- Konu Yazar
Kuantum ve fotonik teknolojilerdeki gelişmelerle birlikte, düşük sıcaklık koşullarında hassas optik hizalama ihtiyacı giderek daha kritik hale geliyor. Bu gereksinimi karşılamak üzere, hassas hareket kontrolü ve nanopozisyonlama alanında global lider PI (Physik Instrumente), kuantum uygulamaları için çok eksenli sistemlere nanopozisyonlama uzmanlığını genişletmeye odaklanan düşük sıcaklık geliştirme programını başlattı.
Erken dönem kryojenik hareket çözümleri genellikle üst üste konmuş XYZ aşamalarına dayanırken, yeni nesil uygulamalar 5 ve 6 serbestlik dereceli hizalama sistemlerine ihtiyaç duyuyor. Bu sistemler daha büyük yükleri taşıyabilmek ve karmaşık optik konfigürasyonları yönetebilmek amacıyla geliştiriliyor.
PI'nin geliştirdiği konsept ise kompakt yapıda, 6 serbestlik dereceli paralel kinematik hexapod tasarımına dayanıyor. Cryostat ve seyreltilmiş soğutucular gibi sınırlı alanlarda nanometre hassasiyetinde çok eksenli hareket sağlamak üzere tasarlanan bu sistemler, ışın yönlendirme, mercek bozukluklarının düzeltilmesi, polarizasyon kontrolü, fiber hizalama ve ızgaralar ya da prizma gibi dispersif elemanların hassas konumlandırılması için ideal.
### PI Kryojenik 6 Eksenli Hexapod Özellikleri
- Çalışma sıcaklığı: 4 Kelvin ve altı ultra düşük sıcaklık
- Kapasite: Birkaç yüz gram yük taşıma
- Hareket aralığı: Milimetre ölçeğinde hareket
- Yüksek stabilite ve tekrarlanabilirlik
- Altı derece serbestlik sunan paralel kinematik yapı
- Düşük atalet ve enerji gereksinimi
- Programlanabilir pivot noktası ile hassas dönüş hizalaması
- Optik açıdan engellemesiz açık açıklık
- Piezo tabanlı mimari ile güç kapalıyken kendiliğinden kilitlenme
- Manyetik olmayan malzemeler ve ultra yüksek vakum (UHV) uyumu
Hexapod paralel kinematikler sayesinde tüm serbestlik dereceleri eş zamanlı kontrol edilerek, üst üste eklenen sistemlerde oluşan hata birikimi azaltılıyor. Piezo tabanlı teknoloji, ısı üretimini minimuma indirirken enerjiyi verimli kullanıyor, bu da termal olarak hassas soğuk ortamlar için kritik bir avantaj sağlıyor.
Bu program ile PI, kuantum araştırmaları ve ileri seviye kryojenik fotonik sistemlerde kullanılmak üzere hareket teknolojilerini bir adım öteye taşıyor.