Cengiz Özemli
Akademisyen
- Konu Yazar
## ABB Robotics ve Nvidia’dan Endüstriyel Fiziksel Yapay Zekâ İş Birliği
ABB Robotics ve Nvidia, endüstri için fiziksel yapay zekâ çözümleri geliştirmek üzere ortaklık kurdu. Nvidia’nın Omniverse kütüphaneleri, ABB’nin RobotStudio yazılım paketiyle entegre edilerek simülasyon ile gerçek dünya arasındaki farkı kapatmayı hedefliyor.
Bu teknoloji birleşimi sayesinde geliştiriciler, robotları dijital ikizler üzerinde simüle ederek yapay zekâ modellerini eğitebilecekler. Üreticiler bu sayede yapay zekâ destekli robotları çeşitli sanayi iş akışlarına uygulama fırsatı bulacak.
Yeni ürün olan ABB RobotStudio HyperReality, yılın ilerleyen dönemlerinde piyasaya sürülecek. Bu teknoloji, dünyanın herhangi bir yerinde birçok ABB robotunun güvenilir ve hassas bir şekilde eğitilmesini mümkün kılıyor.
### ABB RobotStudio HyperReality Özellikleri
- Geliştirme maliyetlerini %40’a kadar azaltma potansiyeli
- Üretim ölçeklemede pazara çıkış süresini %50 hızlandırma
- Sanal ortamda üretim hatlarının tasarım, test ve optimizasyonu
- Fiziksel prototiplere olan ihtiyacı ortadan kaldırarak kurulum ve devreye alma sürelerini %80’e kadar kısaltma
- ABB’nin donanımıyla aynı firmware’i kullanan sanal kontrolör
- 0,5 mm doğrulukla konumlandırma hatalarını 8-15 mm’den düşürme (Absolute Accuracy teknolojisi)
- Yüksek hassasiyet gerektiren endüstriyel uygulamalara uygunluk
ABB Robotics, piyasadaki tek robot üreticisi olarak, simülasyon ile gerçek dünya performansını neredeyse tamamen aynı hale getiren bir sanal kontrolöre sahip olduğunu belirtiyor.
ABB RobotStudio HyperReality, şu anda Foxconn’un tüketici elektroniği montaj süreçlerinde pilot olarak kullanılıyor.
Bu gelişme, endüstride fiziksel yapay zekâ ve robotik otomasyonun geleceği açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.