiminin içine entegre ederek süreklilik kazandıracak.

### Çevresel Performans Bir KPI Gibi Değerlendirilmeli

Çevresel performans artık üreticiler için sonradan düşünülecek bir konu değil. Maliyet ve kalite gibi disiplinle ölçülmeli.

Sürdürülebilirlik, YZ destekli ve üretim, tedarik zinciri, işgücü ve varlık yönetiminin ayrılmaz parçası haline gelecek.

YZ sistemleri şunları sağlar:

• Dağınık veriyi birleştirir.
    • Kaynaktan kaynak kullanımını takip eder.
    • Enerji tüketimi, emisyon ve atık konusunda gerçek zamanlı bilgi sunar.

Önceden uzun raporlama ve denetim gerektiren işler sürekli bir geri bildirim döngüsüne dönüşecek; bu sistem anormallikleri tespit edip hedeflerden sapma olmadan önce müdahale edilmesini sağlayacak.

Geri