Erkan Teskancan
Kurumsal
- Konu Yazar
Hitachi Digital Services, üretim süreçlerinde veri odaklı yönetimi ve akıllı fabrika uygulamalarını desteklemek amacıyla yeni bir Üretim Operasyonları Yönetim (MOM) platformunu tanıttı. Bu platform, OT (operasyonel teknoloji) ile IT (bilgi teknolojisi) sistemlerinin birleşimini güçlendirerek sektördeki üretim görünürlüğü, izlenebilirlik ve süreç kontrolünü artırmayı hedefliyor.
### Üretimden Kurumsal Yazılımlara Kesintisiz Bağlantı
MOM platformu, üretim sistemlerini ürün yaşam döngüsü yönetimi (PLM) gibi kurumsal yazılımlarla entegre eden modüler bir mimari üzerine kurulu. Enerji, yüksek teknoloji üretimi, ulaşım ve ağır sanayi gibi pek çok sektörde uyumluluk ve veri akışı sağlamak üzere tasarlandı. Böylece tasarımdan üretim ve kalite yönetimine kadar sürekli bir dijital bağlantı kuruluyor, ürün yaşam döngüsü boyunca detaylı izlenebilirlik mümkün hale geliyor.
### Kalite, Maliyet ve Teslimat Yönetimini Destekleyen Veri Entegrasyonu
Platform, üretim ve saha verilerinin analizini yaparak kalite, maliyet ve teslimat (QCD) performans göstergelerinin optimize edilmesini sağlıyor. Operasyon verilerinin toplanmasıyla üretim parametrelerinde ayarlamalar yapılarak süreç verimliliği artırılabiliyor. Ayrıca, talep değişimlerine hızlı yanıt verme yeteneği sunan ölçeklenebilir iş akışı yönetimi özellikleri barındırıyor. Bu özellikler, Endüstri 4.0 ve 5.0 üretim stratejileri kapsamında esnek ve veri odaklı üretim ortamlarını destekliyor.
### İç Üretim Ortamlarında Başarıyla Uygulandı
Hitachi, platformu 100’den fazla kritik öneme sahip üretim tesisinde test ederek geliştirdi. "Customer Zero" yaklaşımıyla kendi üretim ortamlarında teknolojiyi doğrulayarak sektörel uygulamalara hazır hale getiriyor. Bu yöntem sayesinde insan-makine iş birliğini artırarak üretkenliği yükseltmek ve kaynak kullanımını optimize ederek sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlamak amaçlanıyor.
### HMAX Industry Dijital Üretim Portföyüne Katkı
MOM platformu, yapay zeka, IoT ve endüstriyel veri platformlarını bir araya getiren HMAX by Hitachi çözüm ailesinin önemli bir parçası olarak yer alacak. Fiziksel varlık verileri ile dijital sistem bilgilerini birleştirerek varlık operasyon yönetimi ve bağlantılı veri ekosistemlerine dayalı akıllı üretim stratejilerini destekliyor.