- Konu Yazar
Siemens, otomasyon mühendisliği için özel olarak geliştirilen yapay zekası Eigen Engineering Agent'i kullanıma sundu. Bu yeni nesil yapay zeka; yalnızca öneri sunan modellerin ötesine geçerek, mühendislik görevlerini baştan sona otonom şekilde gerçekleştirebiliyor.
Eigen Engineering Agent, gerçek mühendislik sistemleri içerisinde, her projenin bağlamını ve kısıtlamalarını tam olarak anlayarak PLC kodlama, İnsan-Makine-Arayüzü (HMI) görselleştirmesi ve cihaz konfigürasyonu gibi görevleri endüstri standartlarına uygun şekilde tamamlıyor.
### Eigen Engineering Agent'in Getirdikleri
- Çok adımlı akıl yürütme ve kendi kendini düzeltme yetenekleri ile otonom çalışma
- Proje bağlamını tam kavrayarak mühendisliğe özel çözümler sunma
- Manuel iş akışlarına kıyasla 2-5 kat daha hızlı tamamlanan görevler
- %80 daha yüksek çözüm kalitesi ve %50 daha fazla mühendislik verimliliği
### Proje Bağlamında Doğrulanmış Otomasyon Mantığı
Eigen Engineering Agent, Siemens'in TIA Portal platformu ile entegre çalışarak her projenin veri yapıları, blokları, parametreleri ve bileşen ilişkilerini referans alır. Bu sayede özel projelerde doğrudan kullanılabilir çıktılar sağlar, hatta eski veya belgelenmemiş sistemlerde dahi başarılıdır.
Yeni mühendislerin projeyi öğrenme süresini haftalardan günlere indirerek iş gücü verimliliğini artırır. Ayrıca, karmaşık görevleri adım adım yürütür, kendi performansını değerlendirir ve gereksinimler karşılanana kadar iterasyon yapar.
### Sektörlerden Geribildirim ve Kullanım Örnekleri
- ABD merkezli Prism Systems, Eigen ile SCL kodlamasını saniyelere indirerek önemli zaman tasarrufu sağladı.
- Çinli CASMT, yeni enerji araçları için üretim hatlarında cihaz yapılandırması ve HMI görselleştirmesini otomatikleştirerek üretim sürecini hızlandırdı.
- ANDRITZ Metals, TIA Portal içinde kod üretimi ve belgelemeyi hızlandırırken sorun çözmede verimlilik yakaladı.
### Siemens ve Geleceğe Bakış
Eigen Engineering Agent, Almanca “kendi’ye ait” anlamına gelen "eigen" kelimesinden isim alırken, mühendislikte değişmeyen değerler anlamına gelir. Siemens, bu yapay zekanın endüstri alanında sürekli ve güvenilir bir zeka kaynağı olmasını hedefliyor.
Siemens AG, endüstri ve dijitalleşmede öncü olarak, müşterilerinin dijital ve sürdürülebilir dönüşümlerini hızlandırmasını sağlayan çözümler geliştiriyor. Eigen Engineering Agent, otomasyon mühendisliğinde yapay zekanın gerçek iş yapma kapasitesini temsil eden önemli bir adımı simgeliyor.