Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

👁️‍🗨️ Makine Görüşüyle Manuel Montajda Devrim: Endress+Hauser'ın Akış Ölçer Üretimindeki Başarısı!

Elif Özaksu

Kurumsal
Industry Valley
  • Altanlar
  • art_405_629ea6b9782a5a22de91f92fa778a09f.jpg

🚀 Endress+Hauser'dan Akıllı Üretim Hamlesi​

Endress+Hauser Flow, yüksek varyasyonlu ve düşük hacimli akış ölçer montaj süreçlerinde devrim niteliğinde bir adım attı. Tam otomasyonun pratik olmadığı bu alanda, makine görüşü destekli manuel montaj sistemiyle hem kaliteyi artırdı hem de verimliliği yükseltti.

🔍 Kalite Kontrolde Yeni Bir Dönem​

Daha önce iki çalışanın denetimine dayanan kalite kontrol süreçleri, artık MVTec MERLIC yazılımı sayesinde otomatikleşti. Bu entegrasyon, hataların erken aşamada tespit edilmesini sağlayarak, ürünlerin sonraki üretim aşamalarına sorunsuz geçişini garantiliyor. Şirket, bulut tabanlı çözümler yerine mevcut Üretim Yürütme Sistemi (MES) ile entegre, yerel bir sistem tercih ederek veri güvenliği ve erişilebilirlik konularında da hassasiyetini gösterdi.

⚙️ MERLIC ile Kusursuz Entegrasyon​

MVTec MERLIC, Endress+Hauser'ın web tabanlı MES'ine sorunsuz bir şekilde entegre edildi. Montaj öncesinde, sistem doğru işlem adımını, uygun iş istasyonunu ve yetkili çalışanı doğruluyor. Ardından, metin ve görsellerle zenginleştirilmiş montaj talimatları ekranda beliriyor. MERLIC, arka planda çalışarak montaj sırasında çekilen görüntüleri analiz ediyor ve kritik işlemlerin doğru yapıldığını teyit ediyor. Tüm denetim sonuçları, süreç bilgileri ve görüntü verileri MES tarafından kaydediliyor.

💡 İnsan ve Makine İş Birliği​

Bu sistem, insan emeğini ortadan kaldırmak yerine onu tamamlıyor. Yüksek ürün çeşitliliği insan montajıyla yönetilirken, görüntü tabanlı denetim belirli süreç adımlarının otomatik olarak doğrulanmasını sağlıyor. Böylece, manuel işçiliğin esnekliği ile makine görüşünün hassasiyeti bir araya geliyor.

🎯 Kritik Adımların Doğrulanması​

Yüksekliği ayarlanabilir bir montaj masasının üzerine monte edilmiş kamera, iş parçası üzerinde yapılan işlemleri gözlemliyor. Barkod okuyucular sayesinde her bileşenin özel montaj sırası ve gereksinimleri belirleniyor. MERLIC, contaların doğru takılıp takılmadığı gibi kritik adımları kontrol ederek ek kalite güvencesi sağlıyor. Endüstriyel bir bilgisayar, değişken odaklı sıvı lensli bir kamera ve lazer mesafe sensörü bu sistemin temel bileşenlerini oluşturuyor.

🧠 Yapay Zeka Destekli Görüntü Analizi​

MERLIC'in iki yapay zeka tabanlı teknolojisi – anlamsal segmentasyon ve nesne algılama – görüntü tabanlı tanıma için kullanılıyor. Bu teknolojiler, hata sınıflarını piksel düzeyinde lokalize ediyor ve nesneleri sınırlayıcı kutularla tanımlıyor. Sistem, bir işlem doğru tamamlandığında otomatik olarak bir sonraki montaj talimatına geçerek manuel onaya olan ihtiyacı azaltıyor.

🌍 Küresel Yayılım ve Gelecek Planları​

Endress+Hauser, bu sistemi Mart 2025'ten bu yana kullanıyor ve ilk dağıtımın ardından sonbahar 2025'te diğer küresel üretim tesislerine yaymaya başladı. Gelecekte, MERLIC'in barkod okuma ve optik karakter tanıma (OCR) ile bileşen kodlarını okuyarak otomatik tanımlama seviyesini artırması hedefleniyor. Bu sayede, çalışan sadece iş parçasını kameranın altına tutarak tüm montaj ve denetim sürecini başlatabilecek.

Bu hibrit yaklaşım, makine görüşünün manuel üretim ortamlarında nasıl etkili bir şekilde kullanılabileceğini gösteriyor. İnsan montajının esnekliği ile otomatik denetimin tutarlılığını birleştirerek, Endress+Hauser hem kaliteyi artırıyor hem de üretim süreçlerini optimize ediyor.

Geri