Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

5G Endüstriyel Anahtar ile Kesin Zamanlı Kablosuz Otomasyon

Cengiz Özemli

Akademisyen
Endüstri Vadisi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • 1776744314019-109376-belden.jpg

## 5G Endüstriyel Anahtar ile Kesin Zamanlı Kablosuz Otomasyon

Belden, 2026 Hannover Messe'de tanıttığı Qualcomm destekli yeni 5G endüstriyel anahtarıyla, endüstriyel Ethernet ile özel kablosuz ağları entegre ederek fabrika otomasyonunda kesin zamanlı iletişimin önünü açıyor. Bu teknoloji, senkronize makine operasyonlarının olduğu ve esnek altyapı gerektiren üretim ortamlarına odaklanıyor.

### Endüstriyel Ethernet ile Özel 5G Entegrasyonu
    Belden'in BRS-5G konsept anahtarı, 5G bağlantısını kanıtlanmış endüstriyel anahtarlama mimarisiyle birleştirerek endüstriyel Ethernet trafiğini doğrudan özel 5G ağları üzerinde çalıştırıyor. Bu entegrasyon, Snapdragon X72 5G Modem-RF Sistemi kullanılarak düşük gecikme ve yüksek güvenilirlik sağlıyor. Böylece, kablolu Ethernet'te mümkün olan kesin zamanlı veri alışverişi kablosuz ortama taşınıyor.

### Kesin Zamanlı İletişim ve Fabrika Otomasyonu
    Endüstriyel otomasyon sistemlerinde öngörülebilir gecikme, senkronizasyon ve yüksek erişilebilirlik kritik öneme sahip. Bu anahtar, sensörler, kontrol üniteleri ve aktüatörler arasında gerçek zamanlı veri iletişimi sağlarken kablo bağımlılığını ortadan kaldırıyor.

Özellikle konveyör sistemleri, robotik koordinasyonu ve dağıtık hareket kontrolü gibi uygulamalarda zamanlama sapmaları üretim kalitesini ve verimliliği etkileyebiliyor. Hannover'deki canlı demo, özel 5G ağı üzerinden gerçek zamanlı iletişimle çalışan bir konveyör sistemini gösterdi.

### Esnek ve Ölçeklenebilir Fabrika Ağları
    Özel 5G kullanımı, üretim hatlarının genişletilmesini veya yeniden yapılandırılmasını ekstra fiziksel ağ altyapısı yatırımına gerek kalmadan mümkün kılıyor. Bu, kurulum süresini kısaltırken üretimin daha adaptif hale gelmesini destekliyor.

Kablolu ve kablosuz ağlarda birleşik mimari sunan bu çözüm, modüler üretim ve dağıtık kontrol yapıları gibi modern fabrika konseptleri için ideal. Ayrıca, otomotiv ve veri yoğun diğer endüstrilerde artan sensör ve cihaz sayısına etkin yanıt veriyor.

### Teknik Özellikler
    • Qualcomm Snapdragon X72 5G Modem-RF Sistemi entegrasyonu
    • Gerçek zamanlı, düşük gecikmeli kesin zamanlı iletişim
    • Endüstriyel Ethernet ile özel 5G ağı entegrasyonu
    • Sensör, kontrolör ve aktüatörler arasında kesintisiz veri alışverişi
    • Desteklenen endüstriyel protokollerle geniş uyumluluk
    • Fiziksel altyapı gereksinimini azaltan kablosuz bağlantı
    • Modüler üretim ve ölçeklenebilir fabrika ağları için uygun

### Sonuç
    Belden'in 5G endüstriyel anahtarı, protokol katmanlarını sadeleştirerek düşük gecikmeli doğrudan Ethernet üzerinden 5G iletişimi sağlıyor. Bu, yüksek cihaz yoğunluğunda bile kesin zamanlı performans garantisi vererek, endüstride kablolu ve kablosuz ağların tam entegrasyonuna doğru önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Geri