- Konu Yazar
🌟 Robotların Geleceği: Beyin mi, Beden mi?
Robotlar denince akla hemen C-3PO gibi insan benzeri, yürüyebilen, nesneleri kavrayabilen ve insan dilini anlayabilen makineler gelir. Eskiden robotların daha akıllı beyinlere ihtiyacı olduğu düşünülürdü. Ancak günümüzde beynin gelişimi hızla ilerlerken, asıl zorluklar robotun fiziksel yeteneklerine, yani el becerisine, güvenilirliğe ve veri sorununa kaymış durumda.
Bu durum, dronlar, otonom araçlar ve fabrika otomasyonu gibi yapay zekanın kullanıldığı her alanda kendini gösteriyor. C-3PO'ya hiç benzemeyen makineler, genel amaçlı olmaktan kaçındıkları için şimdiden büyük ölçekte değerli işler başarıyorlar.
🧠 Beyin Hızla Gelişiyor, Beden Geride Kalıyor
Robotların akıl yürütme yetenekleri, çoğu kişinin fark ettiğinden çok daha ileri seviyeye ulaştı. Modern görsel-dil-eylem modelleri (VLA'lar), robotların gördüklerini anlamalarını ve buna göre hareket etmelerini sağlıyor. Örneğin, Google DeepMind'ın Gemini Robotics 1.5 modeli, uzamsal anlama ve çok adımlı planlama yapan bir "akıl yürütme" modeli ile motor komutları veren bir "eylem" modeline ayrılmış durumda.
Bu ayrım bize çok şey anlatıyor: Laboratuvarlar güvendikleri kısmı piyasaya sürerken, güvenmedikleri kısmı geri tutuyor. Akıl yürütme henüz mükemmel olmasa da, artık robotların önündeki en büyük engel değil. Araştırmacılar bile artık akıl yürütme boşluğuna yatırım yapmıyor. Asıl sorun, bu zekayı doğru hassasiyet ve tutarlılıkla eyleme dönüştürecek bir bedene sahip olmak ve bu eylemlerden gelen verilerden öğrenebilmek.
🖐️ El Becerisi Henüz Yeterli Değil
İnsan elleri 20'den fazla serbestlik derecesine sahiptir ve bu kadar karmaşık bir yapıda temas yoğun manipülasyonu koordine etmek, üretim güvenilirliği açısından hala çözülmemiş bir sorun. Çoğu gerçek dünya uygulaması hala basit paralel çeneli tutucularla çalışıyor. Bir nesneyi kavrama içinde yeniden konumlandırma gibi el içi manipülasyonlar hala çözülmesi gereken bir zorluk.
Nesneleri güvenilir bir şekilde seçen öğrenilmiş politikalar, bir bardağı dik durdurmak veya nesneleri istiflemek gibi temas yoğun görevlerde başarısız olabiliyor. Buradaki darboğaz sadece kontrol politikası değil, aynı zamanda donanım: tendonla çalışan çok parmaklı eller kolayca bozuluyor ve kalibre edilmesi zor.
✅ Güvenilirlik Tartışılmaz Bir Gereklilik
Eller yeterince iyi olsa bile, dağıtımı engelleyen şey yetenek değil, güvenilirliktir. %80 başarı oranına sahip bir politika harika bir demo videosu olabilir. Ancak bir depo veya ameliyathane, milyonlarca döngü boyunca, garip uç durumlar da dahil olmak üzere, "dokuzlar" ile ölçülen bir güvenilirliğe ihtiyaç duyar. "Demoda çalışıyor" ile "gece vardiyasında gözetimsiz çalışıyor" arasındaki fark, mühendisliğin büyük bir kısmını oluşturur.
Ameliyat, bu durumu net bir şekilde ortaya koyuyor. Johns Hopkins ve Stanford'dan bir ekip, yaklaşık 20 saatlik video üzerinde bir model eğitti ve bir da Vinci cerrahi robotunun doku üzerinde dikiş atmasını ve iğneyi manipüle etmesini sağladı.
Zeka mevcut. Ancak klinik kullanımda olan her da Vinci robotu, Level 0 otonomide kalıyor; her hareket bir cerrah tarafından yönlendiriliyor. Çünkü ameliyat masasında başarısızlık kabul edilemez. Bu kritik durumlarda dağıtımı engelleyen şey zeka değil, güvenilirliktir.
📊 Veri İçin Kısayol Yok
El becerisi ve güvenilirliğin aksine, veri için internet ölçeğinde bir kısayol yok. Dil modelleri interneti kullanabildi; ancak robot eylemleri için eşdeğer bir veri kümesi bulunmuyor. Bu sorunun çözümü "veri piramidi": en üstte az miktarda gerçek robot teleoperasyonu, ortada büyük bir simüle edilmiş ve sentetik veri katmanı ve en altta web ölçeğinde insan videosu. Veri kıtlığı çok açık: Physical Intelligence'ın π0.5 modeli, eğitim verilerinin %97.6'sını kontrol etmeye çalıştığı robot dışındaki kaynaklardan alıyor.
İkinci bir veri sorunu, bir makine piyasaya sürüldüğü anda ortaya çıkıyor: eğitim verisi değil, operasyonel veri. Eğitim verisi üretilmelidir; operasyonel veri ise hiç durmayan bir veri akışıdır. İnternet beyni eğitirken, gerçeklik bedeni eğitir.
Herkesin güvendiği öğrenme döngüsü tamamen bu veriler üzerinde çalışıyor, ancak altyapısı beslediği modellerden çok daha az olgun. Telemetriyi sürecin başlarında temel altyapı olarak gören ekipler, daha sonra yük altında yeniden inşa etmek zorunda kalmayanlardır.
🚀 Dar Kapsamlı Robotlar Zaten Çalışıyor
Görevi kısıtladığınızda, yukarıdaki her darboğaz küçülür. Bu durum, bir ekibin güvenilir olacak kadar dar kapsamlı bir şey piyasaya sürdüğü her yerde görülür.
Depolar bu konuda ilk adımı attı. 2025'in dersi, güvenilirliğin yeniliği yendiğiydi. Tüm SKU aralığında tamamen otonom toplama, bir insan toplayıcının yerini alacak düzeyde hala çözülmedi. Ancak değişkenliği ortadan kaldırdığınızda (market dağıtımı, palet taşıma, ayırma), aynı sistemler neredeyse herkesin tahmin ettiğinden daha hızlı ölçeklendi.
Denetim, farklı bir boyutta aynı kısayolu kullandı. Boston Dynamics'in binlerce Spot ünitesi petrol platformlarını, nükleer tesisleri ve fabrikaları devriye geziyor ve her biri yüzlerce statik sensörün yerini alıyor. Nisan 2026'da Gemini Robotics-ER 1.6'yı Spot'un denetim yazılımına entegre etti. Ancak disiplin korundu; koşullar kötüleştiğinde Spot durdu, engeli belgeledi ve tahmin etmek yerine bir insana bildirim gönderdi.
En iyi finanse edilen genel amaçlı şirketler bile bu noktayı kanıtlıyor. Skild AI, herhangi bir robot için tek bir beyin inşa etmek üzere yaklaşık 1.4 milyar dolar topladı, ancak erken geliri neredeyse tamamen dar kapsamlı dağıtımlardan geliyor: güvenlik, denetim, depolar ve inşaat.
Vizyon çok yönlü olsa da, gelir tek amaçlıdır.
🛠️ Sahip Olduğunuz Robot İçin İnşa Edin
C-3PO geliyor, ancak ilk ve yakın zamanda değil. Şu anki cevap, dar, güvenilir bir bedene binen yetenekli bir zihin. Gerçekten hazır olduğumuz robotlar zaten mahallelerimizin üzerinde uçuyor, dağıtım merkezlerimizi yönetiyor ve insanların kaçınmayı tercih ettiği yerlerde göstergeleri okuyor.
Genel amaçlı robot gelecek. Asıl soru, beklerken ne inşa ettiğinizdir.