Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

Elektrik Güç Artışı Projesi

• Antalya Elektrik Proje Test ve Periyodik Kontrol Hizmetleri
  • Elektrik Güç Artışı Projesi Nedir​

Elektrik kullanılan konut, iş yeri, fabrika, atölye, restoran, otel ve diğer tesislerde zaman içerisinde elektrik ihtiyacı artabilir. Yeni makinelerin devreye alınması, klima sistemlerinin büyütülmesi, elektrikli araç şarj istasyonu kurulması veya işletmenin kapasitesinin artırılması mevcut elektrik gücünün yetersiz kalmasına neden olabilir.

Mevcut sözleşme gücünün veya tesisin kullanılabilir elektrik gücünün yetersiz olduğu durumlarda elektrik güç artışı için ilgili dağıtım şirketine başvuru yapılması ve tesisin durumuna göre elektrik güç artışı projesi hazırlanması gerekebilir.

Elektrik Güç Artışı Nedir?​

Elektrik güç artışı, mevcut elektrik aboneliğinde tesis için tahsis edilmiş gücün artan enerji ihtiyacına uygun şekilde yükseltilmesi işlemidir.

Örneğin mevcut elektrik altyapısı 20 kW güce göre düzenlenmiş bir işletmede yeni makinelerin kurulması sonucunda ihtiyaç 40 kW seviyesine çıkabilir. Bu durumda yalnızca daha büyük bir sigorta kullanılması doğru değildir. Tesisin besleme hattı, sayaç sistemi, ana pano, kablo kesitleri, koruma elemanları ve dağıtım altyapısı yeni güç değerine göre değerlendirilmelidir.

Elektrik Güç Artışı Neden Yapılır?​

Güç artırımı ihtiyacı çoğunlukla tesisteki elektrik tüketen cihazların ve makinelerin artması sonucunda ortaya çıkar.

Yeni makine veya üretim hattı kurulması, klima ve VRF sistemlerinin eklenmesi, elektrikli araç şarj cihazlarının kurulması, asansör veya pompa sistemlerinin eklenmesi, ticari işletmenin büyümesi ya da mevcut elektrik altyapısının yetersiz kalması güç artışı ihtiyacına neden olabilir.

Mevcut gücün yetersiz olması; ana koruma elemanlarının açmasına, tesisin aynı anda tüm cihazları çalıştıramamasına ve elektrik altyapısının kapasitesinin üzerinde yüklenmesine yol açabilir.

Elektrik Güç Artışı Projesi Nasıl Yapılır?​

Güç artırımı işlemine başlamadan önce tesisin mevcut elektrik altyapısı ve ihtiyaç duyulan yeni güç belirlenir. Kullanılacak cihazların kurulu güçleri değerlendirilerek gerekli talep gücü hesaplanır.

Ardından tesisin mevcut bağlantısı ve dağıtım şebekesinin durumu dikkate alınarak ilgili elektrik dağıtım şirketine gerekli başvurular gerçekleştirilir.

Sürecin kapsamına göre genel olarak;

1. Mevcut elektrik tesisatının incelenmesi,
    2. Mevcut ve ilave elektrik yüklerinin belirlenmesi,
    3. Talep edilen yeni gücün hesaplanması,
    4. Dağıtım şirketine güç artışı için başvuru yapılması,
    5. Gerekli bağlantı görüşü veya teknik değerlendirmenin alınması,
    6. Elektrik güç artışı projesinin hazırlanması,
    7. Projenin ilgili kurumun onayına sunulması,
    8. Gerekli tesisat değişikliklerinin gerçekleştirilmesi,
    9. Kontrol ve kabul işlemlerinin tamamlanması,
    10. Abonelik ve sözleşme gücü işlemlerinin sonuçlandırılması
    aşamaları uygulanabilir.

İzlenecek kesin süreç tesisin mevcut bağlantısına, talep edilen güce ve dağıtım şirketinin teknik şartlarına göre değişebilir.

Güç Artışında Elektrik Tesisatı Değişir mi?​

Her güç artışı işleminde tesisatın tamamen değiştirilmesi gerekmez. Ancak mevcut elektrik altyapısının talep edilen yeni gücü güvenli şekilde taşıyıp taşıyamayacağı mutlaka değerlendirilmelidir.

Özellikle ana besleme kablosu, sayaç ve ölçü sistemi, ana pano, ana şalter, sigortalar, kaçak akım koruma sistemi, topraklama tesisatı ve kablo kesitleri yeni güç değerine uygun olmalıdır.

Örneğin mevcut besleme kablosunun taşıma kapasitesinin üzerinde bir güç talep edilmesi durumunda yalnızca ana sigortanın büyütülmesi ciddi elektriksel risk oluşturabilir. Bu nedenle güç artışı, proje ve tesisatın birlikte değerlendirilmesi gereken bir mühendislik işlemidir.

Monofazeden Trifazeye Geçiş Gerekebilir mi?​

Elektrik güç artışı sırasında mevcut monofaze bağlantının yeterli olmadığı durumlarda trifaze elektrik aboneliğine geçiş gerekebilir.

Özellikle yüksek güçlü motorlar, pompalar, ticari mutfak ekipmanları, üretim makineleri, büyük klima sistemleri ve benzeri üç fazlı cihazların kullanılacağı işletmelerde trifaze sistem tercih edilebilir veya teknik olarak gerekli hale gelebilir.

Bu durumda elektrik panosu ve tesisatın da üç fazlı sisteme uygun şekilde düzenlenmesi gerekir.

Güç Artışı Projesinde Kablo Kesiti Nasıl Belirlenir?​

Elektrik güç artışı projesinde kablo kesiti yalnızca talep edilen güce bakılarak belirlenmez. Akım taşıma kapasitesiyle birlikte kablonun döşeme şekli, uzunluğu, ortam şartları, gerilim düşümü ve kısa devre koşulları da değerlendirilir.

Yeni güç değerine göre yapılan hesaplamalar sonucunda mevcut kablonun yeterli olmadığı belirlenirse besleme hattının uygun kesitte kablo ile yenilenmesi gerekebilir.

Elektrik Panosu Güç Artışına Uygun Olmalı mı?​

Evet. Talep edilen yeni elektrik gücü ana dağıtım panosunun mevcut kapasitesinden yüksekse pano üzerinde de gerekli düzenlemelerin yapılması gerekir.

Ana şalter ve koruma elemanlarının anma değerleri, bara akım taşıma kapasitesi, kablo bağlantıları, kısa devre dayanımı ve koruma düzeni yeni tesis koşullarına uygun olmalıdır.

Bu nedenle güç artışı işlemlerinde yalnızca proje veya abonelik tarafının değil, mevcut elektrik tesisatının teknik yeterliliğinin de değerlendirilmesi önemlidir.

Elektrik Güç Artışı İçin Proje Gerekir mi?​

Talep edilen güç, mevcut abonelik ve bağlantı koşullarına göre dağıtım şirketi tarafından proje ve çeşitli teknik belgeler istenebilir.

Özellikle ticari ve sanayi tesislerinde önemli güç değişiklikleri yapılması durumunda elektrik tesisat projesinin yeni kurulu ve talep gücüne göre hazırlanması veya mevcut projenin tadil edilmesi gerekebilir.

Bu nedenle işlem öncesinde mevcut abonelik bilgileri, sözleşme gücü, sayaç bağlantısı ve tesisin elektrik altyapısı birlikte değerlendirilmelidir.

Elektrik Güç Artışı Ne Kadar Sürer?​

Güç artışı süresi yalnızca elektrik projesinin hazırlanmasına bağlı değildir. Dağıtım şebekesinin talep edilen gücü karşılayabilmesi, kurum değerlendirmeleri, proje onayı ve sahada yapılması gereken elektrik tesisatı değişiklikleri toplam süreyi etkiler.

Özellikle yüksek güç taleplerinde dağıtım şirketinin şebeke, bağlantı hattı veya mevcut trafo kapasitesi açısından ilave çalışma istemesi süreci uzatabilir.

Sonuç​

Elektrik güç artışı projesi, mevcut elektrik gücü yetersiz kalan tesislerin artan enerji ihtiyacını güvenli ve mevzuata uygun şekilde karşılamak amacıyla gerçekleştirilen teknik bir süreçtir.

Güç artırımı yapılırken yalnızca sözleşme gücünün yükseltilmesi değil; ana besleme hattı, kablo kesitleri, elektrik panoları, koruma elemanları, sayaç sistemi ve topraklama tesisatı da yeni güç değerine göre değerlendirilmelidir.

Doğru hesaplanan güç ihtiyacı ve uygun şekilde hazırlanan elektrik projesi sayesinde tesisin artan enerji ihtiyacı karşılanırken elektrik altyapısının güvenli ve sürdürülebilir şekilde çalışması sağlanabilir.

Geri