Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

🚀 Akıllı Üretim: Yarı İletken Fabrikalarında Üretim Hızlandırıcısı 💡

art_199_3e5714998996e156bcd2a8e586ac3465.jpg

Yarı iletken endüstrisi, kritik bir dönüm noktasına yaklaşıyor. 2026'da 975 milyar dolara ulaşması beklenen satışlarla birlikte, üretim ölçeğini büyütme baskısı her zamankinden daha yoğun.

─────────────────────────

📈 Yatırım ve Talep Patlaması​

Deloitte'un 2026 Üretim Endüstrisi Görünümü raporuna göre, ABD üretim ekosistemini genişletmek için 500 milyar doların üzerinde özel sektör taahhüdü açıklandı. Bu, sektörün 2032'ye kadar yurt içi kapasitesini üç katına çıkarma potansiyeli taşıdığını gösteriyor.

Bu yatırım ve talep artışı, fabrikasyon tesisleri için beklentileri yeniden şekillendiriyor. Artık soru, yarı iletken üreticilerinin yonga (wafer) kapasitesi ekleyip ekleyemeyeceği değil; üretim hacmini ne kadar hızlandırabilecekleri, gelişmiş proses düğümlerinde hedef verimi nasıl yakalayacakları, döngü süresini nasıl azaltacakları ve giderek karmaşıklaşan bir ortamda ekipman verimliliğini nasıl sürdürecekleri.

Bu bağlamda, akıllı üretim artık bir seçenek değil; sermaye yatırımlarının operasyonel ilerlemeyi beslemesinin temel mekanizması haline geldi.

💰 Yatırım Getirisini Kanıtlama​

Fabrikalar modernleştikçe, liderler akıllı üretim teknolojilerine yapılan yatırımları somut sonuçlarla gerekçelendirme baskısıyla karşılaşıyor. Yapay zeka (AI) ve gelişmiş analitiklerin üretim ortamlarında ölçeklenmesiyle deneme dönemi sona eriyor. Ancak birçok kuruluş hala ölçülebilir yatırım getirisi (ROI) göstermekte zorlanıyor.

Etkili iş senaryoları, yarı iletken üretiminde önemli olan operasyonel kaldıraçlara odaklanır. Verim iyileştirme, kusur yoğunluğu ve proses kayması tespiti/düzeltmesi, yüksek maliyetli ortamlarda karlılığı doğrudan etkileyerek ön planda yer alıyor.

Benzer şekilde, darboğaz araçları aracılığıyla döngü süresini azaltmak, genel ekipman etkinliğini (OEE) artırmak ve ekipman kullanılabilirliğini iyileştirmek, ek sermaye yatırımı yapmadan daha fazla yonga başlangıcı sağlayabilir.

Bu değeri sürdürmek üç uygulama gerektirir:

• []Dağıtımdan önce net operasyonel temel çizgiler oluşturmak.

[
    ]Zamanla biriken artımlı kazanımları ölçmek.

[]Operasyonel iyileştirmeleri finansal etkiyle açıkça ilişkilendirmek.

Çoğu zaman, kuruluşlar akıllı üretim çözümlerini uyguladıktan sonra temel çizgiyi gözden kaçırır, bu da iyileştirmelerin gerçek bir ilerlemeyi mi yoksa sadece ortalamaya dönüşü mü temsil ettiğini göstermeyi zorlaştırır.

⚙️ Yarı İletken Üretimini Ölçeklendirmenin Zorlukları​

Litografi, metroloji ve denetim araçlarından günlük terabaytlarca veri üretilmesine rağmen, birçok fabrika bilgiyi eyleme dönüştürülebilir içgörülere çevirmekte zorlanıyor.

Mevcut altyapının geliştirilmesi gereken kahverengi alan (brownfield) dağıtımlarında, yaygın kısıtlamalar şunları içerir:

• [
  • ]Kritik Üretim Yürütme Sistemi (MES), Gelişmiş Proses Kontrolü (APC), Arıza Tespit ve Sınıflandırma (FDC) ve İstatistiksel Proses Kontrolü (SPC) verilerinin silolanmış sistemlerde ve uyumsuz formatlarda sıkışıp kalması.

art_199_57d6d05ee02e5d948ff1f51f0d77f8bd.jpg

[]Mühendislerin ve operatörlerin, mevcut rolleri için gerekli bağlam ve alaka düzeyinden yoksun gösterge tabloları tarafından bunaltılması.

[
    ]İş merkezleri ve sahalar arasında tutarsız metrikler.
Aynı zamanda, çip üretiminin ekonomisi ek karmaşıklık yaratır. Fabrikalar ayak izini ve kapasitesini genişlettikçe değişkenlik artar; bu da standartlaştırılmış bir yaklaşım olmadan tekrarlanabilirliği ve öngörülebilirliği sağlamayı zorlaştırır.

Bu zorlukları, yetenek kısıtlamaları ve kurumsal bilgi boşlukları daha da artırıyor. Deneyimli mühendisler emekli olurken ve yeni tesisler ortaya çıkarken, bilgiyi kodlama, ölçeklendirme ve operasyonelleştirme yeteneği bir farklılaştırıcı haline geliyor. Daha az karmaşık ortamlar için inşa edilmiş geleneksel yürütme modelleri giderek yetersiz kalıyor.

🤖 Yapay Zeka Destekli Üretime Hazırlanma​

Başarılı olacak yarı iletken şirketleri, operasyonlarına mümkün olan en kısa sürede zekayı yerleştirenler olacaktır. Deloitte'un Kurumsal Yapay Zeka Altyapı Anketi'ne göre, işletmelerin %70'inden fazlası 2028 yılına kadar yapay zeka fabrikalarını ölçekli olarak işletmeyi bekliyor; bu, üç yılda neredeyse iki kat artış anlamına geliyor. Yapay zeka altyapı bütçelerinin de aynı dönemde üç kattan fazla büyümesi bekleniyor.

Bu hızlanma, erken benimseyenler için avantajlar elde etme fırsatı yaratır. Yapay zeka gelişmeye devam ettikçe geleceğe hazır hale gelen kuruluşlar, daha az riskle üretimi daha hızlı artırma, birden fazla tesiste tutarlı bir şekilde ölçeklenme kapasitesi ve ürün karmaşıklığı ve talebi geliştikçe hızlı bir şekilde uyum sağlama çevikliği kazanacaklardır.

Yeşil alan (greenfield) tesislerinde bu dönüşüm ilk günden başlar. Yapay zeka yetenekleri doğrudan çekirdek sistemlere gömülür, bu da neredeyse gerçek zamanlı içgörüler, tahmine dayalı analitikler ve uyarlanabilir operasyonlar sağlar.

Yapay zeka, proses geliştirme ve üretim artışı sırasında verim öğrenimi gibi uygulamaları hızlandırmada önemli bir etkiye sahip olabilir. Ekipman sinyallerini, metroloji verilerini, kusur raporlarını ve elektriksel test sonuçlarını ilişkilendirerek, gelişmiş analitikler mühendislerin verim düşürücüleri daha erken belirlemesine ve hedef verime ulaşma süresini kısaltmasına yardımcı olabilir.

Kahverengi alan ortamlarında ise etkinlik farklı bir yaklaşım gerektirir. Verilerin önce temizlenmesi ve mevcut varlıklardan ve altyapıdan çekilerek düzgün bir şekilde yönetilmesi gerekir. Ayrıca, yapay zeka çözümlerinin açıklanabilir ve alan uzmanları tarafından güvenilir olması, mühendislerin ve operatörlerin içgörüleri günlük iş akışlarına entegre etmelerini sağlaması önemlidir. Tesisler arasında ölçeklenme, tutarlı mimari, veri modelleri ve performans metrikleri gerektirir.

Her iki senaryoda da, etkili akıllı üretim stratejilerini tanımlayan birkaç ilke vardır:

• []Role dayalı içgörüler: Proses mühendislerine, ekipman mühendislerine, operasyon liderlerine ve yöneticilere yönelik zekayı uyarlamak, alaka düzeyini ve benimsemeyi sağlar.

[
    ]Neredeyse gerçek zamanlı karar desteği: MES, APC ve FDC sistemleri arasında içgörüleri entegre ederek dinamik sevk, darboğaz yönetimi ve döngü süresi iyileştirmesi sağlar.
  • Gömülü iş akışları: Analitikleri günlük operasyonlara entegre etmek, sürdürülebilir davranış değişikliğini teşvik eder.
Uygulamada, bu yetenekler somut iyileştirmelere dönüşür. Proses kaymasının erken tespiti, ekiplerin verim kaybı meydana gelmeden önce müdahale etmesini sağlar. Hızlandırılmış kök neden analizi, sapmalar sırasında çözüm sürelerini kısaltır. Mühendislik ve operasyonlar arasındaki gelişmiş koordinasyon, hız ve hassasiyetin kritik olduğu artış aşamalarında performansı iyileştirir.

🎯 İleriye Giden Yol​

Mevcut yarı iletken yatırımının ölçeği, bu dönüşümü doğru yapmanın aciliyetini vurguluyor. Deloitte'un 2026 Üretim Endüstrisi Görünümü'ne göre, üreticilerin neredeyse %80'i iyileştirme bütçelerinin en az %20'sini otomasyon, gelişmiş analitikler ve yapay zeka dahil olmak üzere akıllı üretim teknolojilerine ayırmayı planlıyor.

Ancak, teknoloji tek başına sonuç vermeyecektir. Gerçek farklılaştırıcı, uygulamada yatar; şirketlerin kullanım senaryolarını iş öncelikleriyle ne kadar etkili bir şekilde hizaladığı, veri temellerini nasıl hazırladığı ve yeni yetenekleri operasyonel iş akışlarına nasıl entegre ettiği.

Fabrikanın operasyonel kısıtlamalarıyla uyumlu kullanım senaryolarını hedefleyerek başlayın. Bazı tesisler için en büyük fırsat, darboğaz araçları aracılığıyla döngü süresini azaltmakta yatabilir. Diğerleri için ise verim öğrenimini hızlandırmak, sapmaları en aza indirmek veya ekipman kullanılabilirliğini artırmak...

art_199_e5e731d04f71c0d3de773af3b851f22b.jpg

Geri