Gelişim, birlikte başlar.
Banner alanı
IFM Sensor

ABB, ABB Ability Enerji Yönetim Sistemi'ne Üretken Yapay Zeka Özellikleri Ekledi

Cengiz Özemli

Akademisyen
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • 1774986496780-abb-prod-march-31-2026-web.png

ABB, Endüstriyel Bilgi Deposu (Industrial Knowledge Vault) üretken yapay zeka özelliklerini ABB Ability Enerji Yönetim Sistemi'ne (EMS) entegre etti.

### ABB Ability Enerji Yönetim Sistemi ve Yapay Zeka Entegrasyonu
    İsviçre'nin Zürih kentinde 30 Mart 2026 tarihinde yapılan açıklamada, ABB'nin kendi geliştirdiği üretken yapay zeka çözümü ABB Ability Industrial Knowledge Vault (IKV), enerji yönetim sistemiyle birleştirildi. Bu sayede EMS kullanıcıları, enerji tüketimi, sürdürülebilirlik ve operasyonel veriler hakkında doğal dil etkileşimleri ile bilgi alabiliyor; sistemde hali hazırda bulunan gösterge panoları, analizler ve raporlama yetenekleri güçlendirildi. Bu çözüm, madencilik, kâğıt ve hamur, metal ve çimento gibi çeşitli sektörlerde kullanılıyor.

### EMS Copilot ile Operasyonel Verimlilik Artıyor
    IKV'nin copilot işlevi EMS içine dahil edilerek operatörler, enerji yöneticileri ve sürdürülebilirlik ekipleri enerji kullanımı, emisyon sebepleri, maliyet unsurları ve ekipman performansı gibi soruları doğrudan sistemden yanıtlayabiliyor. Böylece kullanıcılar çoklu gösterge panoları arasında gezinmek, detaylı filtreler uygulamak, veri ihraç etmek veya manuel rapor hazırlamak zorunda kalmıyor. EMS Copilot, operasyonel enerji verilerinin daha hızlı yorumlanmasını sağlıyor ve sanayi karar süreçlerinde gereken şeffaflık ile titizliği koruyor.

### Artan Karmaşıklık ve Enerji Maliyetleri İçin Akıllı Çözüm
    Birçok endüstriyel kuruluş, artan enerji maliyetleri, varlık ve sistemlerdeki yükselen karmaşıklık ile daha fazla verimlilik, güvenilirlik ve sürdürülebilirlik raporlama zorunluluklarıyla karşı karşıya. Madencilik, kâğıt ve hamur, metal ve çimento gibi enerji maliyetlerinin yüksek olduğu sektörlerde, daha hızlı performans bilgisi erişimi operasyonel kararların zamanında alınmasına yardımcı oluyor.

ABB, EMS'yi seçmesinde sistemin olgun ve sağlam veri modeli sayesinde enerji performans verilerinden güvenilir ve uygulanabilir içgörüler üretebilmesini sağladı.

### ABB'den Dijitalleşmeyle Verimlilik Vurgusu
    ABB Süreç Endüstrileri Dijital Bölümü Global Başkanı Sanjit Shewale, enerji verimliliğini artırmak, emisyonları azaltmak ve operasyonel dayanıklılığı güçlendirmek için dijitalleşmenin önemine dikkat çekti. Yapay zekanın entegrasyonu sayesinde enerji yönetim sisteminin kullanıcıların karmaşık süreçlerle uğraşmadan daha hızlı ve bilinçli kararlar almasını sağladığını belirtti.

### ABB Industrial Knowledge Vault
    Endüstriyel Bilgi Deposu, kritik uzmanlık bilgilerini merkezi bir veri havuzunda toplayarak doğal dil etkileşimi ile erişimi kolaylaştırıyor. Sistemde oluşturulan uygulanabilir prosedürler ve adım adım iş akışları, çalışanların en iyi uygulamaları daha verimli şekilde uygulamasını ve güvenli operasyonların sürdürülmesini destekliyor.

### ABB Hakkında
    ABB, elektrifikasyon ve otomasyonda küresel teknoloji lideridir. Mühendislik ve dijitalleşme alanındaki uzmanlığıyla endüstrilerin yüksek performans ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda verimliliklerini artırmasına yardımcı olur. 140 yılı aşkın tarih ve yaklaşık 110.000 çalışanı ile ABB, İsviçre ve Stockholm borsalarında işlem görmektedir.

### ABB Süreç Otomasyonu
    ABB Süreç Otomasyonu, enerji, su ve malzeme temininden ürün üretimi ve pazarlama lojistiğine kadar endüstriyel operasyonları otomatikleştirir, elektrifikasyon ve dijitalleştirir. Yaklaşık 20.000 çalışanı ile ABB Süreç Otomasyonu, proses, hibrit ve denizcilik sektörlerinde verimlilik ve çevreci süreçler sağlar.

Geri