Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🚀 Küresel Yapay Zeka Altyapısında Gelişmiş Bellek Mimarilerinin Entegrasyonu

Elif Özaksu

Kurumsal
Industry Valley
  • Altanlar
  • art_135_67b0cee1582aa64871031cfad9346a01.jpg

Yapay zeka (YZ) çağında, veri işleme kapasitesi ve hız, rekabetin anahtarı haline geldi. Bu bağlamda, SK hynix ve NVIDIA arasındaki çok yıllık teknoloji iş birliği, sektörde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Bu stratejik ortaklık, yüksek yoğunluklu bilgi işlem kümeleri için optimize edilmiş yeni nesil bellek mimarilerinin ortak geliştirilmesini resmiyete döküyor.

Bu iş birliği, uzun geliştirme süreçleri, karmaşık üretim aşamaları ve yüksek sermaye yatırımları gerektiren donanım tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip.

─────────────────────────

⚙️ Donanım Alanları ve Dijital Tedarik Zinciri Düğümlerinde Ortak Mühendislik​

Modern makine öğrenimi (ML) iş yüklerine uygun bilgi işlem kümelerini ölçeklendirmek, grafik işleme mimarisi ile bellek katmanları arasında aşırı senkronizasyon gerektirir. Dijital tedarik zincirindeki bağlantı sürtünmesini azaltmak amacıyla, teknik çerçeve; yüksek performanslı kurumsal sistemler, merkeziyetsiz uç cihazlar ve kişisel bilgi işlem donanımlarını kapsıyor.

Ortak geliştirme süreci, Vera Rubin AI süper bilgisayarları, Vera merkezi işlem birimleri, RTX Spark kişisel bilgisayarları ve Jetson Thor robotik bilgi işlem platformları gibi belirli dağıtım düğümlerindeki bellek alt sistemlerini hedefliyor.

Bu derin fiziksel entegrasyon, geleneksel bileşen tedarikinden, erken aşama donanım ortak tasarım modeline geçişi işaret ediyor. Yüksek bant genişliğine sahip belleğin fiziksel sınırlarını, yeni nesil işlemci silikonlarının tam iletim hızlarıyla eşleştirerek, birleşik mimari, yerelleştirilmiş sınır model eğitimi tarafından dayatılan bellek bant genişliği kısıtlamalarını karşılıyor. Bu yapısal güvenilirlik, genişleyen kurumsal izleme varlıkları ve otonom endüstriyel düğümler arasında çok katmanlı gerçek zamanlı veri alımını desteklemek için gerekli.

─────────────────────────

🔬 YZ Destekli Hesaplamalı Litografi ve Otonom Üretim Dijital İkizleri​

Ortaklığın operasyonel kapsamı, dahili yarı iletken üretim hatlarını optimize etmek için özel yazılım kütüphaneleri kullanıyor. Mühendisler, yüksek doğrulukta fiziksel simülasyonlar ve teknoloji bilgisayar destekli tasarım (TCAD) iş akışlarını yürütmek için CUDA-X bilgi işlem kütüphanelerini PhysicsNeMo çerçevesiyle birlikte uyguluyor.

Bu entegrasyon, şirket içi mühendislik kodlarının hızla ivmelenmesini sağlayarak, elektronik tasarım otomasyonu (EDA) topolojilerini ve karmaşık litografik desenleri modellemek için gereken hesaplama süresini azaltıyor.

Eş zamanlı olarak, fabrika otomasyonu, operasyonel dijital ikizlerin (digital twins) konuşlandırılmasıyla tamamen otonom wafer üretimine doğru ilerliyor. Omniverse görselleştirme kütüphaneleri ve OpenUSD veri hatları kullanılarak, üretim ortamları gerçek zamanlı üç boyutlu sanal alanlara modelleniyor. Fabrika içi lojistiği optimize etmek için platform, GPU hızlandırmalı cuOpt karar motorunu ve Metropolis platformunu kullanarak otonom mobil robotların ve donanım dağıtım sistemlerinin canlı üretim alanındaki rotalarını koordine ediyor.

Bu iş birliği, yapay zeka çağının gerektirdiği yüksek performanslı ve verimli bellek çözümlerinin geliştirilmesinde kritik bir adım teşkil ediyor. Geleceğin YZ altyapısı, bu tür entegre yaklaşımlarla şekillenecek.

Geri