Ahmet Ö.
Moderasyon
- Konu Yazar
WinCC Unified projelerinde en sık ihtiyaç duyulan ama bazen kafa karıştırıcı olabilen Dosya Sistemi (File System) ve Network Paylaşımları (Net Mount) konularında güzel bir kaynağı ve buradan çıkardığım teknik notları sizlerle paylaşmak istedim.
🛠️ Neler Yapabiliyoruz?
Bu uygulamada TIA Portal içerisindeki JavaScript Snippet'leri kullanılarak şu işlemler gerçekleştiriliyor:1. Klasör ve Dosya Oluşturma (Create Directory & File)
Unified paneller Linux tabanlı olduğu için dosya yollarına (Path) dikkat etmek gerekiyor.- İşlem: Belirlediğiniz bir path üzerinde (Örn: /media/simatic/x61/Umit) klasör yoksa, script bunu otomatik oluşturuyor.
- Kullanılan Snippet: File System > Create Directory
- Not: İşlem sonucunu (Başarılı/Hata) Trace mesajı olarak veya ekrandaki bir text objesine yazdırarak takip edebilirsiniz.
2. Dosyaya Veri Yazma (Write vs. Append)
Burada iki farklı yöntem mevcut:- Write Text File: Dosya varsa içeriğini siler ve sıfırdan yazar. (Son değeri tutmak için ideal)
- Append Text File: Mevcut veriyi silmez, altına yeni satır ekler. (Datalog mantığı için ideal)
- Örnek Kullanım: Bir IO Field üzerinden girilen değeri (Örn: "07", "11") bir butona basarak youtube.txt dosyasına alt alta kaydettirebilirsiniz.
3. Dosyadan Veri Okuma (Read File)
TXT dosyasındaki verileri satır satır okuyip HMI ekranındaki bir Text Box içerisine veya String bir tag'e çekebiliyoruz.- Kullanılan Snippet: File System > Read Text File
4. Shell Komutları ile Listeleme ve Kopyalama
Unified panellerin Linux altyapısı sayesinde StartProgram fonksiyonu ile terminal komutları çalıştırılabiliyor.- Listeleme (ls): Klasör içindeki dosyaları bir liste halinde ekrana dökmek için kullanılıyor.
- Kopyalama (cp): Source ve Destination yolları belirtilerek dosyalar script üzerinden yedeklenebiliyor.
🌍 Kritik Konu: Network Drive Bağlama (Net Mount)
Belki de en çok sorulan kısım burası. Panel üzerindeki veriyi USB/SD Kart yerine doğrudan ağdaki bir Server veya PC'ye yazmak.Adım Adım Yapılması Gerekenler:
- Network Drive Ayarları: Panelin Control Panel / Settings kısmından "Network Drive" menüsüne gidin.
- Remote Share Path: Paylaşım yapılan bilgisayarın IP adresi ve klasör yolunu girin. (Örn: \\192.168.0.7\testfile)
- Kimlik Doğrulama: Karşı bilgisayarın Kullanıcı Adı ve Şifresini girmeniz şart.
- Mount: Bağlantı başarılı olduğunda "Connected" uyarısını alırsınız.
Unified ile dosya işlemleri konusunda takılan veya "Script hatası alıyorum" diyen arkadaşlar bu adımları kontrol edebilir. Özellikle Net Mount kısmında "Connected" yazısını görmeden script tarafına geçmemenizi öneririm.
İyi çalışmalar herkese!