- Konu Yazar
Büyük ölçekli üretimde verimlilik ve hassasiyet arayanlar için müjdeli haber! GROB, 2026 yılında Stuttgart'taki AMB Fuarı'nda, üretim süreçlerini baştan sona dönüştürecek yenilikçi çözümlerini sergilemeye hazırlanıyor. Peki, bu devrim niteliğindeki teknolojiler neler ve endüstriye ne gibi katkılar sunacak?
─────────────────────────
💡 Dijital Üretimin Kalbi: Entegre Robotik ve Yazılım 🤖
GROB, endüstriyel yazılım ortaklarıyla güçlerini birleştirerek, robotik malzeme taşıma sistemlerini dijital üretim ağlarıyla entegre etti. Bu sayede, yüksek hassasiyetli parça üretiminde çığır açan bir optimizasyon seviyesine ulaşıldı. Sistem, portal frezeleme merkezlerini, modüler otomasyon hücrelerini ve üretim yürütme sistemlerini (MES) bir araya getirerek makine kullanımını stabilize ediyor ve kurulum sürelerini önemli ölçüde azaltıyor.
🚧 Büyük Bileşen Üretiminde Karşılaşılan Zorluklar ve Çözümler 🛠️
Büyük ve karmaşık endüstriyel bileşenlerin üretimi, yapısal titreşimleri sönümlemek ve mekanik toleransları korumak için son derece sağlam işleme platformları gerektirir. Ancak, manuel yükleme süreçleri, karmaşık bağlama geometrileri ve parçalı üretim verileri nedeniyle yüksek hassasiyetli işleme merkezleri genellikle düşük kullanım oranlarıyla karşı karşıya kalır. GROB, bu verimlilik kayıplarını gidermek için mekanik eksen hızını otomatik malzeme taşıma ve birleşik veri mimarileriyle birleştiren sistematik bir yaklaşım sunuyor.
⚙️ Otomatik Malzeme Taşıma ve Mekanik Özellikler 🚀
Büyük parça üretimini otomatikleştirmek amacıyla GROB-WERKE, GP1350 5 eksenli portal frezeleme işleme merkezini GRC-M60 modüler robot hücresi ile birlikte kullanıma sunuyor. İşleme merkezi, ağır kesme operasyonları sırasında yapısal titreşimleri sönümlemek için sağlam bir portal tasarımına sahipken, 5 eksenli konfigürasyon operatörlerin tek bir bağlama döngüsünde karmaşık geometrileri tamamlamasına olanak tanıyor.
Malzeme taşıma, modüler bir otomasyon arayüzü görevi gören GRC-M60 robot hücresi tarafından yönetiliyor. Robot hücresi, parçaları doğrudan makine çalışma alanına aktararak üretim döngüleri arasındaki bekleme sürelerini azaltıyor. Bu modüler otomasyon düzeni, hücrenin mevcut atölye düzenlerine entegre edilmesine veya ölçeklendirilmiş seri üretim için genişletilmesine imkan tanıyor.
📊 Dijital Altyapı ve Yürütme Mantığı 💻
Mekanik sistem, COSERA üretim yürütme sistemi (MES) ve tam entegre bir takım yönetim sistemi kullanarak birleşik dijital altyapı kontrolünde çalışıyor. Mimari, fiziksel takım tezgahını, robotik hücreyi ve merkezi planlama yazılımını birbirine bağlamak için standart endüstriyel iletişim arayüzlerine dayanıyor.
[]Süreç Şeffaflığı: MES, gerçek zamanlı üretim verilerini izler ve görüntüler; makine durumunu, döngü sürelerini ve kaynak kullanımını haritalandırır.
[]Takım Yönetimi: Entegre takım sistemi, takım aşınmasını ve kaynak kullanılabilirliğini izler, üretim hattını durdurmadan önleyici bakım ve takım değişikliklerini planlar.
- Boşta Kalma Önleme: Planlanmış iş emirlerini gerçek zamanlı takım kullanılabilirliği ve robotik parça yüklemesiyle eşleştirerek, dijital sistem plansız makine duruşlarını en aza indirir.
🔬 Üretim Testleri ve Uygulama Alanları 🏭
Entegre sistem, 15-19 Eylül 2026 tarihleri arasında Stuttgart, Almanya'daki AMB Ticaret Fuarı'nda (Salon 10, Stand C12) operasyonel koşullar altında sergilenecek. Sistem, endüstriyel otomasyon, havacılık, savunma ve yarı iletken üretimi gibi yüksek hassasiyetli, talepkar sektörleri hedefliyor. Rijit 5 eksenli kinematik, otomatik robotik yükleme ve MES veri yönlendirmesinin birleşimi sayesinde sistem, hem küçük parti üretimi hem de yüksek hacimli otomatik seri üretim için öngörülebilir bir çerçeve sunuyor.
GROB'un bu yenilikçi çözümleri, geleceğin üretim standartlarını belirleyerek endüstriyel süreçlerde verimlilik ve hassasiyet çıtasını yükseltmeyi hedefliyor. Dijitalleşmenin ve otomasyonun gücünü bir araya getiren bu sistemler, işletmelerin rekabet gücünü artıracak önemli bir adım olarak öne çıkıyor.