- Konu Yazar
Kettering Üniversitesi, eğitim ile sanayiyi bir araya getiren iş birliği programı ile öğrencilere anlamlı ve etkili kariyerler için gerekli becerileri kazandırmayı hedefliyor. Günümüzün hızla değişen üretim ve mühendislik ortamında, teknoloji bilgisi yanında onu uygulayabilen mezunlara olan ihtiyaç giderek artıyor.
### Uygulamalı Öğrenmenin Önemi
Kettering Üniversitesi, yüzyılı aşkın deneyimle uygulamalı öğrenme modeliyle tanınıyor. Öğrenciler, Mitsubishi Electric iş geliştirme yöneticisi Tom Majeswski'den eğitim alarak, modern otomasyon sistemleriyle gerçek zamanlı deneyim kazanıyor. Endüstride giderek karmaşıklaşan otomasyon teknolojileriyle, işverenler mantık programlama, robotik, sistem entegrasyonu ve arıza çözme gibi pratik deneyime sahip mezunlar bekliyor.
### İki İstasyonlu Robotik Otomasyon Hücresi
Üniversite, Patti Engineering ve teknoloji ortaklarıyla iş birliği yaparak, gerçek üretim ortamlarını yansıtan iki istasyonlu robotik hücre tasarladı. Bu hücrede Mitsubishi Electric'in endüstriyel ve iş birliği robotları kullanılıyor. Öğrenciler, PLC, HMI, görüntü işleme sistemleri ve konveyör mekanikleriyle entegre çalışan bu hücrede kod yazıyor, hata ayıklıyor ve gerçek zamanlı sonuçları gözlemliyor.
### Eğitim Aracı Öğrencilerle Gelişiyor
Robotik hücre, öğrencilerin programlamayı değiştirmesine, hataları çözmesine ve kod ile makine davranışı arasındaki ilişkiyi anlamalarına olanak tanıyor. Patti Engineering Michigan Operasyonları Direktörü Terrance Brinkley, hücrenin laboratuvar ortamında öğrencilere deney yapma ve program parçalarını yeniden yazma özgürlüğü verdiğini belirtiyor. Bu özgürlük eleştirel düşünme, dayanıklılık ve özgüveni artırıyor.
### Kariyer İçin Pratik Deneyim
Elektrik mühendisliği öğrencisi Scotty Grunwald, robotik hücreyle çalışmayı gerçek bir otomasyon sistemiyle ilk kez karşılaşması olarak tanımlıyor. Zorluklar projenin değerini artırdı ve bu deneyim öğrencilerin staj ve iş hayatında avantaj sağlamasına yardımcı oluyor. İşverenler, otomasyon sistemlerini anlayan, sorunları bağımsız çözen ve teknik kararları güvenle anlatabilen adayları tercih ediyor.
### Uygulamalı Otomasyona Başlamak İçin Öneriler
- Basit otomasyon kitleri veya PLC eğitim setleriyle başlanabilir.
- Yerel sanayi ile iş birliği yapılarak ekipman, eğitim ve uzman desteği alınabilir.
- Açık uçlu laboratuvar ödevleri ile öğrenciler farklı çözümler denemeye teşvik edilmelidir.
- Mezun ve profesyonellerin gerçek iş deneyimleri paylaşması sağlanmalıdır.
- Zamanla program kapasitesi modüler şekilde genişletilmelidir.
Kettering Üniversitesi'nin otomasyon projesi, eğitim ile sanayinin ortak hedef doğrultusunda birleştiğinde öğrencilerin anlamlı ve etkili kariyerlere hazırlanabileceğini gösteriyor. Modern mühendislik sadece kitap bilgisi değil, merak, uyum sağlama ve uygulamalı deneyim gerektiriyor. Eğitimciler ve öğrenciler için uygulamalı öğrenme, daha derin anlayış ve iş hayatına hazır beceriler sunuyor.