Erkan Teskancan
Kurumsal
- Konu Yazar
## Agentik Yapay Zeka ile Üretim Sahasında İnsan Uzmanlığı Nasıl Güçlendirilir?
Agentik yapay zeka (AI), üretim sektöründe insan uzmanlığı ile makine proaktivitesini birleştirerek fabrika zemininde güçlü bir iş birliği oluşturuyor. Bu teknoloji, minimal insan müdahalesiyle çevresini algılayıp analiz eden ve aksiyon alabilen özerk dijital yardımcılarla üretim süreçlerini geliştiriyor.
Agentik AI'nın başarısı, İnsan-Döngüsü modeliyle işçilerin uzmanlığını kullanarak güven oluşturmak ve fabrika ortamında insan yargısıyla makine inisiyatifini dengeli bir şekilde birleştirmek üzerine kurulu. Geçtiğimiz iki yılda yapay zeka, özellikle büyük dil modelleri destekli üretken AI uygulamalarıyla üretim hattına girmeye başladı.
### Agentik Yapay Zeka Nedir?
- Özerk yazılım sistemleri olarak görev yapan AI ajanları,
- Minimal insan müdahalesiyle çevre algısı, hareket planlaması ve araç kullanımını gerçekleştirir,
- Zamanla öğrenme ve adaptasyon kabiliyetine sahiptir.
### Üretimde Agentik AI'nın Gücü
- Gerçek zamanlı karar alma ve insan-makine iş birliğini güçlendirir,
- Almanya ve Amerika gibi pazarlarda üretkenlikte yaşanan durağanlığı aşma fırsatı sunar,
- İşçilerin zamanını, tekrar eden görevlerden arındırarak daha katma değerli işlere odaklanmalarını sağlar.
### İnsan-Döngüsü Modelinin Önemi
- AI ajanlarının makinelerin kontrolden çıkmasını önlemek için kullanıcı onayını şart koşar,
- İşçilerin AI ile etkileşim kurarak ajanların performansını iyileştirmesine olanak tanır,
- Bu yaklaşım, güven ve performans artırıcıdır.
### Geleceğe Yönelik Aşamalar
- 1. Aşama: Asistanlar ve otomasyon – İçerik desteği ve arka plan işleri,
- 2. Aşama: Amaç odaklı otonomi – Sorun gidermede araç ve alt ajan koordinasyonu,
- 3. Aşama: Proaktif ve öngörücü sistemler – Bozulmaları ve verimsizlikleri önceden tespit ederek öneriler sunma.
### Üretimde Agentik AI Kullanım Örnekleri
1. Sorun giderme: Orkestratör ajan, operatörün talebini yorumlayarak doğru çözümleri sunar ve kullanıcı onayıyla kayıt oluşturur.
2. Erken uyarılar: Ajan, forklift güvenlik kontrolündeki tekrar eden sorunları önceden tespit edip yöneticiye bildirir.
3. Vardiya performans tahmini: Mevcut verilerle performans riski analiz edilip gerekli önlemler önerilir.
### AI ve İnsan Güveninin İnşası
- Üretimde AI’ya yönelik güven yüksek ve stratejik karar ile operasyonel inovasyonda %78-84 oranında desteklenmektedir,
- Ancak insan gözetimi ile verimlilik dengesi, kültürel ve güven engelleri gibi konular henüz yanıtlanmayı beklemektedir.
Agentik AI’nın gerçek gücü, insan uzmanlığıyla makine proaktivitesini birleştirerek fabrika zemininde etkili bir ortaklık kurmasında yatıyor. Gelecekte üretim verimliliği, insanları değiştirmek değil, onları akıllı ve proaktif ortaklarla güçlendirmek üzerine şekillenecektir.