- Konu Yazar
💰 CEO'lar Neden Yapay Zeka'dan Para Kazanamıyor?
Tanıdığım her CEO'nun bir yapay zeka girişimi var. Ancak neredeyse hiçbiri, bu girişimlerin EBITDA'ya ne kadar katkı sağladığını gösteremiyor.
Bu, teknolojinin kendisiyle ilgili bir sorun değil. 35 yılı aşkın süredir üretim ve endüstri liderlerine performans iyileştirme konusunda danışmanlık yapıyorum. Birçok aracın "işe yarıyor mu" engelini aştığını, ancak "para kazandırıyor mu" engelinde takılıp kaldığını gördüm.
Yapay zeka da şu anda aynı şeyi yapıyor. Modeller iyi, gösterge tabloları parlak. Pilot projeler finanse ediliyor, genişletiliyor ve bazen basın bültenlerine dönüşüyor.
Ancak çoğu durumda, liderlik ekibinin yönetim kurulu önünde savunmaya istekli olacağı üç aylık bir sayıya dönüşmüyorlar.
Bence bu bir teknoloji sorunu değil, bir güven sorunu.
📉 Benimseme ve Değer Arasındaki Uçurum
Gartner'ın 2026 CIO ve Teknoloji Yöneticisi Anketi, kuruluşların yalnızca %17'sinin yapay zeka ajanlarını dağıttığını ortaya koydu. Oysa %60'ından fazlası önümüzdeki iki yıl içinde bunu yapmayı bekliyor.
Bu, Gartner'ın izlediği en dik benimseme eğrilerinden biri. Bu boşluğu bir operatör gibi okursanız, rahatsız edici bir şey söylüyor: Endüstri, niyeti kanıttan çok daha hızlı ölçeklendiriyor.
Meslektaşlarıma daha basit, daha provokatif bir soru sorardım: Yapay zeka ölçülebilir bir finansal fayda sağladı mı, yoksa sadece herkesin ne kadar meşgul göründüğünü mü değiştirdi?
Fabrika katında "meşguliyet" yaratmak kolaydır. Tahmine dayalı bakım uyarıları, bir tahmin modeli, vardiya raporlarını özetleyen bir sohbet robotu ekleyin ve aniden daha fazla aktivite, daha fazla gösterge tablosu, gösterge tabloları hakkında daha fazla toplantı olur.
Bunların hiçbiri daha düşük hurda oranları, daha az plansız duruş süresi veya gerçekten azalan işletme sermayesi ile aynı şey değil. Aktivite değer değildir. Atölye katında gerçek zaman geçirmiş liderler farkı içgüdüsel olarak bilirler. Bazen bilmeyenler, yapay zekayı bir slayt destesinden değerlendirenlerdir.
💡 Kısıtlama Neden Model Değil?
Üretim, ulaşım, enerji ve diğer birçok sektördeki fabrika katlarında yürüdükten sonra inandığım şey şu: Teknoloji artık nadiren darboğaz. Kısıtlama, karar kalitesi; yani modelin çıktısını alan insanların, buna göre hareket edecek, bir alışkanlığı değiştirecek veya bir standart işletim prosedürünü değiştirecek kadar ona güvenip güvenmediği.
Bu güven, model doğru olduğu için otomatik olarak ortaya çıkmaz. Üç şey doğru olduğunda ortaya çıkar:
- Yönetişim Gerçek Olmalı: Bir bakım programı veya fiyatlandırma değişikliği öneren bir modelin bir sahibi, bir inceleme ritmi ve belgelenmiş bir hata modu olmalıdır. Tıpkı bir fabrikanın yeni bir tedarikçiye veya sermaye projesine uygulayacağı titizlik gibi.
- İnsanlar Sürece Dahil Olmalı: İşe en yakın insanlar, aracı sadece almakla kalmayıp, onu inşa etmenin bir parçası olmalıdır. Kimsenin güvenmediği bir model kullanılmaz ve kullanılmayan bir model, ne kadar sofistike olursa olsun sıfır EBITDA üretir.
- Liderlik Doğru Şeyi Ölçmeli: Liderlik, "dağıtılan kullanım senaryolarının sayısı" veya "yapay zeka konusunda eğitim almış çalışanların yüzdesi" gibi vekil bir metrik yerine, gerçekten değiştirmeye çalıştıkları şeyi (maliyet, döngü süresi, kalite, nakit) ölçmeye istekli olmalıdır.
🎯 Karar Kalitesi Nasıl Görünür?
Yapay zekadan gerçek değer elde eden üreticiler, en iddialı kullanım senaryosuyla başlamadılar. Yanlış bir kararın maliyetinin iyi anlaşıldığı ve kolayca ölçülebileceği dar, yüksek sürtünmeli bir kararla başladılar.
Yönetişimi ve güveni, doğrulanabilecek kadar küçük bir şey üzerinde inşa ettiler, ardından model, tavsiyeleriyle yaşamak zorunda olan insanlarla güvenilirlik kazandıktan sonra genişlettiler. Bu sıralama, temel algoritmanın karmaşıklığından daha önemlidir.
Bu, "kurumsal çapta üretken yapay zekayı dağıttık"tan daha az heyecan verici bir hikaye. Ama aynı zamanda sayılarda görünen versiyonu.
Bunun altında gözden kaçırılması kolay bir örgütsel disiplin var: Birisi modeli, bir ekipman parçasını sahiplendiği gibi sahiplenmelidir. Bu, doğruluğundan sorumlu, koşullar değiştikçe tavsiyelerinin hala geçerli olup olmadığını kontrol etmek için bir programı ve yanlış olduğunda ne olacağına dair net bir süreci olan belirli bir kişi anlamına gelir.
🤔 Meslektaşlarıma Soracağım Soru
Peki, diğer üretim ve endüstri liderlerine retorik olarak değil, gerçek bir iç kontrol olarak sormak istediğim şey şu: Gösterge tablolarını, eğitim tamamlama oranlarını ve basın bültenlerini çıkardığınızda, yapay zeka bu yıl EBITDA'nıza ne yaptı?
Ne yapabileceği değil. Yol haritasının ne dediği değil. Ne yaptı?
Dürüst cevapların çoğu "henüz pek bir şey değil" ile "nasıl ölçeceğimizi bilmiyoruz" arasında bir yere düşeceğinden şüpheleniyorum. Bu kötü değil; yeni yeteneklerin sonuçlara dönüşmesi zaman alır ve üretim, abartıyı nakit akışıyla karıştıran bir endüstri olmamıştır.