- Konu Yazar
Chicago'da gerçekleşen Automate 2026 fuarı, üretim sektörünün geleceğine ışık tutan yenilikçi teknolojilere ev sahipliği yaptı. Bu yılın en dikkat çekici temaları arasında yapay zeka (AI) destekli yazılım tanımlı otomasyon, gelişmiş bağlantı çözümleri ve teknolojideki esneklik öne çıktı.
─────────────────────────
💡 Yapay Zeka Her Yerde: Bağlantı ve Esneklik Vurgusu
Fuarın her köşesinde yapay zekanın izlerini görmek mümkündü. Şirketler, geliştirdikleri ajanlar ve platformlar aracılığıyla bağlantı ve esnekliği nasıl artırdıklarını gözler önüne serdi. Artık endüstriyel yapay zeka, "uygulama aşamasına" geçmiş durumda.
📡 Ericsson: Özel Ağlarla Dijital Dönüşümün Anahtarı
Telekomünikasyon devi Ericsson, özel ağ çözümleriyle üreticilerin dijital dönüşüm yolculuğuna nasıl katkı sağladığını gösterdi. Özellikle 5G teknolojisinin, bağlantılı fabrika ve depo ortamlarında kritik bir rol oynadığı vurgulandı.
[]Fiziksel Yapay Zeka ve Bağlantı: Ericsson, fiziksel yapay zekaya geçişin bağlantı açısından sunduğu faydaları sergiledi.
[]5G'nin Gücü: Özel 5G ağları, çalışanları, makineleri ve verileri en uygun şekilde birbirine bağlayarak verimliliği artırıyor.
[]Tahmine Dayalı Bakım: Şirketin yapay zeka destekli, 5G özellikli tahmine dayalı bakım çözümü, arıza sürelerini azaltırken, sensörlerin zorlu konumlara yerleştirilmesine ve gerçek zamanlı veri akışına olanak tanıyor.
[]Birleşik Bağlantı Platformu: Mevcut dijital varlıkları entegre eden birleşik bir bağlantı platformu, yeni teknolojilerin benimsenmesini kolaylaştırıyor. 5G, endüstriyel IoT cihazlarından gelen büyük veri hacmini yönetmek için ölçeklenebilir ve esnek çözümler sunuyor.
⚙️ Beckhoff: Yazılım Otomasyonu ve Yapay Zeka Gelişimi
Beckhoff, fuarda sergilediği çeşitli araç ve platformlarla, şirketlerin yapay zekayı süreçlerine entegre etmelerine nasıl yardımcı olduğunu gösterdi.
[]TwinCAT CoAgent: Beckhoff, otomasyon programlama ve kontrol mühendisliği için "açık, modelden bağımsız bir yapay zeka asistanı" olarak tanımladığı TwinCAT CoAgent'ı tanıttı.
[]Açık Sistem Yaklaşımı: Bu dijital asistan, kullanıcının tercih ettiği büyük dil modelini seçmesine olanak tanıyan açık bir sistem olarak tasarlandı.
[]Mühendisleri Destekleme: TwinCAT CoAgent, üretken yapay zekayı özel ajanlarla birleştirerek mühendisleri otomasyon yaşam döngüsü boyunca desteklemeyi hedefliyor.
[]Sektör Zorluklarına Çözüm: Daha kısa geliştirme döngüleri, yüksek kalite gereksinimleri ve nitelikli işgücü sıkıntısı gibi sektör zorluklarına yanıt vermeyi amaçlıyor. Rutin görevleri otomatikleştirerek mühendislerin daha karmaşık işlere odaklanmasını sağlıyor.
🤝 Universal Robots: Yapay Zeka Modelleri Geliştirmede Esneklik
Yapay zeka destekli işbirlikçi robotlar konusunda uzmanlaşmış Universal Robots (UR), fiziksel, gerçek dünya operasyonlarında yapay zekaya odaklanıyor. UR, diğer şirketlerin yapay zeka modellerini geliştirmeleri için bir platform görevi görüyor.
[]Üretim Kalitesinde Test Ortamı: UR, şirketlerin yapay zeka modellerini, hatta insansı robotları bile, üretim kalitesinde bir ortamda test etmelerine olanak tanıyor.
[]Erken Sorun Tespiti: Bu yaklaşım, modellerin değişkenlik ve fiziksel etkileşimle erken aşamada karşılaşmasını sağlayarak dağıtımdan önce sorunların ortaya çıkmasına yardımcı oluyor.
[]Ölçeklenebilirlik ve Hız: Ölçeklenebilirlik, hız ve azaltılmış arıza süresi sağlayarak yapay zeka uygulamalarının esnekliğini artırıyor.
[]Canlı Demolar: Mobile Industrial Robots ile birlikte sergilenen canlı demolar, yapay zeka destekli robotların sunduğu faydaları ve uygulamaları gözler önüne serdi:
Yapay Zeka Görüşü ile Akıllı Palet Boşaltma
[]Görsel Rehberli Hassas Montaj
[]Yapay Zeka Destekli Denetim
[]Akıllı Yapılandırılmamış Toplama
[]Esnek Makine Besleme
[]Gerçek Zamanlı Kuvvet Kontrollü Parlatma
[]Dinamik Malzeme Hareketi Sağlayan Otonom Mobil Robotlar
[]Geniş Ortak Ağı: UR, yapay zeka robotları için güvenli temeller sağlamak amacıyla dünya genelinde 1.200'den fazla teknoloji ve OEM çözüm ortağına sahip.
[]Güvenlik ve Replikasyon: Her dağıtımda güvenliği ön planda tutan şirket, modellerin ve teknolojilerin fabrikalar arasında kopyalanmasını destekleyerek dağıtım riskini azaltmayı ve pilot aşamaları ile yaygınlaştırma arasındaki süreyi kısaltmayı hedefliyor.
Automate 2026, üretim sektörünün geleceğinin yapay zeka, gelişmiş bağlantı ve esneklik üzerine inşa edileceğini bir kez daha kanıtladı. Şirketler, bu teknolojileri kullanarak operasyonel verimliliği artırmanın, maliyetleri düşürmenin ve rekabet avantajı elde etmenin yollarını arıyor.