Erkan Teskancan
Kurumsal
- Konu Yazar
## Üretim Hattı Kontrol Yazılımı Güncellemesi İzlenebilirlik ve Güvenliği Arttırıyor
Kontron AIS, otomatik üretim ortamlarında iş akışı esnekliği, siber güvenlik uyumu ve veri şeffaflığını güçlendirmek amacıyla FabEagle®LC yazılımının 5.5 sürümünü yayımladı.
### Üretim Süreçlerinde Güçlü Kontrol ve Bağlantı
FabEagle®LC, elektronik üretimi, yarı iletken üretimi ve genel endüstriyel otomasyon gibi sektörlerde otomatik üretim hatlarının iletişim ve süreç koordinasyonunu sağlamak üzere tasarlanmıştır. Sürüm 5.5 güncellemesi, süreç güvenilirliğini, üretim şeffaflığını ve siber güvenliği artırmaya odaklanarak dijital tedarik zincirindeki IT ve OT sistem entegrasyonlarını daha güvenli hale getiriyor.
### Ürün İzlenebilirliği İçin Gelişmiş Carrier Yönetimi
Güncellenen carrier yönetimi, ürünlerin ve taşıyıcıların üretim hatlarındaki takibini ilerletiyor. Kullanıcılar, karmaşık malzeme akışlarını temsil etmek ve ürün verilerini doğrudan taşıyıcılarla ilişkilendirmek için konfigüre edilebilir carrier tipleri kullanabiliyor.
Carrier-in-carrier modeli desteği, çok aşamalı montaj veya değişken ürün konfigürasyonları içeren üretim süreçlerinde iç içe taşıma yapılarını modellemeyi mümkün kılıyor. Bu özellikler, kalite güvencesi ve düzenleyici uyum için kritik olan ürün soy ağacı takibi ve süreç dokümantasyonunu güçlendiriyor.
### İş Akışında Esneklik ve İzleme
İş akışı yönetimi fonksiyonları, tam iş akışını yeniden oluşturmaya gerek kalmadan süreç adımlarının eklenip kaldırılmasına ya da yeniden düzenlenmesine izin verecek şekilde güncellendi. Bu, ürün değişimleri veya mühendislik güncellemeleri nedeniyle süreçlerin sıkça değiştirilmesi gereken üretim ortamları için büyük kolaylık sağlıyor.
Güncellenen web tabanlı Andon panosu arayüzü, makine ve üretim performans göstergelerinin gerçek zamanlı görselleştirilmesini sunuyor. Bu arayüzle üretim verileri, tarayıcılar veya mobil cihazlar üzerinden tüm üretim hatları ya da seçilen makine grupları için erişilebilir hale geliyor.
### CRA Uyumlu Siber Güvenlik Güncellemeleri
Yazılım bileşen kütüphanelerindeki yeniliklerle sistem kararlılığı ve sürdürülebilirliği artırıldı. Ayrıca, sistemde kullanılan yazılım bileşenlerinin görünürlüğünü sağlayan Yazılım Malzeme Bildirimi (SBOM) eklenerek siber güvenlik süreçleri Cyber Resilience Act (CRA) gibi düzenlemelere uyumlu hale getirildi.
### Yarı İletken Üretimi İçin Entegrasyon ve Veri Erişimi
Yarı iletken üretim ortamlarında kullanılan SECS/GEM arayüzü .NET platformuna taşındı. Bu, fabrika ana bilgisayar sistemleri ile üretim ekipmanları arasında entegrasyon ve bakım kolaylığı sağlıyor.
Ayrıca, üretim hattı kontrolör istemcisi arşivlenmiş ham üretim verilerine doğrudan erişim sunarak mühendislerin geçmiş süreç verilerine ulaşmasını ve analiz yapmasını mümkün kılıyor.
### PLC Entegrasyonu İçin Gelişmiş Diagnostik
Kontron AIS’in Siemens TIA Portal (sürüm 19 ve sonrası) için sağladığı PLC arayüz bloğu, detaylı durum bilgisi sağlayan yeni diagnostik fonksiyonlarla genişletildi. Bu sayede sorun tespiti ve bakım süreleri kısalıyor, ekipman erişilebilirliği artıyor.
Bu geliştirmeler, otomatik üretim ortamlarında arıza süresini azaltarak operasyonel verimliliği desteklemektedir.