Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## Valmet Otomasyonu Finlandiya'da Fortum'un Enerji Üretim Esnekliğini Artırıyor
Valmet, Finlandiya Espoo'da bulunan Fortum'un enerji üretim tesisleri için enerji dengesi ve bölgesel ısı akümülatör optimizasyon çözümleri sunacak.
Bu yeni çözümler, Fortum'un mevcut Valmet Dağıtık Kontrol Sistemi (DCS) ile entegre edilerek gelişmiş otomasyon ve öngörücü enerji yönetimi özelliklerinden faydalanacak. Kritik önemdeki bu çözümler, şirketin elektrik rezerv piyasalarındaki esnek ve güvenilir katılımını artırırken, bölgesel ısı üretiminin maliyet etkinliğini de geliştirecek.
### Fortum'un Enerji Yönetiminin Dönüşümü
Fortum'un bölgesel ısı sistemi üretim filosu son yıllarda büyük değişimlerden geçti ve giderek daha fazla elektrik temelli hale geldi. Elektrikli kazan kapasitesi önemli ölçüde artırılırken, fosil yakıt temelli üretim kapasitesi kapatıldı. Volatil enerji piyasalarında başarılı olmak için elektrikli kazan üretiminin optimal şekilde sevk edilmesi ve rezerv piyasalarına etkin katılım sağlanması gerekiyor. Valmet'in gelişmiş proses kontrol ve optimizasyon çözümleri ile elektrik arzı ile bölgesel ısı talebi dengelenecek.
### Ürün ve Çözümler
Valmet DNAe Enerji Dengesi Optimize Edici, elektrikli kazanları optimize edilmiş üretim planlarına göre yönetecek. Bölgesel ısı akümülatör optimizasyonu ise ısının müşterilere dağıtımında dengeyi sağlayacak. Bu çözümler birlikte, enerji üretim ve kullanım verimliliğini artıracak, elektrik rezerv piyasasında katılımı destekleyecek ve bölgesel ısı üretim maliyetlerini düşürecek.
### Teknik Özellikler
- Valmet DNAe Enerji Dengesi Optimize Edici
- Bölgesel ısı akümülatörleri için ana kontrol ve tahsis uygulaması
- Basınç farklarının koordinasyonu ve enerji depolama zamanlaması optimizasyonu
- Çoklu lokasyonlu üretim tesislerinin ve çoklu piyasa ortamının yönetimi
- Gelişmiş otomasyon ve öngörücü enerji yönetimi entegrasyonu
### Proje ve Teslimat
Sipariş, Valmet'in 2025 dördüncü çeyrek siparişleri arasında yer aldı. Siparişin değeri açıklanmadı. Teslimat, 2026'nın son çeyreğinde müşteriye devredilecek.
### Fortum Hakkında
Fortum, merkezi Espoo, Finlandiya'da bulunan bir İskandinav enerji şirketidir. Yenilenebilir ve nükleer kaynaklardan elde ettiği enerjinin %99'unu kullanarak düşük karbonlu enerji üretiminde öncü konumdadır. Fortum, enerji sistemine güvenilir enerji sağlarken, endüstrilerin süreçlerini karbonsuzlaştırmalarına ve büyümelerine destek olmaktadır.
### Valmet Hakkında
Valmet, proses endüstrilerine ileri teknoloji çözümleri ve kritik otomasyon hizmetleri sunan küresel bir liderdir. 225 yıldan fazla endüstriyel tecrübeye ve yaklaşık 40 ülkedeki uzmanlarla uluslararası bir ağa sahiptir. Merkezi Espoo, Finlandiya'da bulunan şirket, 2025 yılında yaklaşık 5.2 milyar Euro net satış gerçekleştirmiştir.