Süeda Asil
Kurumsal
- Konu Yazar
### Mitsubishi Electric GENESIS ile Enerji Yönetiminde Dönüşüm
Alman merkezli Paul Rauschert Steinbach GmbH, 120 yıllık teknik seramik üretim tesisinde, enerji yönetimini Mitsubishi Electric'in GENESIS analiz platformu ile modernize etti. Eskiden aylık 20 sayfalık Excel raporlarıyla yürütülen süreç, artık gerçek zamanlı enerji takibine dönüşürken, enerji tüketimindeki zirve analizleri saatler yerine dakikalara indi.
### Enerji Yönetiminde Karşılaşılan Sorunlar
Fabrikanın eski enerji yönetim sistemleri, farklı binalardan izolasyon halinde veri sağlıyor, net görselleştirme sunmuyordu ve desteklenmiyordu. Kış aylarında açıklanamayan enerji tüketimi zirveleri yaşanıyor, aylık raporlar ise çok geç elde edilerek müdahaleye olanak vermiyordu. Bunun yanında AB'nin zorunlu enerji raporlama şartları, manuel iş yükünü artırıyordu.
Fabian Völk, "Verimiz vardı ama anlamlandıramıyorduk. Enerji zirvelerinin kökenini bulamıyorduk. Aylık raporlarımız günler süren manuel çalışmanın ardından hazırlanıyordu, bu bilgi ise müdahale için çok geç kalıyordu" diyerek yaşanan sorunları özetliyor.
### GENESIS Platformuyla Çözüm
GENESIS platformu, mevcut enerji sayaçlarıyla entegrasyon sağlayarak geçmiş enerji verilerini depoluyor ve gerçek zamanlı takibe olanak tanıyor. Sistem; hesaplamalar, KPI’lar, analizler, veri kaydı ve raporlama özelliklerine sahip.
Çok sayıda sayaç tipini destekleyen platform, hızlı kurulum ve daha az mühendislik süresi ile yatırım geri dönüşünü hızlandırıyor. Tesis genelinde anlık enerji izleme sağlanırken, kışa özel enerji artışları, tüketim diyagramları sayesinde hızla kaynağına indirgenebiliyor.
### Mitsubishi Electric GENESIS Özellikleri
- Gerçek zamanlı enerji tüketimi izleme
- Çoklu sayaç tipi desteği
- Enerji zirve tespit ve analiz
- Otomatik raporlama ve AB uyumu
- Veri depolama ve geçmiş analiz
- Özelleştirilebilir görselleştirme ve raporlar
- Entegrasyon ve hızlı kurulum
### İş Süreçlerinde Sağlanan İyileştirmeler
Önce saatler süren enerji zirvesi analizleri, görsel tüketim haritalaması ve ayrıntılı inceleme imkanı sayesinde dakikalara indirildi.
Manuel raporlama yerini tek tıkla AB uyumlu veri çıkışına bıraktı. Fabian Völk bu sayede ciddi zaman tasarrufu sağlandığını belirtiyor.
### Enerji Verimliliğinde Küresel Perspektif
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, sanayi sektörünün küresel enerji tüketiminde payı yaklaşık %39'dur. Enerji yoğun endüstrilerde, işletme maliyetlerinin %30'una kadarını enerji giderleri oluşturabilir. Sistematik enerji yönetimiyle ilk üç yıl içinde %10'dan fazla enerji tasarrufu sağlanabilirken, uzun vadeli uygulamalarda %60'a varan tasarruflar elde edilebilmektedir.
Christian Nomine, Mitsubishi Electric Avrupa Stratejik Ürün Yöneticisi, "Enerji verilerine net görünürlük kazandırmak, üretim verimliliğini düşürmeden enerji tüketimini azaltmanın anahtarıdır" diyor.
Rauschert örneği, köklü tesislerin modern enerji yönetim çözümlerini kesintisiz üretim süreçleriyle entegre ederek başarabileceğini gösteriyor.