- Konu Yazar
## Üretimde Siber Güvenlikte 'Gümüş Dalgaya' Hazırlık
Üretim sektörü, Baby Boomer kuşağının kitlesel emekliliği olarak tanımlanan "gümüş dalga" ile karşı karşıya. Bu büyük kuşak değişimi, özellikle üretim alanındaki kritik bilgi kaybı ve deneyim eksiklikleri nedeniyle siber güvenlik risklerini artırıyor.
### Gümüş Dalga ve Üretimde Nesil Değişimi
2020-2024 yılları arasında iş gücünden ayrılan 5 milyon çalışanın %80'i 55 yaş ve üzerindeydi. Bu deneyimli çalışanlar, karmaşık üretim sistemlerinde uzun yıllar edindikleri bilgi ve yazılı olmayan becerilerle operasyonların bel kemiğini oluşturuyor. Emeklilikle birlikte bu kritik bilgiler kaybolmakta, işletmeler bilgi boşlukları nedeniyle operasyonlarda yavaşlama ve güvenlik açıklarıyla karşılaşabiliyor.
### Bilgi Kaybının Siber Güvenlikte Yaratacağı Boşluklar
- Eski sistem uzmanlığı kaybı: Üretim tesislerinde kullanılan eski operasyonel teknoloji sistemleri, modern güvenlik önlemlerinden yoksun ve deneyimli personel olmadan güncelleme veya yamanması zor oluyor.
- Hızlı dijitalleşmenin getirdiği riskler: İş gücü açığını kapatmak için IoT ve akıllı otomasyon sistemlerine yönelik yatırımlar artarken, bu yeni teknolojilerin hızlı kurulumu güvenlik açıkları oluşturabiliyor. Zayıf ağ segmentasyonu ve konfigürasyonlar siber saldırganlara yeni kapılar açıyor.
- Sosyal mühendislik saldırılarına açıklık: Yeni nesil çalışanlar dijital becerilere sahip olsa da, deneyimsizlikleri sebebiyle sosyal mühendislik ve kimlik avı saldırılarına karşı daha savunmasız hale geliyorlar. Bu durum üretim hattı süreçlerini tehlikeye atabiliyor.
### Geleceğe Hazırlık ve Güvenli Operasyonlar İçin Öneriler
- Bilgi aktarımını önceliklendirin: Deneyimli personelin emeklilik öncesi bilgi ve deneyimlerinin yeni çalışanlara aktarılması için mentorluk programları, detaylı sistem dokümantasyonları ve bakım süreçlerinin kayıt altına alınması önemlidir.
- Güvenli dijital dönüşüm yatırımları: Dijitalleşme ve yapay zeka entegrasyonları yapılırken sıfır güven prensipleri, ağ segmentasyonu, düzenli siber güvenlik taramaları ve tedarikçi değerlendirmeleri öncelikli olmalıdır.
- Otomasyonu savunma aracı olarak kullanın: Yapay zekayla desteklenen otomasyon sistemleri, tehditleri hızlı tespit edip müdahale ederek insan kaynaklı boşlukları kapatabilir. IBM verilerine göre, şirketlerin %64’ü güvenlik amaçlı yapay zeka otomasyonunu kullanıyor.
### Siber Güvenlikte Dayanıklı ve Geleceğe Hazır Üretim
Gümüş dalga etkisiyle üretim sektöründe yaşanan personel ve bilgi kaybı, operasyonları ve siber güvenliği riske atıyor. Ancak stratejik ve erken önlemlerle bu riskler azaltılabilir, bilgi ve teknoloji boşlukları kapatılabilir. Böylece üretim hatları hem sağlam hem de ileriye dönük güvenli hale getirilebilir.