Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Veri Yönetimi ve Organizasyonel Değişim Yapay Zeka Başarısını Belirliyor

Erkan Teskancan

Moderasyon
  • OLM MUH
  • 6980c3a8687abd6e69e3b917-dreamstime_m_319647573_1.jpg

## Veri Yönetimi ve Organizasyonel Değişim Yapay Zeka Başarısını Belirliyor

2026 yılı, yapay zeka (YZ) geliştirme dünyasında kritik bir dönüm noktası olacak. Bu yıl, YZ'nin temel unsurlarına odaklanarak başarıyı getirecek.

Üreticiler ve diğer sektörler, yeni YZ teknolojilerine rekor yatırımlar yapıyor. 2024'te ABD'deki özel yatırım 109,1 milyar dolar iken, Çin'de 9,3 milyar dolar ve İngiltere'de 4,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Küresel olarak yaratıcı YZ alanındaki yatırım 33,9 milyar dolara ulaştı ve her yıl artması bekleniyor. YZ kullanımı da hızla yaygınlaşıyor; 2024'te kuruluşların %78'i YZ teknolojilerini kullanırken, bu oran bir önceki yıl %55 idi.

Ancak tüm bu yatırım ve benimsemeye rağmen, çoğu YZ uygulaması hala deneme veya pilot aşamasında bulunuyor ve başarısızlık oranları oldukça yüksek. Yaratıcı YZ projelerinin %70-85'i, planlanan yatırım getirisini sağlayamazken, bu oran geleneksel BT projeleri için bile yüksek sayılıyor. Gartner tahminlerine göre, 2025 sonuna kadar yaratıcı YZ projelerinin en az %30'u kavramsal doğrulama aşamasından sonra bırakılacak.

### Yapay Zeka'nın Temel Zorlukları

YZ gelişimi hızla ilerlerken, modeller daha akıllı ve daha uygun maliyetli hale geliyor. Donanım maliyetleri yılda yaklaşık üçte bir oranında azalıyor ve enerji verimliliği hızla artıyor. Açık kaynak modeller, tescilli sistemlerle olan performans farkını hızla kapatıyor.

Öte yandan, düzenleyici baskılar da artıyor. 2024 yılında ABD federal kurumları tarafından 59 yeni YZ ile ilgili düzenleme getirildi; bu, önceki yılın iki katı.

Kuruluşlar, düzenlemeleri sürekli bir yönetim stratejisinin parçası olarak görmeli, uyumu izlemek, standartları uygulamak ve yasal ile etik gerekliliklere uygunluğu sağlamak için özel ekipler oluşturmalı.

İnsan faktörü de benimseme sürecinde önemli bir engel teşkil ediyor. İş gücünün yalnızca %7'si YZ'den anlamlı sonuçlar almak için etkin bir şekilde yararlanabiliyor, geri kalan %93'ü ise ya deneysel aşamada ya da YZ kullanmıyor. Bu durum, çalışanların YZ risklerine dair kaygıları ve organizasyonel yorgunlukla daha da belirginleşiyor.

### Yönetim - Yapay Zeka Başarısının Temelidir

YZ projelerini bir defaya mahsus proje olarak gören organizasyonlar sıklıkla başarısız oluyor. Sağlam bir yönetişim sistemi, sistemlerin izlenmesini, bakımını ve iş hedefleriyle uyumunu sağlar. Özellikle müşteri odaklı operasyonlarda veya kritik iş akışlarında model entegrasyonları hızlı bir şekilde sorunlara yol açabilir.

Yönetim, hesap verebilirliği artırır ve teknolojideki hızlı değişimlere uyum için gereklidir. Ocakta işe yarayan yöntemler, Temmuzda geçersiz olabilir; bu nedenle sürekli denetim şarttır.

### Veri Kalitesi - Yatırım Getirisinin Anahtarı

YZ'nin başarısı, beslendiği veri kalitesiyle doğrudan ilişkilidir. Eksik, tutarsız veya taraflı verilerle en gelişmiş modeller bile başarılı olamaz.

YZ projelerinin yaklaşık %80'i veri temizleme ve hazırlama aşamasına harcanıyor. Hızlı ve etkili YZ kullanımı için yüksek kaliteli, yapılandırılmış ve kullanılabilir veri setleri şarttır.

### Organizasyonel Değişim - Benimsemenin Motoru

Teknoloji tek başına dönüşüm sağlamaz; insan unsuru kritik önemdedir. Çalışanların sisteme güveni ve katılımı YZ'nin etkin kullanımı için gerekli. Çalışan kaygıları ve sürekli değişen sistemler nedeniyle organizasyonel yorgunluk yaygın.

Başarılı şirketler, YZ yatırımlarını sadece verimlilik için değil, büyüme, inovasyon ve yeni değer yaratmak için kullanıyor. Bu doğrultuda veri odaklı kültür oluşturmak, eğitim vermek ve YZ'yi iş akışlarına entegre etmek gerekiyor.

### 2026 İçin Önerilen Stratejiler

• Veri ve analitik stratejisi: Strateji, yönetim ve teknoloji olgunluk değerlendirmeleri yaparak, iş hedefleriyle uyumlu bir veri yol haritası oluşturulmalı.
    • Ölçeklenebilir platformlar ve içgörüler: Verileri bağlayan ve kaliteyi koruyan platformlar kurulmalı; iş ihtiyaçlarını karşılayan önceden yapılandırılmış modeller ve kullanıcı dostu panolar kullanılmalı.
    • YZ ve değer yaratma: İşletmeye ölçülebilir katkı sağlayan YZ kullanım örnekleri uygulanmalı, tahmin, operasyon ve inovasyon iyileştirilmeli.
    • Liderlik ve değişim yönetimi: Uzman ekipler kurulmalı, değişim yönetimi desteklenmeli, yönetim ve uyum kuralları titizlikle uygulanmalı.

2026 yılında başarı, en yeni araçlardan değil; yönetim, veri kalitesi ve organizasyonel değişim konularında ustalaşmaktan geçecek. Net hedefler koyan, organizasyonları hizalayan ve ekipleri sorumlu tutan liderler, YZ'yi gerçek iş sonuçlarına dönüştürecek.

Geri